Φ. Καραβίας (Eurobank): Πρόταση επαναγοράς για το 1,4% του ΤΧΣ

Φ. Καραβίας (Eurobank): Πρόταση επαναγοράς για το 1,4% του ΤΧΣ

Σε επαναγορά μετοχών, όχι από την αγορά, αλλά από το ΤΧΣ θα κατευθυνθούν φέτος κεφάλαια που ήθελε να διανείμει στους μετόχους από κέρδη του 2022 η Eurobank, με τον CEO του Ομίλου Φωκίωνα Καραβία να αποκαλύπτει στους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, ότι έχει ήδη επαφές με το ΤΧΣ από όπου έχει θετική ανταπόκριση, όπως και από τον SSM για το σχέδιο αυτό. 

Η Eurobank είπε, σχεδιάζει να καταθέσει επίσημη πρόταση επαναγοράς του μεριδίου 1,4% της Τράπεζας από το ΤΧΣ στο δεύτερο εξάμηνο φέτος και να διανείμει σε μέρισμα το 25% των κερδών του 2023. Επίσης, η τράπεζα σχεδιάζει μεγάλη συνθετική τιτλοποίηση 1,5 δισ. ευρώ φέτος, θα υποβάλει υποχρεωτικά δημόσια πρόταση εξαγοράς για την Ελληνική στην Κύπρο, ενώ το πλάνο της φέρνει ανάπτυξη κεφαλαίων, πέραν της ανάγκης να βρεθεί πάνω από τους εποπτικούς δείκτες και για λόγους εκμετάλλευσης ευκαιριών που θα προκύψουν για εξαγορές στις αγορές που την ενδιαφέρουν.

Για τις αγορές που ενδιαφέρουν την τράπεζα ο κ. Καραβίας εξήγησε ότι είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία με την τελευταία να είναι σε φάση ενοποιήσεων, όπως είπε. Θύμισε τις εξαγορές θυγατρικών ελληνικών τραπεζών στην Βουλγαρία που έφεραν συνέργειες σε κόστη και ανάπτυξη, στην οποία η Eurobank λειτουργεί ως διεθνής τράπεζα σε όλο το φάσμα των εργασιών και στον επιχειρηματικό κλάδο.

Είπε ότι η ανάπτυξη της τράπεζας στις αγορές της Βουλγαρίας και της Κύπρου θα γίνει οργανικά, αλλά τόνισε ότι θα εξετάσει σοβαρά κάθε πιθανότητα καλής ευκαιρίας για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Το ίδιο το πλάνο της τράπεζας φέρνει αύξηση του δείκτη ιδίων κεφαλαίων FL CET1 στο 16% από 15,2% το 2022 και στο 17,4% μέχρι το 2025. Αντίστοιχα ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων CAD θα αυξηθεί από 19% το 2022 και φέτος σε 20% το 2025. Αυτό θα δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» 400 μονάδων βάσης στο δείκτη συνολικών κεφαλαίων.

Η αύξηση των κεφαλαίων θα εξυπηρετήσει την πιθανότητα εξαγορών, αν υπάρχουν ευκαιρίες, όπως και την πολιτική μερισμάτων όπου ο κ. Καραβίας είπε ότι η Eurobank θέλει να διανείμει σταθερά μερίσματα 25% επί των κερδών.

Πέραν αυτών, εκτός πλάνου (δεν περιλαμβάνεται στα υπολογιζόμενα κεφάλαια) η Eurobank αναφέρει ότι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει κι άλλο τα κεφάλαιά της αν χρειαστεί μεταξύ 2023-2025 με έκδοση ομολόγων AT1 ενός δισ. ευρώ ισοδύναμου με 200 μονάδες βάσης ή ομόλογα Tier II ή και συνθετική τιτλοποίηση ισοδύναμη με επιπλέον 70 μονάδες βάσης.

Επενδυτική βαθμίδα και τα MREL

Σε ερώτηση που του έγινε από την αναλυτή της Goldman Sachs για την επενδυτική βαθμίδα o κ. Καραβίας ανέφερε ότι αναμένεται πιθανότατα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και οφείλεται στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αλλά και του τραπεζικού συστήματος, που όπως είπε, φαίνεται στη μείωση των κόκκινων δανείων NPE και στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας όλων των τραπεζών. Κατά τη γνώμη του, η πιο άμεση συνέπεια με θετική επίπτωση στην τράπεζα είναι στο κόστος δανεισμού και ειδικά στις εκδόσεις MREL ενώ έχει ήδη περάσει μερικώς στην αγορά στο spread μεταξύ ελληνικού και ιταλικού κρατικού ομολόγου. Εκτιμά ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις και στο δανεισμό του Δημοσίου.

Ο τελικός στόχος της Eurobank για το 2025 σε κεφάλαια MREL έχει τοποθετηθεί στο 27,46% και η Τράπεζα έχει καλύψει περισσότερο από το 70% της απόστασης προς αυτόν κλείνοντας στο 23,1 το 2022 και στο 24,3% (pro forma) τον Ιανουάριο.

Οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ η πιθανή οροφή 3,5% και το αυστηρό πλάνο

Με 2,5% καταληκτικό επιτόκιο από την ΕΚΤ έχει υπολογιστεί το πλάνο της Eurobank και το επιτελείο, οι κκ. Κατραβίας και ο CFO Χάρης Κοκολογιάννης, δέχθηκε ερώτηση για το θέμα. Πράγματι, η διοίκηση της Τράπεζας απάντησε ότι στο τέλος Δεκεμβρίου τα στοιχεία συνέκλιναν προς το 2,5% και τώρα δεν αποκλείεται το 3,5%. 

Οι υπολογισμοί είναι συντηρητικοί, αλλά τελικά τα έσοδα από τόκους θα υπερκαλύψουν απώλειες από αύξηση κόκκινων δανείων, με μικρό περιορισμό των spreads. Δεν υπάρχει πρόβλημα ανάπτυξης με τα δάνεια να κατευθύνονται κυρίως στο επιχειρηματικό κομμάτι που εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα των φθηνών δανείων χάρη στις ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Ταυτόχρονα η Τράπεζα είναι σε εγρήγορση για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων όπου όμως κυρίως στα στεγαστικά η ζήτηση είναι μειωμένη.

Ειδικότερα για τα κόκκινα δάνεια NPE η Tράπεζα έχει προβλέψει την πιθανότητα να αυξηθούν έως και κατά 400 εκατ. ευρώ. Δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια νέα συναλλαγή μείωσης των NPEs. Στα επιχειρηματικά δάνεια δεν παρουσιάζονται σημάδια κόπωσης. Το 2025 προβλέπεται ότι τα επιπλέον ενήμερα δάνεια θα φθάσουν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ ήδη αυξήθηκαν κατά 3,3 δισ. ευρώ πέρυσι.