Εθνική Τράπεζα: Υπερκάλυψη πάνω από έξι φορές για το πράσινο ομόλογο

Εθνική Τράπεζα: Υπερκάλυψη πάνω από έξι φορές για το πράσινο ομόλογο

Ισχυρή ζήτηση, που υπερκάλυψε κατά πολύ το προσφερόμενο ποσό, εκδηλώθηκε στη νέα έξοδο της Εθνικής Τράπεζας στις αγορές, με πρόθεση αντικατάστασης παλαιότερης για την οποία ξεκινά πρόταση προαιρετική εξαγοράς.

Ειδικότερα, η έκδοση της ΕΤΕ αφορούσε πράσινο  Senior Preferred ομόλογο (υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας) ύψους 500 εκατ. ευρώ και διάρκειας 5 ετών, μη ανακλήσιμο τα πρώτα 4,  στο πλαίσιο του προγράμματος Global Medium Term Note Programme συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα πληροφορίες, οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο βιβλίο ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το προσφερόμενο ποσό στα 600 εκατ. ευρώ και να συμπιεστεί έντονα η απόδοση στο κουπόνι.

Συγκεκριμένα, οι αρχικές σκέψεις τιμολόγησης της έκδοσης (IPT) είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή του mid swap + 105 μονάδες βάσης (δηλαδή περί του 3,63%), ωστόσο στο κλείσιμο της διαδικασίας η απόδοση διαμορφώθηκε στην περιοχή του m.s. +75 μονάδες βάσης (περί του 3,32%), δηλαδή συμπιέστηκε κατά περισσότερο από 30 μονάδες.

Η νέα έκδοση αναμένεται να αξιολογηθεί με Baa1 από την Moody’s.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η ΕΤΕ έκανε γνωστή την έναρξη προαιρετικής πρότασης εξαγοράς έναντι μετρητών για τις Ομολογίες Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας (Fixed Rate Resettable Unsubordinated MREL Notes) συνολικού ύψους €500 εκατ., σταθερού επιτοκίου 7,250% και λήξης το 2027.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η πρόταση εξαγοράς εκκινεί σήμερα 26 Ιανουαρίου 2026 και αφορά τις ομολογίες με ISIN XS2558592932.

Η αποδοχή των ομολογιών που θα προσφερθούν στο πλαίσιο της πρότασης εξαγοράς τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της νέας έκδοσης, κατά την απόλυτη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας. Ο διακανονισμός της πρότασης εξαγοράς και η ολοκλήρωση της νέας έκδοσης αναμένεται να πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα.

Διαχειριστές της πρότασης εξαγοράς είναι οι BofA Securities Europe, Deutsche Bank Aktiengesellschaft, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Natixis και Banco Santander.