Σε τι διαφέρει η επεξεργασία των πληρωμών με το Bitcoin από τα μετρητά και τις τράπεζες;

Σε τι διαφέρει η επεξεργασία των πληρωμών με το Bitcoin από τα μετρητά και τις τράπεζες;

Του William J. Luther

Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του συστήματος του Bitcoin είναι πιθανότατα ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η επεξεργασία των πληρωμών. Για να εξηγήσω το γιατί οι πληρωμές πρέπει να τυγχάνουν επεξεργασίας και πώς η επεξεργασία αυτή είναι διαφορετική στο Bitcoin, ας εξετάσουμε, πριν δούμε τι συμβαίνει το Bitcoin, την επεξεργασία πληρωμών με μετρητά και τις τράπεζες.

Φανταστείτε μια συναλλαγή με μετρητά. Οι συναλλαγές με μετρητά έχουν κάποιες επιθυμητές ιδιότητες. Αν σας πλήρωνα με μετρητά, θα μπορούσατε να παρατηρήσετε ότι έχω ένα υπόλοιπο σε δολάρια, και θα ξέρατε πότε μετέφερα το υπόλοιπο αυτό σε σας, γιατί θα βλέπατε τα δολάρια να φεύγουν από το δικό μου χέρι και να πηγαίνουν στο δικό σας. Επίσης, αυτή η μεταφορά του μετρητού με εμποδίζει να ξοδέψω ξανά αυτό το υπόλοιπο, καθώς δεν έχω πλέον τα μετρητά για να τα δώσω στο εξής σε κάποιον πωλητή. Τα φυσικά μετρητά περιορίζουν τους χρήστες στο να δαπανούν τα υπόλοιπα που όντως κατέχουν, και τους εμποδίζει από το να ξοδεύουν αυτά τα υπόλοιπα περισσότερες από μία φορές.

Οι ηλεκτρονικές πληρωμένες διαφέρουν κάπως καθώς, χωρίς ένα κατάλληλο πρωτόκολλο, μπορεί να δημιουργηθούν αντίγραφα των ψηφιακών υπολοίπων. Μπορώ να σας στείλω ένα αρχείο, χωρίς να το παραδώσω από την κατοχή μου. Έτσι, έχετε το αρχείο εσείς, το έχω κι εγώ, το έχουμε και οι δύο μας. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διασφαλίσω ότι είμαι ο αποκλειστικός κάτοχος ενός συγκεκριμένου υπολοίπου ψηφιακού χρήματος. Έτσι, με τις ηλεκτρονικές πληρωμές πρέπει να έχουμε βρει κάποιο πρωτόκολλο που να εμποδίζει τη διπλή δαπάνη.

Η επεξεργασία ενός όγκου συναλλαγών προϋποθέτει μια λύση ενός περίπλοκου κρυπτογραφικού προβλήματος. Καθώς το πρόβλημα είναι αρκετά δύσκολο, καθένας που προσπαθεί να το επιλύσει έχει στην ουσία μια τυχαία ευκαιρία, που ισούται με το μερίδιο που κατέχει από την συνολική υπολογιστική ισχύ, να είναι ο πρώτος. Αυτό είναι σημαντικό γιατί κάποιος κακόβουλος χρήστης θα μπορούσε να κάνει και να επιβεβαιώσει δόλιες συναλλαγές αν έλεγχε την πλειονότητα της υπολογιστικής ισχύος. Στην πραγματικότητα κανείς δεν ελέγχει την πλειονότητα αυτή στο σύστημα του Bitcoin, έτσι αυτό παρέχει έναν επαρκή έλεγχο έναντι των διπλών δαπανών.

Η επεξεργασία των συναλλαγών είναι δαπανηρή. Η επίλυση του κρυπτογραφικού προβλήματος απαιτεί εκλεπτυσμένα υπολογιστικά μηχανήματα που είναι γνωστά ως mining rigs και ενέργεια για να λειτουργήσουν. Γιατί να επωμιστεί κάποιος αυτό το κόστος της επεξεργασίας των συναλλαγών για χάρη της κοινότητας του Bitcoin;

Το πρωτόκολλο του Bitcoin περιλαμβάνει ένα κίνητρο για την επεξεργασία των συναλλαγών. Το πρώτο άτομο που επιβεβαιώνει ένα σύνολο συναλλαγών, κερδίζει ως βραβείο νέα Bitcoin καθώς και όλα τα τέλη συναλλαγής που καταβάλλουν οι χρήστες όταν κάνουν αιτήσεις συναλλαγής. Το βραβείο σε Bitcoin που απονέμεται για την επεξεργασία ενός συνόλου συναλλαγών υποδιπλασιάζεται περίπου κάθε τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί να υποψιάζονται ότι όσο αυτό θα προσεγγίζει τα μηδέν Bitcoin, τόσο τα τέλη συναλλαγής θα γίνουν σημαντικότερα.

Ελπίζω ότι τώρα έχετε μια καλύτερη εικόνα του πώς πρέπει να επεξεργάζονται οι συναλλαγές και πώς το Bitcoin, ένα κατανεμημένο σύστημα, επεξεργάζεται τις συναλλαγές διαφορετικά από τα αποκεντρωμένα φυσικά μετρητά και τα συγκεντρωτικά συστήματα εκκαθάρισης συναλλαγών.

--

Ο William J. Luther είναι αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Kenyon College, συνεργάτης στο Atlas Network και το Sound Money Project του τελευταίου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα αγγλικά στις 16 Φεβρουαρίου 2017 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Learn Liberty και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.