Ο πόλεμος των τιμών
Shutterstock
Shutterstock

Ο πόλεμος των τιμών

Ο συν-blogger David Henderson ανέφερε σε ανάρτησή του τη δημοσίευση ενός ενδιαφέροντος βιβλίου που επιμελήθηκε ο Ryan Bourne, με τίτλο The War on Prices. Οι συγγραφείς, στους οποίους έχω την τιμή να ανήκω, περιλαμβάνουν επίσης τους Brian Albrecht, Pedro Aldighieri, Nicholas Anthony, David Beckworth, Ryan Bourne, Eamonn Butler, Vanessa Brown Calder, Michael Cannon, Jeffrey Clemens, Bryan Cutsinger, Alex Edmans, Peter Jaworski , Deirdre McCloskey, Jeffrey Miron, Liya Palagashvili, Joseph Sabia, J. R. Shackleton, Peter Van Doren και Stan Veuger. Το βιβλίο κάνει μια ευρεία επισκόπηση του ουσιώδους ρόλου που επιτελούν οι τιμές. (Ο Ryan, ξεκινώντας και συντονίζοντας αυτή την προσπάθεια προσπάθειας, πέτυχε ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα).

Το δικό μου άρθρο στον τόμο αυτό, με τίτλο «A Rising Product Price Doesn’t Cause Inflation» (Η αύξηση της τιμής ενός προϊόντος δεν προκαλεί πληθωρισμο, σελ. 19-27), εστιάζει στην κρίσιμη διάκριση μεταξύ των σχετικών τιμών και του πληθωρισμού. Μερικά αποσπάσματα:

-Πρέπει να διακρίνουμε ξεκάθαρα τα δύο διαφορετικά φαινόμενα: τις μεταβολές των σχετικών τιμών και τις μεταβολές στο γενικό επίπεδο των τιμών.

-Μια σχετική τιμή είναι η τιμή ενός αγαθού σε σχέση με την τιμή ενός άλλου αγαθού.

-Ο πληθωρισμός είναι η αύξηση της τιμής όλων των αγαθών με χρηματικούς όρους.

-Το γενικό επίπεδο των τιμών (και επομένως ο πληθωρισμός) δεν είναι τεχνικά παρατηρήσιμο αυτό καθαυτό και πρέπει να εκτιμηθεί, συνήθως μέσω κάποιου σταθμισμένου μέσου όρου παρατηρούμενων επιμέρους τιμών, όπως είναι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΚΤ). Αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου τη διαφορά μεταξύ αυτού που προσπαθούμε να μετρήσουμε και της υπολογισμένης εκτίμησής του.

-Όταν υπάρχει πληθωρισμός, η μεταβολή μιας δεδομένης τιμής θα περιλαμβάνει τόσο τη σχετική μεταβολή της (χωρίς τον πληθωρισμό) όσο και την επίδραση του πληθωρισμού.

-Εάν μια παρατηρούμενη τιμή - ας πούμε, η τιμή της μπριζόλας ή της βενζίνης - προέρχεται τόσο από μια μεταβολή της σχετικής τιμής όσο και από τον πληθωρισμό, η παρατηρούμενη τιμή δεν μπορεί να προκαλέσει πληθωρισμό.

-Ο ΔΤΚ και παρόμοιοι δείκτες μπορούν να είναι χρήσιμοι ή να λειτουργούν προειδοποιητικά για τον πληθωρισμό, αλλά μόνο εάν συνειδητοποιούμε τους εγγενείς περιορισμούς τους.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πληθωρισμός είναι ένα νομισματικό φαινόμενο που δεν έχει καμία σχέση με το φετίχ της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η παραπλανητική εξήγηση της εφοδιαστικής αλυσίδας παρέχει μια δικαιολογία στις κεντρικές κυβερνήσεις να διογκώσουν την προσφορά χρήματος προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις ιδιοτελείς τους παρεμβάσεις.


*Ο Pierre Lemieux είναι οικονομολόγος στο Τμήμα Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ στο Outaouais

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 15 Μαΐου 2024 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια της Library of Economics and Liberty και τη συνεργασία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.