8ος χρόνος, ημέρα 2435η
Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022

Η οικονομική διάσταση της συμφωνίας του Έλον Μασκ στο Twitter

Η οικονομική διάσταση της συμφωνίας του Έλον Μασκ στο Twitter

Ο Ίλον Μασκ έκλεισε τη συμφωνία. Τη Δευτέρα που μας πέρασε, το Twitter αποδέχθηκε την προσφορά 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέβαλε ο Μασκ για να αγοράσει την εταιρεία και να την κρατήσει εκτός χρηματιστηρίων. Ο Μασκ θα καταβάλλει 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και θα χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο μέσω νέου χρέους: με ένα δάνειο εξαγοράς 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ένα δάνειο περιθωρίου 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι των μετοχών του στην Tesla.

Η αγορά «μιλάει» σε κάθε συναλλαγή. Τι λοιπόν λέει η αγορά εδώ;

Το γεγονός ότι ο Ίλον Μασκ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και έχει εξαρχής 21 δισεκατομμύρια δολάρια να ξοδέψει λέει πολλά. Ο Μασκ κέρδισε κατά κύριο λόγο αυτά τα χρήματα από επενδύσεις του σε πολλές πολύ επιτυχημένες εταιρείες -καθώς ως και μισθούς για τη διαχείρισή τους- με την Tesla να είναι η πιο σημαντική από αυτές.

Τα κέρδη αυτών των εταιρειών προκύπτουν από την αγορά και την πρόσληψη συντελεστών παραγωγής (όπως εργοστάσια της Tesla και εργάτες) για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών (όπως αυτοκίνητα Tesla) και στη συνέχεια την πώληση των προϊόντων σε πελάτες (όπως αγοραστές αυτοκινήτων Tesla) για περισσότερα χρήματα από αυτά που καταβλήθηκαν για τους συντελεστές της παραγωγής τους.

Τα κέρδη - τα έσοδα από τα προϊόντα αυτά που υπερβαίνουν το κόστος των συντελεστών παραγωγής - είναι ένα σημάδι δημιουργίας αξίας για την κοινωνία, ενώ οι απώλειες - το κόστος των συντελεστών παραγωγής που υπερβαίνει τα έσοδα από τα προϊόντα - είναι ένα σημάδι καταστροφής αξίας για την κοινωνία.

(Μια σημαντική επισήμανση: τα έσοδα των εταιρειών του Μασκ είναι εν μέρει το αποτέλεσμα εύνοιας από κυβερνήσεις και σε αυτόν τον βαθμό η σύνδεσή τους με τη δημιουργία αξίας αποδυναμώνεται).

Όταν οι επιχειρηματίες διαχειρίζονται επιδέξια τους συντελεστές παραγωγής για να δημιουργήσουν αξία, τα κέρδη που αποκομίζουν τους ανταμείβουν δίνοντάς τους την ικανότητα να αγοράζουν και να διαχειρίζονται περισσότερους συντελεστές παραγωγής. Αυτό συντείνει προς το όφελος των ατόμων στην κοινωνία, επειδή η προηγούμενη δημιουργία αξίας είναι ένας ισχυρός δείκτης για μελλοντική δημιουργία αξίας.

Από την άλλη πλευρά, όταν οι επιχειρηματίες σπαταλούν πόρους και καταστρέφουν αξία, οι απώλειες που υφίστανται τους τιμωρούν στερώντας τους τον έλεγχο επί αυτών των πόρων (και μεταφέροντάς τον σε ικανούς επιχειρηματίες) ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστροφή της αξίας.

Δεδομένου του ότι οι αποφάσεις των καταναλωτών να προβούν ή μη σε αγορές είναι αυτές που καθορίζουν την έκταση του κέρδους ή της ζημίας, είναι τελικά οι καταναλωτές αυτοί που κάνουν όλα αυτά ανταμείβοντας και εμπιστευόμενοι, τιμωρώντας και στερώντας.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Έλον Μασκ έχει στη διάθεσή του 44 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αγοράσει το Twitter. Οι καταναλωτές (και ειδικά οι πελάτες της Tesla) αποκόμισαν αξία από τη διαχείριση των πόρων (όπως το κεφάλαιο και τους εργαζομένους της Tesla) και τον επιβράβευσαν προσφέροντάς του τα μέσα για να διαχειριστεί ακόμη περισσότερους πόρους (όπως το κεφάλαιο και τους εργαζόμενους του Twitter).

Αυτός είναι επίσης ο λόγος που ο Μασκ μπόρεσε να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του στο Twitter δανειζόμενος 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιώντας τις μετοχές του στην Tesla ως εγγύηση. Οι δανειστές του είναι βέβαιοι ότι τα χρήματα αυτά θα τους επιστραφούν με τόκο, κυρίως επειδή αναμένουν από την Tesla να συνεχίσει να δημιουργεί αξία και να αποκομίζει κέρδη, με βάση το ιστορικό της (και το ιστορικό του Μασκ).

Και το δάνειο εξαγοράς των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ασφαλισμένο έναντι των περιουσιακών στοιχείων του Twitter. Οι δανειστές αυτού του δανείου αναμένουν την αποπληρωμή του επειδή αναμένουν από το Twitter να δημιουργήσει αξία και να αποκομίσει κέρδη υπό την ιδιοκτησία του Μασκ.

Εν μέρει, και αυτό βασίζεται στο ιστορικό του Μασκ ως προς τη δημιουργία αξίας και τα κέρδη που δημιούργησε με την Tesla, καθώς και με τις άλλες εταιρείες του.

Αν όμως οι αναλυτές των δανειστών αξίζουν τον μισθό τους, σίγουρα συνυπολογίζουν και τα συγκεκριμένα σχέδια του Μασκ για το Twitter, συμπεριλαμβανομένης και της πρόθεσής του να καταστήσει το Twitter καταφύγιο ελευθερίας του λόγου.

Έτσι, το δάνειο εξαγοράς μπορεί να σημαίνει την προσδοκία ότι η ελευθερία του λόγου θα ευνοήσει τις επιχειρήσεις του Twitter.

Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Ένα λιγότερο λογοκριτικό, πιο ελεύθερο Twitter μπορεί να είναι πολύ πιο ενδιαφέρον. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους χρήστες, άρα και περισσότερα έσοδα και κέρδη από διαφημίσεις. Αυτό θα σήμαινε επίσης περισσότερη αξία που δημιουργείται για τους καταναλωτές αγαθών και υπηρεσιών που εντοπίστηκαν μέσω των διαφημίσεων του Twitter.

Εάν συμβεί αυτό, τότε οι καταναλωτές θα ανταμείψουν και πάλι τον Musk με κέρδη έναντι της αξίας που δημιούργησε. Και αυτή τη φορά οι καταναλωτές θα εκφράσουν επίσης και το πόσο εκτιμούν τους καρπούς της ελευθερίας του λόγου.

Στη χθεσινή συμφωνία, η αγορά (και ιδιαίτερα οι καταναλωτές) τάχθηκε υπέρ της ικανότητας δημιουργίας αξίας, όχι μόνο του Έλον Μασκ, αλλά και της ελευθερίας του λόγου.

--

Ο Dan Sanchez είναι διευθυντής περιεχομένου και εκτελεστικός υπεύθυνος έκδοσης του FEE.org.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 26 Απριλίου 2022 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.