Η αποτυχία του κράτους στα τεστ για τον κορονοϊό

Η αποτυχία του κράτους στα τεστ για τον κορονοϊό

O δρ. Anthony Fauci χαρακτήρισε τις ομοσπονδιακές εξετάσεις για τον κορονοϊό «αποτυχία» και η Wall Street Journal παρουσίασε στη συνέχεια τα λάθη του CDC (Centers for Disease Control and Prevention) και του FDA (U.S. Food and Drug Administration).

Τα λάθη φάνηκε να παρήχθησαν από τη νοοτροπία ότι «το κράτος ξέρει καλύτερα» που έθεσε εμπόδια στην ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα. Οι κυβερνήσεις συνήθως προσπαθούν να κάνουν επικοινωνιακή διαχείριση, εγείρουν εμπόδια στις ιδιωτικές προσπάθειες και δρουν με υπερβολική εμπιστοσύνη που όμως δεν παράγει αντίστοιχα αποτελέσματα. Αυτά τα προβλήματα μάλιστα επέτειναν τη ζημιά που προκάλεσαν άλλες μεγάλες καταστροφές, όπως ο τυφώνας Κατρίνα.

Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις για τον κορονοϊό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φαίνεται να έκανε πολυάριθμα λάθη. Σύμφωνα με το άρθρο της Wall Street Journal, η κυβέρνηση εμπόδισε τις ιδιωτικές εξετάσεις λόγω ανησυχιών ως προς την ακρίβειά τους, όμως και οι εξετάσεις από το CDC ήταν ανακριβείς. Το CDC είπε στις πολιτείες ότι η δυνατότητα του να διεξάγει εξετάσεις ήταν ανεπαρκής, αλλά αυτό αποδείχθηκε λανθασμένο όταν αυξήθηκε η ζήτηση. Ζητήθηκε από ιδιωτικά εργαστήρια να ακολουθήσουν τη μέθοδο εξέτασης του CDC, αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα στην εξάντληση των υλικών που απαιτούνται γι’ αυτή την εξέταση. Τα ιδιωτικά εργαστήρια αποθαρρύνθηκαν από το να εμπλακούν στις εξετάσεις από αξιωματούχους που δήλωναν ότι έλεγχαν την κατάσταση. Τέλος το FDA ήγειρε γραφειοκρατικά εμπόδια στην ανάπτυξη ιδιωτικών εξετάσεων, όπως την απαίτηση για ειδικές άδειες.

Ευτυχώς, η κυβέρνηση άλλαξε πορεία και το CDC με το FDA διορθώνουν αυτά τα προβλήματα. Η Αμερική βασίζεται στους ομοσπονδιακούς φορείς υγείας για την επιτυχή αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, οπότε ελπίζω ότι έχουν ληφθεί κάποια ευρύτερα διδάγματα. Οι ιεραρχικοί έλεγχοι, η παραπληροφόρηση, τα εμπόδια στην ανάπτυξη ιδιωτικών προσπαθειών, και η αντιμετώπιση του ιδιωτικού τομέα ως ασήμαντου παίκτη είναι συνήθη λάθη στην αντιμετώπιση καταστροφών.

Ακολουθούν κάποια αποσπάσματα από το άρθρο στη Wall Street Journal από τους Christopher Weaver, Betsy McKay, και Brianna Abbott:

«Ενώ ο ιός εξαπλωνόταν αθόρυβα στις ΗΠΑ, το CDC είχε δηλώσει στους πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους ότι η δυνατότητά του να διεξάγει εξετάσεις είναι παραπάνω από επαρκής για τις τρέχουσες απαιτήσεις…

...Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι η εξάπλωση του ιού θα μπορούσε να περιοριστεί - ακόμη και όταν έφταναν στ’ αυτιά τους ανησυχητικές αναφορές από όσους βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του CDC δεν αντιστοιχούσαν στην εξάπλωση της επιδημίας…

...Οι αξιωματικοί του CDC απέτυχαν σε ένα αρχικό πακέτο εξέτασης που αναπτύχθηκε σε κάποιο εργαστήριο του φορέα, και απέσυραν πολλά πακέτα εξέτασης. Δεν εισάκουσαν τις εκκλήσεις των πολιτειακών αξιωματούχων και των παρόχων ιατρικής φροντίδας να διευρύνουν τις εξετάσεις, και οι αξιωματούχοι της υγείας απέτυχαν να συντονιστούν με εξωτερικές εταιρίες ώστε να διασφαλίσουν την αναγκαία προμήθεια πακέτων εξέτασης…

...Το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης (Government Accountability Office - GAO) είχε προειδοποιήσει τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους στις αρχές του Ιανουαρίου ότι η ετοιμότητα για κάτι που θα έμοιαζε με πανδημία δεν βρισκόταν στα αναγκαία επίπεδα, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του GAO. Οι ερευνητές του GAO βρήκαν ότι τα σχέδια για την κρίση δεν περιελάμβαναν πλήρως τον τεράστιο ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέα, όπως καταδεικνύουν τα έγγραφα.

...Το FDA ανακοίνωσε ότι τα εργαστήρια που θα ήθελαν να κάνουν εξετάσεις θα πρέπει να υποβάλουν μια ειδική αίτηση για να πάρουν άδεια ώστε να ξεκινήσουν στις 4 Φεβρουαρίου. Αυτό αρχικά απέτρεψε κάποια νοσοκομεία και άλλα εργαστήρια - τα οποία κανονικά δεν απαιτείται να υποβάλουν καμία αίτηση - από το να αναπτύξουν τεστ, σύμφωνα με ειδικούς.

‘Είχαμε εξετάσει την προοπτική της ανάπτυξης μιας εξέτασης, αλλά επικοινωνήσαμε με το CDC και το FDA και μας είπαν ότι οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση’ δήλωσε στους δημοσιογράφους αυτό το σαββατοκύριακο ο διευθυντής ιατρικής των κλινικών εργαστηρίων του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Σε μια συνέντευξη τη Δευτέρα είπε ότι αργότερα κατέστη σαφές ότι το CDC και οι πολιτείες δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον όγκο.

Από την στιγμή που το CDC ξεκίνησε τις αρχικές εξετάσεις την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, η ανταπόκριση εμποδίστηκε γρήγορα από καθυστερήσεις και λάθη που υποχρέωσαν το CDC να ανακαλέσει κάποια από τα πακέτα εξετάσεων που ήδη είχαν αποσταλεί σε πολιτειακά εργαστήρια δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τον φορέα και με αξιωματούχους της δημόσιας υγείας».

Ο Jeffrey Singer εξετάζει τις αποτυχίες στην εξέταση για τον κορονοϊό εδώ.

--

Ο Chris Edwards είναι διευθυντής των μελετών φορολογικής πολιτικής στο Cato Institute και αρθρογράφος στο www.DownsizingGovernment.org.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 19 Μαρτίου 2020 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Cato Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγoύμης.