Αυτές είναι οι δέκα καλύτερες νεοφυείς του 2019 σύμφωνα με το LinkedIn

Αυτές είναι οι δέκα καλύτερες νεοφυείς του 2019 σύμφωνα με το LinkedIn

Του Jon Miltimore

Επιχειρηματικότητα δεν σημαίνει απλώς να έχεις ένα όνειρο. Όλοι έχουν όνειρα. Επιχειρηματικότητα σημαίνει να εντοπίζεις τι θέλουν και χρειάζονται οι άνθρωποι.

Το να δημιουργείς είναι δύσκολο. Και τρομακτικό. Για κάθε έναν Henry Ford, Bill Gates, ή Ray Croc υπάρχουν χιλιάδες επιχειρηματίες που δεν τα καταφέρνουν. Το 30% των νέων επιχειρήσεων αποτυγχάνει στα πρώτα δύο χρόνια, σύμφωνα με την Small Business Association. Οι μισές αποτυγχάνουν μέσα σε πέντε χρόνια. Δεν είναι κάτι εύκολο. Αν όμως θέλεις να δημιουργήσεις κάτι που να θέλουν οι άνθρωποι, κάτι που θα κάνει τη ζωή τους ευκολότερη, κάτι που θα είναι πρόθυμοι να αγοράσουν με τα χρήματά τους, μπορεί και να καταφέρεις να αλλάξεις τον κόσμο.

Το LinkedIn πρόσφατα δημοσίευσε τον κατάλογο των 50 κορυφαίων νεοφυών επιχειρήσεων του 2019. Πολλές από αυτές θα πετύχουν. Κάποιες άλλες πιθανότητα όχι. Ίσως κάποια καταλήξει να γίνει η επόμενη Apple, Amazon, ή Standard Oil. Όλες είναι αξιόλογες.

Να λοιπόν μια ματιά στις 10 γρηγορότερα αναπτυσσόμενες νεοφυείς του 2019 σύμφωνα με τη λίστα του LinkedIn.

10 Nuro
Η Nuro, μια εταιρία ρομποτικής με έδρα την Καλιφόρνια, ιδρύθηκε το 2016 από τους επιχειρηματίες Dave Ferguson and Jiajun Zhu (οι οποίοι μετείχαν στο πρόγραμμα αυτοκινούμενων αυτοκινήτων της Google). Η αποστολή της Nuro είναι “να επιταχύνει τα οφέλη της ρομποτικής στην καθημερινή ζωή”. Προς το παρόν, αυτό αφορά κυρίως την ανάπτυξη ενός συστήματος για τη χρήση αυτοκινούμενων οχημάτων για την παράδοση καταναλωτικών αγαθών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018 η Nuro είχε συγκεντρώσει 92 εκ. δολάρια σε κεφάλαιο.

Ανά τον κόσμο εργαζόμενοι: 393 | Έδρα: Mountain View, California | Ιδιωτική εταιρία: Ναι

9 Compass
Η Compass είναι μια εταιρία κτηματικής τεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2021 από τον Αμερικανό-Αυστραλό-Ισραηλινό επιστήμονα υπολογιστών Ori Allon, και τον πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs, Robert Reffkin. Στόχος της Compass, που λειτουργεί σε περίπου είκοσι περιοχές των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, η Βοστώνη, το Σαν Φρανσίσκο και Ουάσινγκτον, είναι να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της επικερδούς κτηματικής αγοράς προσλαμβάνοντας “λεγεώνες από μεσίτες” που θα χρησιμοποιούν μια υπερσύγχρονη εφαρμογή στα κινητά τους για να νικούν τον ανταγωνισμό. Η ιδέα αυτή φαίνεται να αρέσει στους επενδυτές. Η Compass έχει συγκεντρώσει συνολικά 1,5 δις δολάρια σε κεφαλαιακές επενδύσεις και η αξία της εκτιμήθηκε στα 4,4 δις δολάρια το 2018.

Ανά τον κόσμο εργαζόμενοι: 13.653 | Έδρα: Menlo Park, California | Ιδιωτική εταιρία: Ναι

8 Peloton Interactive
Η Peloton ιδρύθηκε το 2012 και είναι η μεγαλύτερη διαδραστική πλατφόρμα σωματικής άσκησης. Κάνει την σωματική άσκηση διασκεδαστική προσφέροντας επιμέρους ασκήσεις που βασίζονται στην τεχνολογία και επιτρέπουν στα μέλη της να συμμετέχουν μέσω ρέουσας μετάδοσης τάξεις με εκπαιδευτές. Ιδρύθηκε από τους Graham Stanton, Hisao Kushi, John Foley, Tom Cortese, και Yony Feng, και έχει σήμερα επικεφαλής τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Barnes & Noble, William J. Lynch Jr., ο οποίος έγινε πρόεδρος της Peloton το 2017. Η πλήρης γκάμα των ψηφιοποιημένων προσφορών άσκησης συνέβαλε στο να ξεπεράσει η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας τα 10 δις δολάρια - πριν μια πρόσφατη πτώση μετά από ένα αμφιλεγόμενο διαφημιστικό.

Ανά τον κόσμο εργαζόμενοι: 1.599 | Έδρα: New York City | Ιδιωτική εταιρία: Ναι

7 Robinhood
Η Robinhood είναι μια υπηρεσία χρηματιστηριακών συναλλαγών χωρίς προμήθεια που ιδρύθηκε από τους πρώην συγκάτοικους στο Στάνφορντ Vladimir Tenev και Baiju Bhatt το 2013. Η Robinhood έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της αποστολής της “να εκδημοκρατίσει το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα”. Ήδη έχει πάνω από 6 εκ. λογαριασμούς, ένας αριθμός που την βάζει μπροστά από τους πιο κατεστημένους ανταγωνιστές της. Ευέλικτη και καινοτόμα, η Robinhood έχει υποστηρίξει ότι δεν φοβάται να αξιοποιήσει τάσεις, προσφέροντας στους πελάτες της ένα σχεδόν ανήκουστο επιτόκιο 3% σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου και όψεως. Οι επενδυτές δεν φαίνεται όμως να ανησυχούν γι' αυτή την προσφορά ενός υψηλού επιτοκίου. Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, η Robinhood συγκέντρωσε 50 εκ. δολάρια.

Ανά τον κόσμο εργαζόμενοι: 913 | Έδρα: Menlo Park, California | Ιδιωτική εταιρία: Ναι

6 Good American
Η Good American ιδρύθηκε το 2016 από τις Khloe Kardashian και Emma Grede και είναι μια εταιρία ένδυσης και μόδας “για γυναίκες κάθε σχήματος, μεγέθους και υποβάθρου”. Εταιρία με κοινωνική συνείδηση που δεν φοβάται να αξιοποιήσει την τάση της ευσυνείδητης κατανάλωσης, η Good American λέει ότι δωρίζει ένα μέρος των κερδών της για να βοηθήσει κορίτσια σε κοινότητες με ένδεια πόρων. Η εταιρία είχε καθαρά έσοδα 1 εκ. δολάρια από τις πωλήσεις της την πρώτη μέρα λειτουργία της πουλώντας τζην παντελόνια μεγέθους από 00 έως 24 και δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης παρά τις υψηλές τις τιμές - 169 δολάρια για ένα παντελόνι.

Ανά τον κόσμο εργαζόμενοι: 182| Έδρα: Los Angeles | Ιδιωτική εταιρία: Ναι

5 Brex
Η Brex είναι μια εταιρία πιστωτικών καρτών που ιδρύθηκε το 2017 από τους μηχανικούς Henrique Dubugras και Pedro Franceschi. Με την υποστήριξη των Max Levchin και Peter Thiel της PayPal, έχει εισέλθει επιθετικά στον κλάδο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών B2B προσφέροντας βελτιωμένες τεχνολογίες με λιγότερους περιορισμούς. Με στοιχεία του 2018, η εταιρία είχε ήδη προσελκύσει πάνω από χίλιους πελάτες και λειτουργούσε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανά τον κόσμο εργαζόμενοι: 364 | Έδρα: San Francisco | Ιδιωτική εταιρία: Ναι

4 DoorDash
Η DoorDash είναι μια υπηρεσία κατά παραγγελία παράδοσης τροφίμων που ιδρύθηκε το 2013 από κάποιους φοιτητές του Στάνφορντ. Ξεκίνησε τη λειτουργία της στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας, και έχει έκτοτε επεκταθεί σε πάνω από 4.000 πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά. Καθώς προσφέρει υπηρεσίες τροφίμων από πάνω από 340.000 καταστήματα στη Βόρεια Αμερική, διευκολύνει τους καταναλωτές να ικανοποιήσουν γρήγορα την πιο πρωταρχική τους ανάγκη: την πείνα. Η DoorDash συγκέντρωσε 100 εκ. δολάρια κατά τον τελευταίο της επενδυτικό γύρο και η αξία της εκτιμάται σήμερα σε παραπάνω από 13 δις δολάρια, ξεπερνώντας τον ανταγωνιστή της GrubHub το 2019.

Ανά τον κόσμο εργαζόμενοι: 8.082| Έδρα: San Francisco | Ιδιωτική εταιρία: Ναι

3 Samsara
Η Samsara ιδρύθηκε στην Καλιφόρνια το 2015 από τους συνιδρυτές της Meraki. Είναι πρωτοπόρα στις λύσεις του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things - IoT). Η εταιρία παρέχει ορατότητα και αναλυτικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε χιλιάδες πελάτες σε διάφορους κλάδους: τις μεταφορές, την παραγωγή τροφίμων, την ενέργεια, την παραγωγή προϊόντων, τις κατασκευές, την τοπική διακυβέρνηση και αλλού. Η Samsara εξασφάλισε πάνω από 300 εκ. δολάρια σε επενδύσεις στον πιο πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης και φαίνεται έτοιμη να επεκτείνει περαιτέρω το εντυπωσιακό της αποτύπωμα που σήμερα περιλαμβάνει γραφεία στην Ατλάντα και το Λονδίνο.

Ανά τον κόσμο εργαζόμενοι: 1.563| Έδρα: San Francisco | Ιδιωτική εταιρία: Ναι

2 Dosist
Η Dosist ιδρύθηκε το 2016 και είναι ίσως η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη νεοφυής στη Νότια Καλιφόρνια. Καινοτομώντας στον κλάδο της υγείας, η Dosist (πρώην Hmbldt) αλλάζει τη δημόσια εικόνα της ιατρικής μαριχουάνας και κάνει ευκολότερη την κατανάλωσή της με ακρίβεια με “στυλό δοσολογίας” και άλλες συσκευές (όλες βεβαίως ανακυκλώσιμες). Αξιοποιώντας τον ρόλο της καννάβεως στην ποιότητα ζωής ασθενών, η Dosist επιδιώκει να επιτρέψει στους χρήστες να “αποκτήσουν τα οφέλη της θεραπείας που βασίζεται στην κάνναβη αποτελεσματικά και προβλέψιμα”. Η Dosist που κατατάχθηκε μεταξύ των πιο καινοτόμων εταιριών του 2018 από το Fast Company, έχει αναδειχθεί σε ηγέτη στις φυσικές, φυτικές λύσεις υγείας.

Ανά τον κόσμο εργαζόμενοι: 128 | Έδρα: Los Angeles | Ιδιωτική εταιρία: Ναι

1 Snowflake
Η εταιρία cloud δεδομένων αποθήκευσης Snowflake ιδρύθηκε το 2012 από τον Bob Muglia. Μετά από δύο χρόνια “λειτουργίας σε απόκρυψη” ξεκίνησε δημοσίως τη λειτουργία της το 2014 και σύντομα άρχισε να προσφέρει υπηρεσίες πλήρους διαχείρισης δεδομένων με ένα μοντέλο πληρωμής ανά υπηρεσία που λέγεται πως λειτουργεί 200 φορές γρηγορότερα από τους μη cloud ανταγωνιστές με πολύ μικρότερο κόστος. Η Snowflake προσέκλυσε το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών, συγκεντρώνοντας πάνω από 900 εκ. δολάρια από την εκκίνησή της, και η αξία της εκτιμάται σε περισσότερα από 3,5 δις δολάρια με στοιχεία του 2018.

Ανά τον κόσμο εργαζόμενοι: 1.626 | Έδρα: San Mateo, California | Ιδιωτική εταιρία: Ναι

[Όλα τα δεδομένα για τον αριθμό των υπαλλήλων χρησιμοποιούν στοιχεία από τη LinkedIn που μπορεί να περιλαμβάνουν εργαζομένους μερικής απασχόλησης και συμβάσεων έργου].

--
O Jonathan Miltimore είναι υπεύθυνος έκδοσης του FEE.org.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 16 Δεκεμβρίου 2019 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.