Οι Ελβετοί έγιναν ΣΥΡΙΖΑ!

Κάθε μέρα μας διαβεβαιώνουν ότι ελέγχουν τις εξελίξεις στην Credit Suisse και κάθε μέρα οι εξελίξεις τους ξεπερνούν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για να «σώσουν» την κατάσταση είναι ικανοί να ανατινάξουν το σύμπαν στον αέρα. Πολύ απλά! Στην προσπάθειά τους να «ηρεμήσουν» τις αγορές τις εκνεύρισαν ακόμη περισσότερο. Γιατί να είναι μέτοχος κάποιος σε μια εταιρεία, όταν ένα κράτος μπορεί να αποφασίσει γι αυτόν χωρίς αυτόν με έναν νόμο και ένα άρθρο; ΣΥΡΙΖΑ και οι Ελβετοί!

Αποφάσισαν να εξαγοράσει η UBS την Credit Suisse. Δεν ρώτησαν ούτε τους μετόχους της UBS ούτε εκείνους της Credit. Θα μου πείτε ότι αυτή ήταν μια περιπέτεια μπροστά στον κίνδυνο να ανοίξουν χτες οι αγορές και να ψάχνουν να βρουν τον πάτο της αβύσσου. Κι όμως! Αυτό που πέτυχαν στην πραγματικότητα ήταν να γκρεμίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο σύστημα. Θα λέγαμε ότι οι επιπτώσεις αυτής της «πράξης σωτηρίας» θα αφήσουν ανεξίτηλο το σημάδι τους. Είναι η 11η Σεπτεμβρίου των αγορών…

Τόσο δραματικά; Ναι! Μπορεί να μην φανεί αυτό σήμερα ή αύριο, αλλά η ιστορία της Credit Suisse θα είναι από εδώ και στο εξής σημείο αναφοράς. Θα ρωτάνε οι άνθρωποι: Γίνονται αυτά τα πράγματα; Μπορούν να πάρουν από τα χέρια σου την περιουσία σου χωρίς να σε ρωτήσουν; Και η απάντηση θα είναι η ακόλουθη: Θυμήσου τι έγινε με την Credit Suisse και την UBS.

Μπορεί κανείς να βρει πολλές δικαιολογίες για τους μετόχους της Credit Suisse. Τι μπορείς να ρωτήσεις κάποιον που έχει ήδη πνιγεί; Αλλά δεν είναι το ίδιο με τους μετόχους της UBS. Δώσανε τα χρήματά τους αναγκαστικά για να σωθεί κάποιος χρεοκοπημένος. Μοιάζει με τα αναγκαστικά δάνεια σε κατεχόμενες χώρες…

Έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ και δολάρια για να διαφημίσουν την εταιρική διακυβέρνηση. Και πόσο καλό είναι και πόσο δημοκρατικό. Όλη αυτή την επένδυση την πέταξαν στα σκουπίδια. Ναι, οι Κεντρικές Τράπεζες μπορούν να περηφανεύονται ότι «έσωσαν» την Credit Suisse. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τους θυμίσουμε ότι πριν από αρκετά χρόνια οι ίδιοι οργανισμοί απειλούσαν θεούς και δαίμονες για να σώσουν την τιμή της Στερλίνας. Και κατάφεραν να κάνουν πλούσιο τον Σόρος. Προσπαθούμε να πούμε ότι ακόμη και γι αυτό που λένε, για την σωτηρία της αμαρτωλής ελβετικής τράπεζας, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα. Αλλά την μετοχική ιδέα την δολοφόνησαν. Εν ψυχρώ…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]