Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας των αδελφών Χαντ

Όταν η αδελφή του Νέλσον Χαντ, του πλουσιότερου ανθρώπου τη δεκαετία του 70, τον ρώτησε γιατί έχασε όλη του την περιουσία στην υπόθεση της μεγάλης χειραγώγησης του ασημιού, καθώς δεν είχε απολύτως καμία ανάγκη να ρισκάρει, εκείνος της απάντησε: «Βαριόμουν, δεν είχα κάτι καλύτερο να κάνω». Να είναι άραγε η μόνη περίπτωση που κάποιος μπήκε στο ναρκοπέδιο μόνο και μόνο για να αυξήσει την αδρεναλίνη του; Οι αδελφοί Χαντ ήταν οικονομικά πανίσχυροι, αλλά αυτό δε στάθηκε ικανό να τους βοηθήσει να κερδίσουν τη μάχη με την εξουσία. 

Η ιστορία είναι από λίγο ως πολύ γνωστή. Οι αδελφοί Χαντ συγκέντρωσαν ό,τι ασήμι υπήρχε στον πλανήτη και επιχείρησαν να χειραγωγήσουν την τιμή του. Τα κατάφεραν. Το ασήμι έφτασε στα 50 δολάρια η ουγκιά, αλλά οι ίδιοι χρεοκόπησαν. Πώς συνέβη αυτό; Η πολιτική εξουσία τους συνέτριψε, αλλάζοντας διαρκώς τους κανόνες του παιγνιδιού. Ό,τι ήταν νόμιμο την προηγούμενη μέρα γινότανε παράνομο την επόμενη.

Όπως μου έλεγε και ένας παλιός φίλος που δε βρίσκεται σήμερα στη ζωή, το κράτος πολεμιέται αλλά δε νικιέται. Ή αλλιώς, είναι εντελώς ανόητο να ξεκινάει κανείς μία ρήξη με το κράτος μόνο και μόνο επειδή έτσι «φτιάχνεται». Επειδή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πλήξη που του δημιουργεί ο πλούτος και η δύναμη που του έχει φέρει. Αυτό μας διδάσκει η ιστορία των αδελφών Χαντ.

Εκτός και αν! Εκτός και αν κάποιος έχει αποφασίσει να γίνει Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη. Να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός, εκμεταλλευόμενος τα χρήματά του. Το πρόβλημα με τους αδελφούς Χαντ είναι ότι θέλησαν να εκμεταλλευτούν τις «αδυναμίες» του συστήματος και να το κοροϊδεύσουν. Δε σκέφτηκαν ότι θα ήταν ίσως πιο εύκολο να γίνουν οι ίδιοι η εξουσία.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Επειδή στο παρασκήνιο της ελληνικής πολιτικής σκηνής εξελίσσεται ένα παιγνίδι εξουσίας που μοιάζει λίγο (μπορεί και περισσότερο από λίγο) με την ιστορία των αδελφών Χαντ. Κάποιοι που έχουν όλα τα χρήματα του κόσμου έχουν αποφασίσει να φέρουν τον κόσμο άνω κάτω. Το ερώτημα είναι για ποιον λόγο το κάνουν. Αν είναι επειδή θέλουν μόνο και μόνο να σκοτώσουν την πλήξη τους, θα αποτύχουν. Αν έχουν βάλει πλώρη για να αποκτήσουν την εξουσία, αντί να τη «σκοτώσουν», μπορεί και να πετύχουν.

Όχι, μόνο γιατί η εξουσία δε «σκοτώνεται», αλλά διότι με χρήματα και μηχανισμούς μπορεί κανείς να κάνει θαύματα σε μια μικρή και ρηχή χώρα όπως είναι η Ελλάδα. Μόνο του εμπόδιο ο φόβος άλλων ισχυρών ότι μπορεί στο τέλος να γίνει τόσο ισχυρός που να είναι ανίκητος. Και ναι μεν τους πολλούς μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να τους ξεγελάσει, έχοντας στα χέρια του τα κατάλληλα εργαλεία, αλλά όχι τους ανθρώπους της δικής του κάστας.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]