Είναι θωρακισμένη η ελληνική οικονομία;

Είναι θωρακισμένη η ελληνική οικονομία από μία νέα μεγάλη οικονομική κρίση; Η απάντηση είναι προφανής: Δεν υπάρχουν νησίδες ασφάλειας σε έναν ανασφαλή κόσμο. Απλά, άλλοι επηρεάζονται λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Υπό προϋποθέσεις η ελληνική οικονομία μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα σε σχέση με άλλες οικονομίες. Αρκεί να υπάρξει πολιτική σταθερότητα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία μας προέρχεται από το εσωτερικό και όχι από το εξωτερικό.

Οι αντικειμενικές δυνατότητες της οικονομίας μας είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που ήδη διαφημίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αν είχαν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αυτό θα ήταν τότε περισσότερο ορατό. Ήρθαν επενδύσεις, αλλά όχι εκείνες που πραγματικά θα μπορούσαν να έρθουν. Και γι' αυτό πρέπει να κατηγορήσουμε μόνο τους εαυτούς μας. Ποιος θέλει να επενδύσει σε μία χώρα που ο χρόνος απονομής της Δικαιοσύνης μπορεί να τινάξει την επένδυσή του στον αέρα; Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα αγκάθια που μας ταλαιπωρούν…

Το δυστύχημα των Τεμπών ανέδειξε ακριβώς αυτό: Την ολιγορία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις παθογένειες της χώρας. Κι αν κάτι έχει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αποκαταστήσει την σχέση εμπιστοσύνης με το κεντρώο ακροατήριο είναι να ξεκαθαρίσει ότι στην επόμενη τετραετία θα τα αλλάξει όλα! Κι ας μην βγει η ΝΔ κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Να ζητήσει, δηλαδή, την ψήφο του ελληνικού λαού για να βάλει τα θεμέλια για μια άλλη πορεία της χώρας.

Οι οικονομικές κρίσεις είναι κομμάτι του ίδιου του συστήματος. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Μία άλλη πραγματικότητα όμως είναι ότι οι κρίσεις όσο αναπόφευκτες κι αν είναι δεν επηρεάζουν όλους το ίδιο. Η ελληνική οικονομία δεν είναι τόσο «θωρακισμένη» όσο μας λένε. Θα μπορούσε να είναι, αλλά δεν είναι. Μπορεί όμως να γίνει. Και αυτός είναι στο τέλος όρος επιβίωσης.

Για να αλλάξουμε επίπεδο χρειάζονται δύο πράγματα: Ένα σχέδιο και στην συνέχεια αυτό να υλοποιηθεί. Γι' αυτό χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Όχι συναίνεση, αλλά σταθερότητα. Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Θα λέγαμε μάλιστα ότι οι μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται με συναινέσεις. Οι συναινέσεις είναι επιθυμητές. Μόνο που στην πράξη δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να υπάρξουν. Οι μεγάλες αλλαγές χρειάζονται πάντως περισσότερο ανθρώπους αποφασισμένους να τις φέρουν και λιγότερο την διάχυση της πολιτικής ευθύνης στην όποια αντιπολίτευση.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]