X: Συνεχίζονται τα τεχνικά προβλήματα ύστερα από τη διακοπή λειτουργίας την Πέμπτη
Shutterstock
Shutterstock
Techcrunch

X: Συνεχίζονται τα τεχνικά προβλήματα ύστερα από τη διακοπή λειτουργίας την Πέμπτη

Τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία του αντιμετωπίζει το X για πάνω από 24 ώρες. Ορισμένα μηνύματα δεν φορτώνονται, τα χρονολόγια δεν ενημερώνονται και ορισμένες δημοσιεύσεις δεν μπορούν να προβληθούν χωρίς ανανέωση της ιστοσελίδας (μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν και περισσότερες προσπάθειες).

Όπως αναφέρει το Techcrunch, τα προβλήματα ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης (22/05), σύμφωνα με το Downdetector, μια πλατφόρμα που επισημαίνει τις διακοπές λειτουργίας του διαδικτύου. Χιλιάδες χρήστες υπέβαλαν αναφορές για σφάλματα που αφορούσαν διάφορα προβλήματα όπως αδυναμία σύνδεσης στην πλατφόρμα μέχρι και εξαφάνιση μηνυμάτων.

Ο επίσημος λογαριασμός για τα τεχνικά προβλήματα του X αναγνώρισε τα ζητήματα, μέσω μιας ανάρτησής του την Πέμπτη (22/05), υποστηρίζοντας ότι σχετίζεται με τη διακοπή της λειτουργίας ενός κέντρου δεδομένων.

«Το X γνωρίζει ότι ορισμένοι από τους χρήστες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα απόδοσης στην πλατφόρμα σήμερα», έγραψε ο λογαριασμός. «Αντιμετωπίζουμε μια διακοπή λειτουργίας του κέντρου δεδομένων και η ομάδα εργάζεται ενεργά για την αποκατάσταση του προβλήματος».

Το Wired ανέφερε ότι την Πέμπτη ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα κέντρο δεδομένων που έχει μισθώσει η X κοντά στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Δεν είναι βέβαια ακόμα σαφές αν η φωτιά σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες διακοπές λειτουργίας.

Η τελευταία μεγάλη διακοπή στη λειτουργία του X σημειώθηκε τον Μάρτιο, όταν οι χρήστες παγκοσμίως αποσυνδέθηκαν απότομα από το κοινωνικό δίκτυο και στη συνέχεια είχαν πρόβλημα πρόσβασης στην πλατφόρμα, στην αποστολή μηνυμάτων και συμμετοχής. Ο Μασκ, χωρίς αποδείξεις, απέδωσε τη διακοπή σε κυβερνοεπίθεση.

Πριν από αυτή τη διακοπή, το X αντιμετώπισε προβλήματα συνδεσιμότητας μεγάλης κλίμακας τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Ιούλιο του 2023. Πιο πρόσφατα, τον Μάιο, τα χρονολόγια του X σταμάτησαν για λίγο να ενημερώνονται για πολλούς χρήστες.

Αφού ο Μασκ απέκτησε την X, ευρέως γνωστή παλιότερα ως Twitter, έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, μείωσε αμέσως το εργατικό δυναμικό της εταιρείας κατά περίπου 80%, από 7.500 εργαζόμενους σε 1.300 εργαζόμενους. Η X είχε μόλις 550 μηχανικούς πλήρους απασχόλησης τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με το CNBC. Ένα νέο κύμα απολύσεων έπληξε την εταιρεία τον Νοέμβριο του 2024, επηρεάζοντας κυρίως το τμήμα μηχανικών της X.

Από την αγορά της X από τον Μασκ, η εταιρεία φέρεται επίσης να έχει κάνει λάθη στην ασφάλεια, ρυθμίζοντας λανθασμένα τους διακομιστές που μπορεί να άφηναν τον ιστότοπο ευάλωτο σε επιθέσεις άρνησης παροχής υπηρεσιών.