Web 3.0: Το όραμα του Τιμ Μπέρνερς Λι για την αποκέντρωση του Διαδικτύου
Shutterstock
Shutterstock

Web 3.0: Το όραμα του Τιμ Μπέρνερς Λι για την αποκέντρωση του Διαδικτύου

Ένα αποκεντρωμένο μέλλον για το Διαδίκτυο οραματίζεται ο άνθρωπος που το εφηύρε, Τιμ Μπέρνερς Λι, το 1989. Κατά την άποψή του, κάτι έχει πάει στραβά από τότε, με τη συγκέντρωση της εξουσίας σε εταιρείες-κολοσσούς. 

Ο Μπέρνερς Λι και ο Τζον Μπρους, διευθύνων σύμβουλος της Inrupt -εταιρεία που συνίδρυσαν με στόχο να υλοποιήσει το αρχικό όραμα των εφευρετών του διαδικτύου για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί- μίλησαν στο podcast Beyond The Valley του CNBC, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

«Όλοι είναι στο Facebook, άρα δεν έχουν τον ιστότοπο. Όλοι χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ», δήλωσε ο Μπέρνερς-Λι.

«Όταν οι άνθρωποι σε αναζητούν στο Facebook, δεν ελέγχεις στην πραγματικότητα τι βλέπουν... Οι αλγόριθμοι του Ζάκερμπεργκ ελέγχουν τι τους ενδιαφέρει, καθώς κοιτάζουν το υλικό σας», πρόσθεσε.

«Αυτό είναι πολύ αποδυναμωτικό. Είναι πολύ χρήσιμο για το Facebook. Έχει πολλά δεδομένα για τους χρήστες του, ώστε να τους 'στοχεύει' με διαφημίσεις... αλλά αυτό που έχουμε χάσει είναι η δυνατότητα των ατόμων να έχουν δύναμη».

Η λύση που προτείνει; Ένα προϊόν που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τα δεδομένα τους και τον τρόπο χρήσης τους.

Web3 ή Web 3.0;

Όσα επεξεργάζονται στην Inrupt αποτελούν μέρος του οράματος για το μέλλον του Διαδικτύου. Κάποιοι το έχουν ονομάσει Web3, το οποίο οι υποστηρικτές του λένε ότι θα αποτελέσει αποκεντρωμένη έκδοση του διαδικτύου - που δεν θα κυριαρχείται από μια χούφτα ισχυρών παικτών όπως η Amazon, η Microsoft και η Google.

Τονίζουν ότι θα βασίζεται σε κάποιο είδος τεχνολογίας blockchain, η οποία πρωτοεμφανίστηκε με το bitcoin αλλά έκτοτε έχει εξελιχθεί.

Ωστόσο, ο Μπέρνερς Λι αποκαλεί την επόμενη γενιά του διαδικτύου Web 3.0, δίνοντας έμφαση στην τελεία.

«Δεν είναι blockchain», υποστήριξε, τονίζοντας ότι η εν λόγω τεχνολογία δεν είναι αρκετά γρήγορη ούτε προσφέρει αρκετή ιδιωτικότητα.

Σημείωσε ακόμα ότι τα κρυπτονομίσματα είναι «μόνο κερδοσκοπικά».