Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιχειρήσεις: Αύριο ίσως είναι ήδη αργά

Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιχειρήσεις: Αύριο ίσως είναι ήδη αργά

Του Γιάννη Παλιούρη

Σαν να μην υπάρχει αύριο σπεύδουν να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις την Τεχνητή Νοημοσύνη σύμφωνα με νέα έκθεση της Gartner. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 3.000 στελεχών σε 89 χώρες και αποκάλυψε ότι οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στον επιχειρηματικό τομέα εκτοξεύτηκαν κατά 270% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Συγκεκριμένα το 37% των επιχειρήσεων έχει ήδη υιοθετήσει κάποια λύση ή εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2015 ήταν μόλις 10%, σύμφωνα με την Gartner.

Οι φρενήρεις αυτοί ρυθμοί προκαλούν έκπληξη ακόμα και στους αναλυτές του κλάδου, ωστόσο δεν θα έπρεπε. Άλλη έρευνα της McKinsey προβλέπει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προσθέτει ετησίως επιπλέον 1,2% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, δημιουργώντας επιπλέον πλούτο αξίας 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030. Και οι επιχειρήσεις, παντός τύπου, απλά δεν έχουν την πολυτέλεια να δουν το συγκεκριμένο τραίνο να τους προσπερνά.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο ερευνών της Gartner, Chris Howard, μπορεί να απέχουμε από τη στιγμή που η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορεί να εκτελεί πολύπλοκα καθήκοντα, αλλά πλέον έχουμε ξεπεράσει το στάδιο των πρωτόλειων μορφών της και έχουμε εισέλθει στο σημείο που ο ίδιος περιέγραψε ως «Επαυξημένη Νοημοσύνη». Για την Gartner το συμπέρασμα είναι απλό: οι εταιρείες που δεν θα ακολουθήσουν σύντομα αυτή την τάση πρέπει να ανησυχούν.

τεχνητη νοημοσύνη, επιχειρήσεις

Μεταξύ των εταιρειών που έλαβαν μέρος στην έρευνα – οι οποίες έχουν συνολικό τζίρο 15 τρισεκατομμύρια δολάρια και επενδύουν 284 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές τεχνολογιών και πληροφορικής - η υιοθέτηση λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2018. Η Gartner πιστώνει την άνοδο αυτή στην «ωρίμανση» των δυνατοτήτων της ΤΝ και στην ταχύτητα με την οποία γίνεται «αναπόσπαστο μέρος» των ψηφιακών στρατηγικών των επιχειρήσεων. Ουσιαστικά πρόκειται για την δεύτερη έρευνα που δείχνει την επικρατούσα τάση στην αγορά. Eίχε προηγηθεί έρευνα της Deloitte, στην οποία το 42% των  ερωτηθέντων στελεχών απάντησε ότι η ΤΝ θα έχει «κρίσιμο ρόλο» για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους, τα επόμενα δύο χρόνια.

Παρά την εκρηκτική άνοδο της ΤΝ στις επιχειρήσεις, σημαντικό εμπόδιο παραμένει η έλλειψη εργαζομένων με την κατάλληλη τεχνογνωσία. Περίπου το 54% των ερωτηθέντων της έρευνας δήλωσαν ότι το χάσμα δεξιοτήτων συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση για την επιχείρησή τους, καθώς δεν επιτρέπει τη γρήγορη αφομοίωση των νέων λύσεων από το προσωπικό.

Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη που έλαβαν μέρος στην έρευνα απάντησαν ξεκάθαρα ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αυτοματοποίηση εργασιών αποτελεί αναγκαιότητα και στο πλαίσιο αυτό η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος κάθε ψηφιακής στρατηγικής. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 52% των οργανισμών τηλεπικοινωνιών αναπτύσσουν chatbots και το 38% των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης βασίζονται σε διαγνώσεις με τη βοήθεια υπολογιστών. Άλλες περιπτώσεις επιχειρησιακής χρήσης της ΤΝ είναι η προστασία των επιχειρήσεων από προσπάθειες ψηφιακής εξαπάτησης, σύμφωνα με την έρευνα.

Εν κατακλείδι, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί πλέον κάποιο «εξωτικό φρούτο» ταινιών επιστημονικής φαντασίας αλλά πραγματικότητα την οποία οι εταιρικοί οργανισμοί οφείλουν να εντάξουν στη στρατηγική τους, αν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και τα επόμενα χρόνια, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.