Syre: «Φαινόμενο» η σουηδική startup ανακύκλωσης υφασμάτων
Shutterstock
Shutterstock

Syre: «Φαινόμενο» η σουηδική startup ανακύκλωσης υφασμάτων

Η Vargas του Σουηδού δισεκατομμυριούχου Χάραλντ Μιξ έχει ήδη συνιδρύσει φιλόδοξα έργα όπως τον κολοσσό των μπαταριών Northvolt, τον κατασκευαστή βιώσιμου χάλυβα H2 Green Steel και τη startup για αντλίες θερμότητας Aira, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη startup στις Σκανδιναβικές χώρες.

Η Vargas το κάνει και πάλι με τη διετή startup ανακύκλωσης υφασμάτων Syre (που σημαίνει «οξυγόνο» στα σουηδικά), η οποία ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της σειράς Α ύψους 100 εκατ. δολαρίων. Ο γύρος έγινε υπό την καθοδήγηση της αμερικανικής εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων TPG Rise Climate, η οποία επενδύει 50 εκατ. δολάρια.

Άλλοι επενδυτές στη Σειρά Α περιλαμβάνουν τις VCs Giant Ventures και Norrsken VC και στρατηγικούς επενδυτές με έδρα τη Σουηδία τον γίγαντα της μόδας H&M (επίσης συνιδρυτής της Syre), τη Volvo Cars και το Ίδρυμα IMAS που συνδέεται με την ΙΚΕΑ.

Με την είδηση της χρηματοδότησης, η εταιρεία ανακοινώνει επίσης τη χωροθέτηση δύο νέων μεγάλων εργοστασίων ανακύκλωσης στην Ιβηρική και το Βιετνάμ.

Συνίδρυση με την H&M

Η Vargas ξεκίνησε τη Syre ως κοινοπραξία με την H&M μετά από συζητήσεις σχετικά με τα προβλήματα του κατασκευαστή ρούχων με την ανακύκλωση των υφασμάτων. Η μόδα είναι μια από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες στον κόσμο, δημιουργώντας τεράστιες ποσότητες εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου: το 2024 εκτιμάται ότι θα παράγει 1 δισ. μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Η Syre γεννήθηκε μετά από μια συνάντηση, που οργανώθηκε από τη Northvolt και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της H2 Green Steel Susanna Campbell, μεταξύ του Vargas και της H&M.

Η H&M έχει επενδύσει σε αρκετές εταιρείες ανακύκλωσης την τελευταία δεκαετία, όπως η φινλανδική Infinited Fiber, η βρετανική startup Worn Again, η φινλανδική Spinnova και η σουηδική Renewcell, στην οποία η H&M είχε μερίδιο 10% αλλά κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, αυτές οι επενδύσεις δεν ήταν αρκετές για να βοηθήσουν την εταιρεία παραγωγής ρούχων να επιτύχει τους στόχους της για τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με τη Nobelius.

Η Syre, η οποία εργάζεται αθόρυβα τα τελευταία δύο χρόνια, ξεκίνησε επίσημα πριν από λιγότερο από τρεις μήνες, με κύριο στόχο την ανακύκλωση του πολυεστέρα - της ίνας με βάση το πετρέλαιο που έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στο CO2 από κάθε άλλο κλωστοϋφαντουργικό προϊόν.

Η Syre διαθέτει μια ομάδα 20 ατόμων από διάφορες βιομηχανίες. Εκτός από τον Nobelius, ο οποίος είναι ο πρώην COO της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Polestar, η ομάδα είναι ένα μείγμα ανθρώπων από τη βιομηχανία κινηματογράφου, νομικών εμπειρογνωμόνων που εργάζονταν προηγουμένως στο Spotify, πρώην διευθύνοντες συμβούλους μόδας και ανθρώπους με εμπειρία στην κατασκευή εργοστασίων. Κατάφερε ακόμη και να προσελκύσει τον ιδρυτή της Allbirds ως εμπορικό διευθυντή.

«Το κάνεις σύμφωνα με το μοντέλο του Vargas, προσλαμβάνεις μια έμπειρη ομάδα για την κλιμάκωση και αγοράζεις την τεχνολογία», λέει ο Nobelius.