Στρατοπλάνα: Τα αεροσκάφη που θα πετούν στην άκρη του διαστήματος
youtube / screengrab @bbc
youtube / screengrab @bbc

Στρατοπλάνα: Τα αεροσκάφη που θα πετούν στην άκρη του διαστήματος

Μια νέα εποχή φαίνεται πως ανοίγει για την κατάκτηση της «στρατόσφαιρας» καθώς υπό σχεδιασμό βρίσκονται αεροσκάφη με «αέναη» διάρκεια παραμονής, τα λεγόμενα «στρατοπλάνα».

Η στρατόσφαιρα είναι το δεύτερο στρώμα της ατμόσφαιρας. Αρχίζει περίπου στα 10.000 μέτρα και τελειώνει περίπου στα 48.800 μέτρα. Εάν ένα αεροσκάφος μπορεί να πετάξει πάνω από τα 15.150 μέτρα, μπορεί να πετάξει πάνω από τις καιρικές συνθήκες. Ως στιγμής τα αερόστατα μπορούσαν να ανέβουν στην κορυφή του κόσμου, όπου υπάρχει πολύ λίγο οξυγόνο, ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι σε αυτό το ύψος ο αέρας είναι πολύ αραιός και ως εκ τούτου το πρόβλημα ήταν να παραμείνει κανείς ζωντανός.

Βρισκόμαστε στον Ιούνιο του 2022 και μια ιπτάμενη μηχανή που μοιάζει με διασταύρωση προϊστορικού θηρίου και διαστημόπλοιου πρόκειται να απογειωθεί, όπως αναφέρει το BBC. Ονομάζεται Zephyr S και έχει μακριά αραχνοΰφαντα φτερά στο μήκος ενός αεροπλάνου. Μαζί με το μικρό, λεπτό σώμα και το κεφάλι του, αυτά το κάνουν να μοιάζει με πτεροδάκτυλο. Χρειάζονται πέντε ή έξι άτομα για να σηκώσουν το Zephyr. youtube / screen grab @ Royal Aeronautical Society

Το βρετανικής κατασκευής Aalto Zephyr (η εταιρεία αποσχίστηκε πρόσφατα από την Airbus) είναι ένα από τα νέου τύπου ιπτάμενα μηχανήματα που έχουν σχεδιαστεί για να επανακατακτήσουν τη στρατόσφαιρα και να δώσουν στην ανθρωπότητα τη δυνατότητα μιας σχεδόν μόνιμης παρουσίας σε αυτά τα μεγάλα ύψη, για πρώτη φορά.

Γνωστά ως Haps (ψευδο-δορυφόροι μεγάλου υψομέτρου), αυτά τα αυτόνομα, εξαιρετικά ελαφριά αεροσκάφη κυμαίνονται από ηλιακά ανεμόπτερα μέχρι ασημένια ζέπελιν με ηλιακή ενέργεια.

Οι εργασίες τους περιλαμβάνουν την παροχή τηλεφωνικής κάλυψης 4G ή 5G και υπηρεσιών διαδικτύου μετά από μια καταστροφή, τον εντοπισμό δασικών πυρκαγιών και την παρακολούθηση της κίνησης των εχθρικών δυνάμεων σε καιρό πολέμου. Και όλα αυτά, μπορούν να τα κάνουν καλύτερα, φθηνότερα, ταχύτερα και πιο ευέλικτα από τους δορυφόρους.

Οι τεχνολογικές βελτιώσεις, ιδίως στην ανάπτυξη ελαφρών υλικών, ηλιακών συλλεκτών και τεχνολογίας μπαταριών, κάνουν πραγματικότητα το κομμάτι της «μεγάλης αντοχής». Μελλοντικές εκδόσεις θα μπορούσαν να σηκώσουν 300kg, ή μια συστοιχία επικοινωνίας για την απευθείας μετάδοση ευρυζωνικών συνδέσεων σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες μπορούν να παρέχονται από ζέπελιν αντί για ιστούς.