Στην εποχή των «Ψηφιακών Διδύμων»

Στην εποχή των «Ψηφιακών Διδύμων»

Πόλεις, μηχανές ή ακόμα και διαδικασίες «κλώνοι». Αυτός είναι ο κόσμος των «ψηφιακών διδύμων», μια αγορά που αποκτά γοργό βηματισμό και αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που προβλέπουμε καταστάσεις, δίνοντας πολύτιμα εργαλεία πρόγνωσης σε μια σειρά από τομείς.

Μια νέα μελέτη από την Juniper Research εκτιμά ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για ψηφιακά δίδυμα θα φθάσουν τα 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2021, καταγράφοντας αύξηση 17% από 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.Ας δούμε, όμως, λίγο καλύτερα τι είναι αυτά τα… εξωτικά «ψηφιακά δίδυμα».

Σε γενικές γραμμές ως ψηφιακό δίδυμο λογίζεται η ψηφιακή αναπαράσταση ενός φυσικού αντικειμένου, συστήματος ή ακόμα και διαδικασίας. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μοντελοποίηση κάποιας φυσικής ή υπαρκτής υπόστασης. Για παράδειγμα, το «ψηφιακό δίδυμο» μιας πόλης εν μέσω κορονοϊού, θα περιλάμβανε την ψηφιακή αναπαράσταση όχι μόνο των υποδομών της αλλά και της λειτουργίας της. Έτσι, θα μπορούσε να «τρέξει» προβλέψεις για το πότε και που θα χτυπούσε πιο σφοδρά η πανδημία. Μια ματιά στο μέλλον, θα μπορούσε να πει κανείς.

Επανερχόμενοι στη μελέτη της Juniper Research, η εταιρεία εκτιμά ότι τα ψηφιακά δίδυμα πρέπει να εφαρμοστούν ως μέρος μιας ευρύτερης βιομηχανικής στρατηγικής στο πλαίσιο του Internet of Things. Και αυτό γιατί ενώ οι αισθητήρες IoT παράγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων στο βιομηχανικό περιβάλλον, η ερμηνεία και τελικά η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων είναι μια δύσκολη διαδικασία.

Τα ψηφιακά δίδυμα θα αποτελέσουν, κατά συνέπεια, κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του ΙοΤ, αφού τα πραγματικά δεδομένα θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για να «τρέξουν» σημαντικές προσομοιώσεις. Για παράδειγμα, μια εργοστασιακή μηχανή παραγωγής θα στέλνει τα δεδομένα λειτουργίας της στο «ψηφιακό δίδυμό» της και η προσομοίωση θα δείχνει πότε θα χρειαστεί συντήρηση ή πότε και υπό ποίες συνθήκες υπάρχει ο κίνδυνος να χαλάσει.

Γι’ αυτό και η Juniper Research προβλέπει ότι ο τομέας με τη μεγαλύτερη χρήση ψηφιακών διδύμων θα είναι αυτός της μεταποίησης. Συγκεκριμένα, το 34% των συνολικών δαπανών το 2021 για ψηφιακά δίδυμα θα προέλθει από τον μεταποιητικό κλάδο, ακολουθούμενο από τον τομέα της ενέργειας και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στο 18%.

Αναλυτές τονίζουν ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ψηφιακών διδύμων είναι ότι ο εξοπλισμός που απαιτείται για τη δημιουργία ενός εικονικού αντιγράφου είναι αρκετά φθηνός ενώ την ίδια στιγμή το αποτέλεσμα της πρόβλεψης προσφέρει στοιχεία υψηλής αξίας, που δεν θα μπορούσαν να αποκτηθούν με συμβατικές μεθόδους.