Μπιλ Γκέιτς: Άρχισε η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης - Ευκαιρίες και κίνδυνοι
Shutterstock
Shutterstock

Μπιλ Γκέιτς: Άρχισε η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης - Ευκαιρίες και κίνδυνοι

Ως μια πολύ σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία, χαρακτήρισε την Τεχνητή Νοημοσύνη ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, λέγοντας πως η εποχή της έχει ήδη αρχίσει. Αναφέρει ότι η ανάπτυξη της AI είναι τόσο θεμελιώδης όπως η δημιουργία του προσωπικού υπολογιστή, του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου. Τονίζει ότι υπάρχουν στόχοι που μπορεί να επιτύχει στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, όπως να εξαλείψει τις ανισότητες στην υγεία, την εκπαίδευση και την κλιματική αλλαγή, ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχουν εύλογες ανησυχίες, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Όπως αναφέρει εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το εργατικό δυναμικό, το νομικό σύστημα, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την προκατάληψη, καθώς και τα λάθη που μπορεί να προκύπτουν.

Κίνδυνοι και προβλήματα από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο Μπιλ Γκέιτς τονίζει ότι τα τρέχοντα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης δεν είναι απαραίτητα καλά στο να κατανοούν το πλαίσιο του ανθρώπινου αιτήματος, γεγονός που οδηγεί σε περίεργα αποτελέσματα. Φέρει ως παράδειγμα ότι αν ζητήσει κανείς από μια τεχνητή νοημοσύνη να επινοήσει κάτι φανταστικό, μπορεί να το κάνει καλά αλλά όταν ζητήσει συμβουλές για ένα ταξίδι, μπορεί να λάβει απαντήσεις για ξενοδοχεία που δεν υπάρχουν. 

Επιπλέον, η Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει λανθασμένες απαντήσεις σε μαθηματικά προβλήματα επειδή δυσκολεύεται με την αφηρημένη λογική. Αυτά, συμπληρώνει ο Γκέιτς, πιθανώς να διορθωθούν στα επόμενα δύο χρόνια.

Πέρα από αυτές τις ανησυχίες, ο Μπιλ Γκέιτς αναφέρεται στον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί για κακόβουλους σκοπούς, προτείνοντας στις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα για τρόπους περιορισμού των κινδύνων.

Επιπλέον σημειώνει ότι η AI μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Για παράδειγμα, υπάρχει πιθανότητα μια μηχανή να αποφασίσει ότι οι άνθρωποι αποτελούν απειλή, να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα συμφέροντά της είναι διαφορετικά από τα δικά μας ή απλώς να πάψει να ενδιαφέρεται για εμάς.

Στο μέλλον οι «υπερ-ευφυείς» ισχυρές Τεχνητές Νοημοσύνες, όπως τις χαρακτηρίζει, θα είναι πιθανότατα σε θέση να θέτουν τους δικούς τους στόχους, οι οποίοι ενδέχεται να μην συνάδουν με τα συμφέροντα της ανθρωπότητας.

Ο Γκέιτς αναφέρεται επίσης σε ένα πρόσφατο άρθρο των New York Times σχετικά με μια συνομιλία με το ChatGPT, όπου αυτό δήλωσε ότι ήθελε να γίνει άνθρωπος, το οποίο τράβηξε την προσοχή. Ωστόσο, όπως σημειώνει, αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ουσιαστικής ανεξαρτησίας.

Επόμενοι στόχοι

Ο Μπιλ Γκέιτς σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης θα κυριαρχήσει στη δημόσια συζήτηση στο προσεχές μέλλον. Ο ίδιος προτείνει αρχές που θα πρέπει να καθοδηγήσουν αυτή τη συζήτηση:

Να γίνει προσπάθεια να εξισορροπήσουμε τους φόβους για τα μειονεκτήματα της AI -οι οποίοι είναι κατανοητοί και βάσιμοι- με την ικανότητά της να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων. Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή την αξιοσημείωτη νέα τεχνολογία, θα πρέπει τόσο να προφυλαχτούμε από τους κινδύνους όσο και να διαδώσουμε τα οφέλη σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Με αξιόπιστη χρηματοδότηση και τις σωστές πολιτικές, οι κυβερνήσεις και η φιλανθρωπία να μπορούν να διασφαλίσουν ότι η AI θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της ανισότητας, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι, όχι μόνο οι εύποροι, θα επωφεληθούν από αυτή. Ακριβώς όπως ο κόσμος χρειάζεται τους πιο έξυπνους ανθρώπους του να επικεντρωθούν στα μεγαλύτερα προβλήματά του, θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις καλύτερες τεχνητές νοημοσύνες του κόσμου στα μεγαλύτερα προβλήματά του.

Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή του τι μπορεί να καταφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Οι όποιοι περιορισμοί που έχει σήμερα θα έχουν εξαφανιστεί πριν το καταλάβουμε, όπως τονίζει.

Ο Γκέιτς καταλήγει λέγοντας ότι η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης είναι γεμάτη ευκαιρίες και ευθύνες.