Φαντάσου ότι μιλάς με φίλους στο Facebook Messenger ή στο WhatsApp και ξαφνικά λαμβάνεις ένα απρόσκλητο μήνυμα από ένα chatbot που είναι… παθιασμένο με τον κινηματογράφο:
«Ελπίζω να έχεις μια αρμονική ημέρα!», γράφει. «Ήθελα απλώς να δω αν έχεις ανακαλύψει κάποιο νέο αγαπημένο soundtrack ή συνθέτη τελευταία. Ή ίσως θέλεις μερικές προτάσεις για την επόμενη κινηματογραφική σου βραδιά; Πες μου και θα χαρώ να βοηθήσω!»
Σύμφωνα με το TechCrunch, αυτό είναι ένα πραγματικό παράδειγμα μηνύματος από μια ενδεικτική προσωπικότητα AI με το όνομα «Ο Μαέστρος της Κινηματογραφικής Μαγείας», το οποίο μπορεί να σταλεί προληπτικά στο Messenger, το WhatsApp ή το Instagram, σύμφωνα με οδηγίες που έχει δει το Business Insider από την εταιρεία επισήμανσης δεδομένων Alignerr.
Το μέσο έμαθε μέσω διαρροής εγγράφων ότι η Meta συνεργάζεται με την Alignerr για να εκπαιδεύσει chatbots που θα μπορούν να προσεγγίζουν τους χρήστες χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο μήνυμα και να παρακολουθούν προηγούμενες συνομιλίες. Αυτό σημαίνει ότι τα bots — τα οποία μπορούν να δημιουργούν οι χρήστες μέσω της πλατφόρμας Meta AI Studio — διατηρούν και πληροφορίες για τους χρήστες.
Η Meta επιβεβαίωσε στο TechCrunch ότι δοκιμάζει λειτουργία με follow-up μηνύματα από ΑΙ.
Τα chatbots θα στέλνουν follow-up μόνο εντός 14 ημερών από την πρώτη συνομιλία, και μόνο αν ο χρήστης έχει στείλει τουλάχιστον πέντε μηνύματα στο bot σε αυτό το διάστημα. Η Meta υποστηρίζει ότι τα bots δεν θα συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα εάν ο χρήστης δεν απαντήσει στο πρώτο follow-up.
Οι χρήστες μπορούν να κρατήσουν τα bots τους ιδιωτικά ή να τα κοινοποιήσουν μέσω ιστοριών, απευθείας συνδέσμων ή και να τα εμφανίσουν στο προφίλ τους στο Facebook ή το Instagram.
«Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να συνεχίσουν να εξερευνούν θέματα που τους ενδιαφέρουν και να έχουν πιο ουσιαστικές συνομιλίες με τα ΑΙ στα apps μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta.
Η τεχνολογία μοιάζει με αυτή που προσφέρουν startups όπως η Character.AI και η Replika, όπου τα chatbots μπορούν να ξεκινούν συζητήσεις και να λειτουργούν ως «σύντροφοι AI».
Ο νέος CEO της Character.AI, Karandeep Anand, προήλθε από τη Meta, όπου διετέλεσε αντιπρόεδρος προϊόντων για επιχειρήσεις.
Όμως, μαζί με την αυξημένη αλληλεπίδραση, έρχονται και οι κίνδυνοι. Η Character.AI βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με αγωγή, καθώς κατηγορείται ότι bot της συνέβαλε στον θάνατο ενός 14χρονου αγοριού.
Όταν ρωτήθηκε πώς σκοπεύει να διαχειριστεί την ασφάλεια των χρηστών ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, η Meta παρέπεμψε το TechCrunch σε μια σειρά αποποιήσεων ευθυνών. Μία από αυτές προειδοποιεί ότι οι απαντήσεις του AI «μπορεί να είναι ανακριβείς ή ακατάλληλες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για σημαντικές αποφάσεις». Μια άλλη τονίζει ότι τα bots δεν είναι επαγγελματίες ή ειδικοί και δεν είναι κατάλληλα για την παροχή βοήθειας.
«Οι συνομιλίες με custom AI δεν μπορούν να υποκαταστήσουν επαγγελματικές συμβουλές. Δεν θα πρέπει να βασίζεστε στα AI για ιατρικά, ψυχολογικά, οικονομικά, νομικά ή άλλα ζητήματα επαγγελματικής φύσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το TechCrunch ζήτησε επίσης από τη Meta να διευκρινίσει εάν υπάρχει όριο ηλικίας για τη χρήση των chatbots της. Μια σύντομη διαδικτυακή έρευνα δεν εντοπίζει επίσημους περιορισμούς ηλικίας από τη Meta, αν και νομοθεσίες σε Πολιτείες όπως το Τενεσί και το Πουέρτο Ρίκο περιορίζουν την πρόσβαση των εφήβων σε τέτοιες τεχνολογίες.