Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση στη βιομηχανία των φαρμάκων;
shutterstock
shutterstock

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση στη βιομηχανία των φαρμάκων;

Το επόμενο φάρμακο μεγάλων πωλήσεων θα μπορούσε να εφευρεθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Φάρμακα σχεδιασμένα από την Τεχνητή Νοημοσύνη για παθήσεις όπως ο καρκίνος των λεμφαδένων, φλεγμονώδεις ασθένειες και η νόσος του κινητικού νευρώνα φτάνουν στο στάδιο των δοκιμών σε ανθρώπους. Για πολλά, είναι απλώς θέμα χρόνου να βρεθούν στο ράφι ενός φαρμακείου.

Εάν επιτύχει, η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται μια επανάσταση για τη φαρμακευτική βιομηχανία, μειώνοντας δραματικά το χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου, καθώς και να βοηθήσει στον εντοπισμό νέων μορίων φαρμάκων που μέχρι σήμερα έχουν διαφύγει από τους επιστήμονες.

Η προϋπόθεση για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανακάλυψη και την ανάπτυξη φαρμάκων είναι αρκετά απλή: Χρησιμοποιήστε αλγορίθμους για να σαρώσετε τεράστιους όγκους δεδομένων - συμπεριλαμβανομένων των δομών χημικών ενώσεων, μελετών σε ζώα και πληροφοριών από ασθενείς - για να βοηθήσετε στον εντοπισμό του τι πρέπει να στοχεύει ένα μελλοντικό φάρμακο στον ανθρώπινο οργανισμό, ποιο μόριο θα ήταν το καταλληλότερο γι' αυτό και, το πιο δελεαστικό, πώς να δημιουργήσετε συνολικά νέα μόρια. 

«Πιστεύω απόλυτα ότι όλα τα φάρμακα θα σχεδιάζονται με αυτόν τον τρόπο στο μέλλον, επειδή πιστεύω ότι είναι ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος σχεδιασμού μορίων», δήλωσε στο Politico ο  Άντριου Χόπκινς, ιδρυτής της Exscientia, η οποία ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που εισέβαλαν στον χώρο το 2012. Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα το υιοθετήσει η βιομηχανία, είπε.

Αλλά με τις αποτυχίες υψηλού προφίλ, όπως η παρ' ολίγον κατάρρευση της Sensyne Health και το Watson της IBM που δεν ανταποκρίθηκε στις μεγάλες φιλοδοξίες του, υπάρχει μια  αίσθηση ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μην ανταποκριθεί  τελικά στις υποσχέσεις όταν πρόκειται για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Με πολλά φάρμακα σχεδιασμένα με Τεχνητή Νοημοσύνη να δοκιμάζονται τώρα σε ανθρώπους, θα μπορούσε σύντομα να έρθει η ώρα της κρίσης. 

Η Exscientia πειραματίστηκε πρώτη το 2020 με ένα φάρμακο που ήλπιζε ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Ενώ η μελέτη αυτή διακόπηκ, η εταιρεία έχει τώρα ένα φάρμακο για τον καρκίνο και ένα για φλεγμονώδεις ασθένειες σε κλινικές δοκιμές.

Η Schrödinger έχει ένα πιθανό φάρμακο για το λέμφωμα σε κλινικές δοκιμές, η Insilico έχει ένα φάρμακο για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης που αναμένεται να εισέλθει σε δοκιμές φάσης 2 φέτος και η Verge Genomics δοκιμάζει ένα νέο θεραπευτικό φάρμακο για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).