Harmony OS: Το νέο λογισμικό της Huawei

Harmony OS: Το νέο λογισμικό της Huawei

Η Huawei, κινέζικος τιτάνας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, αποκάλυψε σήμερα το δικό της λειτουργικό σύστημα για smartphones και άλλες συσκευές, μετά την απειλή απώλειας πρόσβασης στο Android, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων.

Το νέο λογισμικό ονομάστηκε «HarmonyOS» και παρουσιάστηκε από τον εκτελεστικό διευθυντή Ρίτσαρντ Γιου, σε συνέδριο στο Ντονγκουάν στη βόρεια Κίνα, όπου έχει δημιουργηθεί πολυτελές παράρτημα της εταιρείας. 

Το «HarmonyOS» βασίζεται σε μικροπυρήνες και καλύπτει όλες τις πιθανές περιπτώσεις χρήσης. Αυτό το πρωτοποριακό τεχνολογικά λειτουργικό σύστημα, σηματοδοτεί την εκκίνηση της νέας έξυπνης εποχής στο Internet of Everything, παρέχοντας στους προγραμματιστές αποτελεσματικά εργαλεία τα οποία υποστηρίζουν έναν μοναδικό τρόπο ανάπτυξης πολλαπλών συσκευών, εξασφαλίζοντας την απόλυτη εμπειρία «υπολογιστικής ευφυΐας» σε όλες τις περιπτώσεις.

«Πρόκειται για ένα λογισμικό πολύ διαφορετικό από το Android και το iOS», δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στα λειτουργικά συστήματα της Google, που ανήκει στην Alphabet, και της Apple αντίστοιχα. Εξήγησε, μάλιστα, ότι στο νέο αυτό λογισμικό θα μπορεί κανείς να κατεβάζει τις εφαρμογές μια φορά και στη συνέχεια να τις προωθεί με ευκολία σε ποικίλες άλλες συσκευές.

Η Huawei, που είναι η δεύτερη σε πωλήσεις smartphones παγκοσμίως και θεωρείται εταιρεία-ηγέτης της τεχνολογίας 5G, βρίσκεται στην ''μαύρη λίστα'' της κυβέρνησης Τραμπ, που την κατηγορεί για κατασκοπία προς όφελος του Πεκίνου, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται πλέον οι αμερικάνικες εταιρείες να πουλούν στην κινεζική εταιρία τα τεχνολογικά τους προϊόντα. Συμφωνήθηκε, όμως να δοθεί μια τρίμηνη παράταση, η οποία λήγει την επόμενη εβδομάδα.

Η απαγόρευση αυτή αφορά και την Google και περιλαμβάνει και τα εξαρτήματα του συστήματος Android, που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της πλειοψηφίας των smartphones παγκοσμίως.

Ο Γιου τονίζει πως με το νέο σύστημα επιχειρούν να φέρουν «περισσότερη αρμονία στον κόσμο». Αναγνωρίζει, πάντως, πως θα είναι δύσκολο με τους δεδομένους περιορισμούς να γίνει η Huawei ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο και υπολογίζει πως δίχως τις συγκεκριμένες κυρώσεις η εταιρεία θα πουλούσε τη φετινή χρονιά 300 εκατομμύρια smartphones.

Η εταιρεία επιβεβαιώνει ότι ήταν πάντα ενάντια στην αντικατάσταση του λογισμικού Android, η στάση όμως των Aμερικανών δεν τους άφησε άλλα περιθώρια.

Ποικίλα, αναπτυξιακά εργαλεία για την διευκόλυνση των προγραμματιστών.

Για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητα τους στις συσκευές Huawei σε όλες τις περιπτώσεις, η εταιρεία θα τους παρέχει μεγαλύτερη υποστήριξη, προσφέροντας ενισχυμένες εργαλειοθήκες και μοιράζοντας περισσότερες δυνατότητες διείσδυσης στην πλατφόρμα.

Αναφορικά με τα chip των κινητών, η πλατφόρμα Kirin θα παρέχει τρεις νέες δυνατότητες:

-Μέσω της δυνατότητας σύγκλισης των πολυμέσων, η πλατφόρμα μπορεί να βοηθήσει τους προγραμματιστές εφαρμογών για να υλοποιήσουν τις δημιουργικές τους ιδέες με μικρού μήκους βίντεο.
-Μέσω της δυνατότητας σύγκλισης της προσοχής, η πλατφόρμα καθιστά τις εφαρμογές αρκετά έξυπνες ώστε να καταλαβαίνουν τις ανάγκες των χρηστών
-Μέσω της δυνατότητας AI (Τεχνητής Νοημοσύνης), η πλατφόρμα προσφέρει την δυνατότητα για ένα ανοιχτό περιβάλλον σε με AI.