Δίκτυο 6G: To 2023 θα κυκλοφορήσει το δίκτυο νέας γενιάς
Shutterstock
Shutterstock

Δίκτυο 6G: To 2023 θα κυκλοφορήσει το δίκτυο νέας γενιάς

Στελέχη ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας στον κόσμο δηλώνουν, ότι το 6G, η επόμενη γενιά διαδικτύου για κινητά, είναι πιθανό να κυκλοφορήσει το 2030.

Αλλά οι κορυφαίοι του χώρου προειδοποιούν πως η βιομηχανία δεν θα πρέπει να δημιουργήσει υπερβολική διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την τεχνολογία, για να αποφύγει τη σύγχυση των καταναλωτών. Το 6G έρχεται, ενώ ακόμα οι εταιρείες εξετάζουν πώς θα αποδώσουν οι επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο 5G τα τελευταία χρόνια.

«Δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμα την ανάπτυξη του 5G», δήλωσε ο Ha Min Yong, επικεφαλής ανάπτυξης της SK Telecom, στο CNBC την περασμένη εβδομάδα. «Δεν νομίζω ότι είναι αρκετά ώριμο για να μιλήσουμε σοβαρά για το 6G… είναι πολύ νωρίς».

Το 6G ήταν το κύριο θέμα στο Mobile World Congress, τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα στη Βαρκελώνη, με τις παγκόσμιες εταιρείες τηλεπικοινωνιών να παρουσιάζουν τις απόψεις τους για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Η υιοθέτηση 5G παραμένει χαμηλή

Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να κυκλοφορούν το 5G το 2019. Η τεχνολογία είναι η επόμενη γενιά του Διαδικτύου για κινητά μετά το 4G, το οποίο υπόσχεται εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες.

Ωστόσο, η διείσδυση των καταναλωτών παραμένει χαμηλή. Μόνο ένας στους επτά ανθρώπους παγκοσμίως σήμερα χρησιμοποιεί smartphone 5G, σύμφωνα με το Strategy Analytics.

Ωστόσο, το 5G έχει τοποθετηθεί από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών όχι μόνο ως καταναλωτικό προϊόν για μεγαλύτερες ταχύτητες λήψης, αλλά ως ένα δίκτυο που θα μπορούσε να υποστηρίξει νέες τεχνολογίες όπως αυτοκίνητα χωρίς οδηγό ή αεροταξί χωρίς πιλότο. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει χαμηλότερο λανθάνοντα χρόνο από το 4G . Δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται για να μιλήσουν οι συσκευές μεταξύ τους μειώνεται, μια δυνατότητα σημαντική σε σενάρια όπου τα δεδομένα πρέπει να παραδίδονται γρήγορα.

Ωστόσο, μετά από επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δίκτυα 5G, οι πάροχοι δυσκολεύτηκαν να δουν την απόδοση. Οι αναλυτές είπαν ότι η πραγματική δυνατότητα δημιουργίας εσόδων από το 5G μπορεί να είναι στον ορίζοντα.

Γιατί λοιπόν η βιομηχανία μιλάει για 6G;

Τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα απαιτούν πρότυπα. Αυτοί είναι, στην καλύτερη περίπτωση, παγκοσμίως αποδεκτοί τεχνικοί κανόνες που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας μιας τεχνολογίας και τη διαλειτουργικότητά της σε όλο τον κόσμο. Η διαλειτουργικότητα αναφέρεται στην ικανότητα δύο ή περισσότερων συστημάτων να συνεργάζονται.

Αυτά τα πρότυπα χρειάζονται αρκετά χρόνια για να καταρτιστούν και να οριστικοποιηθούν και εμπλέκουν αρκετούς παίκτες, από εταιρείες έως ακαδημαϊκούς και φορείς του κλάδου. Αυτός είναι ο λόγος που η βιομηχανία το σκέφτεται τόσο πολύ.

Γίνονται εργασίες για τα πρότυπα 6G ήδη μέσω φορέων καθορισμού προτύπων όπως το 3GPP, το οποίο συνέβαλε στο 5G. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι ακόμα στα αρχικά στάδια.

Στελέχη των τηλεπικοινωνιών που μίλησαν στο CNBC είπαν ότι το κλειδί θα ήταν να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη 5G ακόμη και όταν διεξάγεται έρευνα για το 6G. Αυτό συμβαίνει επειδή η συζήτηση για το 6G θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές και υπάρχουν ακόμη εξελίξεις που πρέπει να γίνουν στο 5G, σύμφωνα με την BT’sο επικεφαλής τεχνολογίας της Howard Watson.

Πολλά από τα τρέχοντα δίκτυα 5G είναι χτισμένα πάνω σε εξοπλισμό και τεχνολογία από το 4G. Αλλά οι φορείς εκμετάλλευσης τώρα κυκλοφορούν αυτό που αποκαλούν αυτόνομο 5G. Αυτό θα χρησιμοποιεί τεχνολογία ανεξάρτητη από το 4G και έρχεται με την υπόσχεση να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του 5G.

Θα υπάρχει επίσης περισσότερο λογισμικό που τροφοδοτεί τα δίκτυα 5G βοηθώντας στην αποτελεσματικότητα, όπως η διαχείριση της κίνησης δεδομένων.

Τι είναι το 6G;

Σε αυτό το σημείο, επειδή δεν έχουν τεθεί τα πρότυπα 6G, δεν υπάρχει πραγματικά σαφής ιδέα για το πώς θα μοιάζει η τεχνολογία.

Ο CTO της BT Watson είπε «είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε ως χειριστές να αρχίσουμε τουλάχιστον να σημάνουμε τι θα είναι, τι δεν θα είναι. Αυτή η δουλειά μόλις ξεκίνησε και είναι πολύ νωρίς για να πούμε».

Πρόσθεσε ότι το 6G θα φέρει βελτιωμένη κυβερνοασφάλεια στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας καθώς και περισσότερες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia, Lundmark, δήλωσε ότι το δίκτυο 6G θα «λειτουργήσει ως ένας μεγάλος αισθητήρας» που θα μπορούσε να ανιχνεύσει το μέγεθος, την ταχύτητα και την κατεύθυνση ενός κινούμενου αντικειμένου. Αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία αυτοματοποιημένων εργοστασίων, ακόμη και οχημάτων χωρίς οδηγό.

6G το 2030

Ορισμένα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Nokia, προέβλεψαν ότι το 6G θα κυκλοφορήσει το 2030.

Ο CTO της BT είπε ότι οι επόμενες γενιές δικτύων κινητής τηλεφωνίας συνήθως αναπτύσσονται γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιστεύει ότι το 6G θα κυκλοφορήσει γύρω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.

Ο Neil Mawston, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας ερευνών αγοράς Strategy Analytics, δήλωσε ότι προβλέπει ότι το πρώτο smartphone με δυνατότητα 6G θα κυκλοφορήσει το 2029.

«Ο αγώνας 6G βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο Mawston.

Διαβάστε ακόμα: Η Νότια Κορέα θα γίνει η πρώτη χώρα με δίκτυο 6G