Την τεράστια διαφορά μεταξύ των downloads σε app Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει το ChatGPT σε σχέση με το Copilot της Microsoft αναδεικνύουν πρόσφατα στοιχεία της Sensor Tower, με το χάσμα να φτάνει το 1.039%!
Όπως μετέδωσε το Bloomberg και με βάση τα στοιχεία της Sensor Tower, το app του Copilot για iOS και Android έχει «κατεβαστεί» περίπου 79 εκατομμύρια φορές, ενώ το ChatGPT της OpenAI έχει ήδη ξεπεράσει τα 900 εκατομμύρια.
To Gizmodo ανέφερε πως επειδή η ChatGPT έχει συνεργασία με την OpenAI, μπήκε νωρίς στον χώρο των βοηθών AI, λανσάροντας το Copilot πριν από το Gemini της Google, το Claude της Anthropic, το Meta AI ή το DeepSeek.
Παρ' όλα αυτά, το Copilot βρίσκεται στην τέταρτη θέση όσον αφορά τον συνολικό αριθμό εγκαταστάσεων. Υστερεί όχι μόνο από το ChatGPT, αλλά και από το Gemini και το DeepSeek.
Εν μέρει, η καθυστερημένη δημοτικότητα του Copilot είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης εκ μέρους της Microsoft. Το Bloomberg επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία επέλεξε να χωρίσει τον βοηθό AI σε δύο, δημιουργώντας μια επαγγελματική και μια προσωπική έκδοση.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι χρήστες που χρησιμοποιούσαν το Copilot ως προεπιλεγμένο βοηθό σε συσκευές Android να χάσουν την πρόσβαση στις λειτουργίες του AI, καθώς η εταιρεία ανακατασκεύασε το προϊόν από το μηδέν.
Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στους επιτραπέζιους υπολογιστές, όπου, για κάποιο ακατανόητο λόγο, το Copilot δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε βασικά στοιχεία ελέγχου σε επίπεδο συστήματος, όπως η αύξηση ή η μείωση της έντασης ή το άνοιγμα μιας εφαρμογής όπως το Outlook — πράγματα που «χαζά» έξυπνα βοηθητικά προγράμματα όπως το Siri είχαν τη δυνατότητα να κάνουν πριν από μια δεκαετία.
Για κάποιο λόγο, αυτό συνεχίζει να συμβαίνει στη Microsoft. Η εταιρεία που κάποτε κρίθηκε ένοχη για μονοπώλιο, επειδή ευνοούσε τον δικό της Internet Explorer έναντι των εναλλακτικών, δεν έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει την ίδια στρατηγική για να επιτύχει από τότε.
Ο έξυπνος βοηθός Cortana, προκάτοχος του Copilot, δεν κατάφερε να αποκτήσει τη σημασία της Siri ή της Alexa, παρά το γεγονός ότι είχε τεράστια βάση χρηστών λόγω της θέσης του στο λειτουργικό σύστημα Windows.
Το Bing έχει το πλεονέκτημα ότι είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στις συσκευές Windows και ήταν η πρώτη μηχανή αναζήτησης που ενσωμάτωσε αποτελέσματα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά το μερίδιο αγοράς του δεν έχει αυξηθεί σχεδόν καθόλου.
Φαίνεται ότι, ό,τι και να κάνει, η Microsoft δεν μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αγαπήσουν τα προϊόντα της. Ίσως θα μπορούσε να προσπαθήσει να φτιάξει καλύτερα προϊόντα και να δει πώς θα πάει.