Βρετανία: Το Πολεμικό Ναυτικό θα χρησιμοποιεί AI για την ανίχνευση ρωσικής δραστηριότητας στην Αρκτική
Mass Communication Specialist 3rd Class Jeff Sherman/U.S. Navy via AP
Mass Communication Specialist 3rd Class Jeff Sherman/U.S. Navy via AP
The Independent

Βρετανία: Το Πολεμικό Ναυτικό θα χρησιμοποιεί AI για την ανίχνευση ρωσικής δραστηριότητας στην Αρκτική

Εν μέσω της αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία στην περιοχή της Αρκτικής, το Πολεμικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να χρησιμοποιήσει Τεχνητή Νοημοσύνη για τον εντοπισμό των εχθρικών δραστηριοτήτων.

Όπως αναφέρει ο Independent, η περιοχή αποτελεί βασική πτέρυγα της ευρωπαϊκής και βρετανικής ασφάλειας, ενώ οι επιχειρήσεις του Κρεμλίνου εκεί συμβάλλουν στον πόλεμό του κατά της Ουκρανία και απειλούν κρίσιμες υποδομές, όπως τα υποθαλάσσια καλώδια προς το Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποιούν οι υπουργοί.

Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή του στην Ισλανδία, ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι θα ανακοινώσει ένα νέο κοινό πρόγραμμα μεταξύ των δύο χωρών για τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για την παρακολούθηση της δραστηριότητας κρατικών φορέων.

Ο κ. Λάμι δήλωσε: «Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας στον Απώτατο Βορρά, όπως η Νορβηγία και η Ισλανδία, για να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να περιπολούμε και να προστατεύουμε αυτά τα ύδατα».

Το πρόβλημα επιδεινώνεται, καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες οδηγούν σε τήξη των πάγων, ανοίγοντας προηγουμένως απρόσιτες διαδρομές.

Περιοχές κοντά στην Αρκτική χρησιμοποιούνται από τα πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά της Ρωσίας, ανοίγοντας δρόμους για τα δεξαμενόπλοια που βοηθούν στη χρηματοδότηση του παράνομου πολέμου της στην Ουκρανία.

Πρόκειται για τον «σκιώδη στόλο» των πλοίων της Ρωσίας που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο ή κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, για να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα αποκαλύψει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σταματήσει τα σχέδια του Πούτιν να κατασκευάσει πλωτή αποβάθρα επισκευής στην Αρκτική, για την εξυπηρέτηση των παγοθραυστικών.

Σύμφωνα με τη νέα κοινή στρατηγική Ηνωμένου Βασιλείου-Ισλανδίας, περισσότερες από μισό εκατομμύριο λίρες από το Ταμείο Ολοκληρωμένης Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, θα διατεθούν στο Ινστιτούτο Άλαν Τούρινγκ, για να εξεταστεί πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την επιτήρηση.