Η κυβέρνηση της Βρετανίας παρουσίασε τη Δευτέρα προτάσεις για την υπαγωγή της υπηρεσίας - πρακτικής «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα» (BNPL) σε επίσημους κανόνες, επιχειρώντας να περιορίσει το ρυθμιστικό κενό που επέτρεψε την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του κλάδου τα τελευταία χρόνια.
Πλατφόρμες fintech όπως η Klarna και η Afterpay (θυγατρική της Block) έχουν γνωρίσει μεγάλη άνθηση προσφέροντας άτοκα βραχυπρόθεσμα δάνεια για αγορές που κυμαίνονται από ρούχα και τεχνολογικά είδη μέχρι παραγγελίες φαγητού.
Ωστόσο, η ταχύτατη εξάπλωση του μοντέλου έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο υπερχρέωσης των καταναλωτών και την έλλειψη επαρκών ελέγχων. Το 2023, και ο αμερικανικός κολοσσός Affirm έκανε είσοδο στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, εντείνοντας τον ανταγωνισμό.
Η υπουργός της Πόλης του Λονδίνου, Έμμα Ρέινολντς, δήλωσε ότι το νέο πλαίσιο αποσκοπεί στην «καταπολέμηση της αίσθησης 'Άγριας Δύσης'» στον χώρο του BNPL. Όπως ανέφερε, τα μέτρα «θα προστατεύσουν τους καταναλωτές από παγίδες χρέους και θα προσφέρουν στον κλάδο τη ρυθμιστική σταθερότητα που χρειάζεται για να επενδύσει, να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας».
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτάσεις, οι εταιρείες BNPL θα υποχρεούνται να διενεργούν προκαταρκτικούς ελέγχους φερεγγυότητας πριν από την παροχή πίστωσης, καθώς και να διασφαλίζουν την εύκολη πρόσβαση των πελατών σε επιστροφές χρημάτων. Επιπλέον, οι καταναλωτές θα μπορούν πλέον να απευθύνονται στον Χρηματοοικονομικό Διαμεσολαβητή για την επίλυση διαφορών με τις εταιρείες, όπως συμβαίνει και με άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.
Το νέο καθεστώς αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέσα στο 2026.
Εκπρόσωπος της Klarna δήλωσε στο CNBC ότι η εταιρεία υποστηρίζει εδώ και καιρό την ένταξη του BNPL στο ρυθμιστικό πλαίσιο. «Είναι θετικό ότι σημειώνεται πρόοδος και προσβλέπουμε στη συνεργασία με την FCA για την προστασία των καταναλωτών και την ενίσχυση της καινοτομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και εκπρόσωπος της Clearpay, του βρετανικού βραχίονα της Afterpay, επισημαίνοντας ότι η ρύθμιση θα δημιουργήσει «ένα σαφές και συνεκτικό λειτουργικό και κανονιστικό περιβάλλον για όλους τους παρόχους» και «μια πιο βιώσιμη βάση για το μέλλον του BNPL ως καθημερινής επιλογής πληρωμής».
Παρά τη γενική αποδοχή του πλαισίου, αρκετές εταιρείες εκφράζουν επιφυλάξεις για την εφαρμογή παρωχημένων κανόνων σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Ο ισχύων Νόμος περί Καταναλωτικής Πίστης, ο οποίος ρυθμίζει την παροχή δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρονολογείται από πριν από 50 χρόνια.
Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει την ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την τροποποίηση του νόμου, ώστε να διαμορφωθεί ένα «σύγχρονο και φιλικό προς την ανάπτυξη πλαίσιο» που θα ανταποκρίνεται στις τρέχουσες ανάγκες των δανειοληπτών.