Bluesky: Ξεκινά το σύστημα επαλήθευσης λογαριασμών - Αντιδράσεις και ερωτήματα για την αξιοπιστία του
TechCrunch

Bluesky: Ξεκινά το σύστημα επαλήθευσης λογαριασμών - Αντιδράσεις και ερωτήματα για την αξιοπιστία του

Η Bluesky ξεκίνησε τη διαδικασία επαλήθευσης λογαριασμών στην πλατφόρμα της, καλώντας «αξιόλογους και αυθεντικούς» χρήστες να υποβάλουν αίτηση μέσω νέας ηλεκτρονικής φόρμας.

Όπως ανακοίνωσε ο επίσημος λογαριασμός Bluesky Safety, οι οργανισμοί μπορούν επίσης να αιτηθούν να γίνουν Trusted Verifiers – δηλαδή αξιόπιστοι επαληθευτές – ώστε να αποκτήσουν εργαλεία με τα οποία θα επαληθεύουν άλλους χρήστες. Η Bluesky είχε ξεκινήσει πιλοτικά αυτό το σύστημα τον προηγούμενο μήνα με συνεργασίες από επιλεγμένους φορείς όπως οι New York Times, Wired και The Athletic.

Ωστόσο, η νέα λειτουργία δεν έγινε δεκτή από όλους με ενθουσιασμό. Ορισμένοι χρήστες θεωρούν ότι το μπλε σήμα επαλήθευσης θυμίζει τις παλιές εποχές του Twitter (νυν Χ), όπου η επαλήθευση εξελίχθηκε σε εργαλείο κοινωνικής προβολής και τελικά μετατράπηκε σε προνόμιο επί πληρωμή υπό την ιδιοκτησία του Έλον Μασκ. Για αυτούς, η επαλήθευση δημιούργησε ένα σύστημα «δύο ταχυτήτων» όπου κάποιοι χρήστες θεωρούνταν πιο σημαντικοί από άλλους.

Η Bluesky επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από αυτό το μοντέλο, ενσωματώνοντας εναλλακτικούς τρόπους επαλήθευσης. Πέρα από το μπλε σήμα και τους Trusted Verifiers, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αυτοεπαληθευθούν συνδέοντας το domain τους στο όνομα χρήστη τους - όπως έκανε το NPR με το @npr.org. Ήδη πάνω από 270.000 λογαριασμοί έχουν υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο.

Παρόλα αυτά, δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς η Bluesky θα αξιολογεί τις αιτήσεις για επαλήθευση. Η σχετική φόρμα ζητά οι λογαριασμοί να είναι ενεργοί, ολοκληρωμένοι (με φωτογραφία, βιογραφικό κ.λπ.) και να εκπροσωπούν ένα πραγματικό άτομο, επιχείρηση ή οργανισμό. Αν υπάρχει επίσημη ιστοσελίδα, απαιτείται σχετικός σύνδεσμος.

Όταν όμως πρόκειται για το ποιοι θεωρούνται «αξιόλογοι», τα πράγματα είναι πιο θολά. Η Bluesky αναφέρει ότι ένας λογαριασμός πρέπει να είναι αναγνωρίσιμος «στο πεδίο και την περιοχή» του. Εξετάζει δείκτες όπως επαγγελματική καταξίωση, δημοσιεύματα σε έγκυρα ΜΜΕ, παρουσία σε αξιόπιστες βάσεις δεδομένων ή άλλα τεκμήρια δημόσιου ενδιαφέροντος. Δεν διευκρινίζονται, ωστόσο, τα ακριβή κριτήρια για κάθε κατηγορία.

Η Bluesky τονίζει: «Λαμβάνουμε υπόψη το γενικό πλαίσιο και τη δημόσια αξία κάθε λογαριασμού. Παρακαλούμε υποβάλετε συνδέσμους και αποδείξεις που να υποστηρίζουν την αναγνωρισιμότητα του λογαριασμού σας». Η εταιρεία διευκρινίζει επίσης πως δεν θα απαντά σε αιτήσεις, εκτός αν επιλέξει κάποιον για επαλήθευση – γεγονός που απαιτεί ανθρώπινο έλεγχο ώστε να μην παραλειφθούν διασημότητες ή προσωπικότητες δημόσιου ενδιαφέροντος.

Η εισαγωγή του συστήματος επαλήθευσης ενδέχεται να επηρεάσει την πολιτισμική ταυτότητα της Bluesky, η οποία μέχρι τώρα ξεχώριζε από πλατφόρμες όπως το Twitter/X και το Threads, που συχνά ενίσχυαν την προβολή συγκεκριμένων χρηστών. Είναι πιθανό η ανακοίνωση να είχε καλύτερη υποδοχή αν είχε προηγηθεί η δημιουργία ενός ευρύτερου και ανεξάρτητου δικτύου Trusted Verifiers, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η Bluesky δεν επιθυμεί να λειτουργεί ως κεντρική αρχή.

Εναλλακτικά, η αποκεντρωμένη πλατφόρμα Deer.Social – ένα παρακλάδι της Bluesky – προσφέρει μια πιο δημοκρατική προσέγγιση: επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν μόνοι τους ποιους εμπιστεύονται ως επαληθευτές και να βλέπουν ποιους λογαριασμούς έχουν επαληθεύσει εκείνοι, δημιουργώντας ένα δίκτυο εμπιστοσύνης χωρίς κεντρικό έλεγχο. Έτσι, όσοι δεν συμφωνούν με το σύστημα επαλήθευσης της Bluesky έχουν ήδη μια εναλλακτική λύση.

Πηγή: TechCrunch