Όταν ερωτάται εάν θέλει να παίξει ζάρια, εκείνο αναλαμβάνει δράση πατώντας το κουμπί σε έναν αυτόματο κύλινδρο ζαριών ο οποίος περιστρέφει ένα ζάρι. Μπορεί να πει και «μπράβο» στον αντίπαλό του, εάν κερδίσει. Ο λόγος για το ανθρωποειδές ρομπότ AlphaBot 2, το οποίο δημιουργήθηκε από την AI² Robotics, με έδρα τη Σενζέν της Κίνας. Το ρομπότ επέδειξε τις ικανότητές του στην πρόσφατη έκθεση «Beyond Expo» στην κινεζική ειδική διοικητική περιφέρεια του Μακάο, όπου έπαιξε ζάρια με τους συμμετέχοντες στο τεχνολογικό συνέδριο, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι του CNN.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, η ικανότητα του ρομπότ να κατανοεί οδηγίες κατέστη δυνατή χάρη στην ενσωματωμένη Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) – την ενσωμάτωση συστημάτων AI σε φυσικές οντότητες – που του επιτρέπει να αλληλεπιδρά με τον κόσμο γύρω του και να μαθαίνει από αυτόν.
«Στην προηγούμενη εποχή των ρομπότ, οι άνθρωποι έπρεπε να τα προγραμματίζουν για να τους λένε τι να κάνουν. Τώρα απλά τους λέτε τι να κάνουν και το ρομπότ μπορεί να καταλάβει το περιβάλλον», δήλωσε ο Yandong Guo, διευθύνων σύμβουλος της AI² Robotics, στην ανταποκρίτρια του CNN Kristie Lu Stout στο περιθώριο του συνεδρίου.
Ο Guo προσθέτει ότι το ρομπότ χρειάστηκε μόλις λίγα λεπτά για να μάθει να παίζει. «Απλώς δείχνουμε στο ρομπότ τι να κάνει, ίσως πέντε με δέκα δείγματα, και το ρομπότ μπορεί να μάθει».
Ενώ τα chatbots Τεχνητής Νοημοσύνης όπως το ChatGPT έχουν γίνει οικεία, πολλοί ειδικοί λένε ότι η ενσωματωμένη Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το επόμενο μεγάλο πράγμα στον τομέα.
Εταιρείες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν ανθρωποειδή ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της Tesla και της Figure AI με έδρα την Καλιφόρνια, στους επενδυτές της οποίας περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Microsoft και η Nvidia.
Στην Κίνα, η ενσωματωμένη Τεχνητή Νοημοσύνη λαμβάνει σοβαρή εθνική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης, των κέντρων καινοτομίας και ακόμη και μιας σχολής ρομπότ. Μόνο η Shenzhen φιλοξενεί περισσότερες από 200 εταιρείες που εστιάζουν στην τεχνολογία αυτή, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ρομποτικοί μπάτλερ
Σήμερα, τα ρομπότ χρησιμοποιούνται ήδη σε όλο τον κόσμο σε βιομηχανικά περιβάλλοντα, όπως εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων. Πολλά ρομπότ είναι προγραμματισμένα να ολοκληρώνουν εργασίες ρουτίνας, αλλά τα πράγματα μετατοπίζονται προς τη χρήση ενσωματωμένης Τεχνητής Νοημοσύνης, λέει ο Harry Yang, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ. «Καθώς οι εργασίες γίνονται πιο πολύπλοκες, χρειάζεται τα ρομπότ να βλέπουν και να κατανοούν και να ενεργούν με βάση διαφορετικές καταστάσεις», λέει.
Το AlphaBot 2 - το οποίο είναι εξοπλισμένο με το αυτοαναπτυγμένο μοντέλο ενσωματωμένης Τεχνητής Νοημοσύνης της AI² Robotics - έχει ήδη πελάτες σε βιομηχανικές υπηρεσίες, βιοτεχνολογία και δημόσιες υπηρεσίες, λέει η εταιρεία.
Σε ένα εργοστάσιο που λειτουργεί από την αυτοκινητοβιομηχανία Dongfeng Liuzhou Motor Co. φορτώνει και ξεφορτώνει υλικά, ρυμουλκεί καροτσάκια και τοποθετεί ετικέτες σε παρμπρίζ. Αλλά ο Guo ελπίζει ότι μια μέρα θα μπορέσει να βγει από το εργοστάσιο και να μπει στο σπίτι.
A Shenzhen-based tech company's general-purpose intelligent humanoid robot, named AlphaBot2, with a self-developed large model, has been deployed in an automotive factory of Chinese automaker Dongfeng Liuzhou Motor Co, performing intelligent tasks across multiple scenarios,… pic.twitter.com/na7o8Pvro1
— China Focus (@China__Focus) June 10, 2025
Σήμερα, τα περισσότερα ρομπότ δεν έχουν την τεχνολογική ικανότητα να είναι χρήσιμα σε ένα νοικοκυριό. Η εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ UBTech Robotics σχεδιάζει να παρουσιάσει φέτος ένα ρομπότ-σύντροφο για το σπίτι αξίας 20.000 δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg, αλλά η εταιρεία δήλωσε ότι η τεχνολογία απέχει χρόνια από το να είναι σε θέση να βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού και να φροντίζει τους ανθρώπους.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν αρκετά δεδομένα εκπαίδευσης για την προσομοίωση των διαφορετικών οικιακών περιβαλλόντων στα οποία ζουν οι άνθρωποι, λένε οι ειδικοί. Όμως η Morgan Stanley εκτιμά ότι 80 εκατομμύρια ανθρωποειδή θα χρησιμοποιούνται στα σπίτια μέχρι το 2050, καθώς η τεχνολογία θα εξελίσσεται.
Ο Guo οραματίζεται ήδη πώς τα ρομπότ του θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους καταναλωτές. «Αν θέλετε να πιείτε λίγο τσάι», λέει, «το ρομπότ μπορεί να ξέρει πού να φέρει το φακελάκι του τσαγιού μπορεί να ξέρει πού να βρει ζεστό νερό και πώς να ρίξει το ζεστό νερό στο φλιτζάνι και να σας φτιάξει τσάι».
Και δεν είναι μόνο αυτό. «Αφού φάμε, ελπίζω το ρομπότ μας να μπορεί να καθαρίσει όλα τα πιάτα για εμάς. Μας αρέσει να μαγειρεύουμε, αλλά δεν μας αρέσει να καθαρίζουμε τα πράγματα».
Όσο για τις τιμές των ανθρωποειδών ρομπότ, η AI² αρνήθηκε να μοιραστεί μια τιμή, λέγοντας ότι τα ρομπότ της προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των πελατών, οπότε δεν υπάρχει σταθερή τιμή.
Η ασφάλεια είναι μια άλλη σημαντική ανησυχία- ένα ρομπότ που ανατρέπεται πάνω σε έναν άνθρωπο θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμό. Οι ειδικοί έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής από ένα οικιακό ρομπότ που συλλέγει τα δεδομένα των ανθρώπων μέσω καμερών και μικροφώνων.
Ο Guo λέει ότι οι Κινέζοι καταναλωτές έχουν κάποιο άγχος σχετικά με τη χρήση ανθρωποειδών ρομπότ και η εταιρεία λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα όταν αναπτύσσει τα προϊόντα της, αλλά προσθέτει: «Θα εκπλαγείτε αν δείτε ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί πελάτες στην Κίνα που είναι πρόθυμοι να αποκτήσουν ρομπότ». Ο Γιανγκ λέει ότι πιθανότατα θα χρειαστούν περίπου πέντε έως 10 χρόνια μέχρι τα ανθρωποειδή ρομπότ να είναι πραγματικά χρήσιμα στο σπίτι.
Η AI² Robotics λέει ότι το τρίτο τρίμηνο του 2025 τα ρομπότ της θα κυκλοφορήσουν στα αεροδρόμια των μεγάλων κινεζικών πόλεων για εργασίες όπως η οργάνωση καροτσιών αποσκευών για τους επιβάτες. Σε τρία έως πέντε χρόνια, μπορεί να είναι έτοιμα για εγκαταστάσεις ηλικιωμένων, λέει.