Γ. Κοντόπουλος: Στόχος να προσελκύσουμε νέους επενδυτές στο Χρηματιστήριο
CEO AthexGroup στο Liberal

Γ. Κοντόπουλος: Στόχος να προσελκύσουμε νέους επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Την παροχή κινήτρων και ερεθισμάτων στους νέους επενδυτές προκειμένου να γνωρίσουν τον ρόλο του Χρηματιστηρίου, καθώς επίσης και την επίτευξη του στόχου για την ενδυνάμωση της παρουσίας του ΧΑ στην ευρύτερη περιοχή αναλύει σε συνέντευξή του στο Liberal, ο CEO του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοντόπουλος «υπάρχουν πάντα σκέψεις για συνεχή ενδυνάμωση της παρουσίας μας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και όχι μόνο. Ενδυνάμωση η οποία θα προκύπτει είτε από την παροχή τεχνογνωσίας και υποδομών του ΧΑ προς άλλα Χρηματιστήρια, είτε από την απόκτηση μετοχικών μεριδίων σε αυτά». 

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Κοντόπουλος τονίζει πως «απαιτείται συναντίληψη και συνεχής συνεργασία όλων των φορέων της κεφαλαιαγοράς αλλά και των αρμόδιων θεσμών. Τόσο για θέματα που αφορούν τη διευκόλυνση της δημιουργίας νέων θεσμικών επενδυτών αλλά και αποταμιευτικού κουμπαρά σε προσωπικό επίπεδο όσο και στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, αλλά και για την προβολή και ανάδειξη των πολλαπλών οφελών αλλά και ευκαιριών  που συνεπάγεται η εισαγωγή μίας εταιρείας στο Χρηματιστήριο για τους μετόχους αυτής». 

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Επενδυτικές τράπεζες και χρηματιστηριακές βλέπουν περαιτέρω άνοδο του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μήπως ήρθε η στιγμή να δούμε περισσότερες εισαγωγές και ποιες κινήσεις θα πραγματοποιήσετε προκειμένου περισσότερες εταιρείες να εισέλθουν στο ταμπλό;

Είναι γεγονός ότι το Χρηματιστήριο ακολουθεί τους τελευταίους μήνες ανοδική πορεία και μάλιστα ο γενικός δείκτης βρέθηκε ξανά τον Ιανουάριο - για πρώτη φορά από τα τέλη του 2014 – πάνω από τις 1.000 μονάδες. Η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς για την ώρα συμπλέει με αυτή την εγχώριας οικονομίας: Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δ΄τρίμηνο 2022 δείχνουν ισχυρή άνοδο του ΑΕΠ για το διάστημα αυτό κατά 5,2%, ενώ όπως ανακοινώθηκε το ΑΕΠ του 2022 κλείνει με ανάπτυξη 5,9%,  επίδοση που είναι καλύτερη από την αντίστοιχη εκτίμηση του προϋπολογισμού.  

Το αν η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς παραμείνει ανοδική, αυτό αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων, συχνά εξωγενών και απρόοπτων. Σε ό,τι αφορά το ερώτημά σας, εάν δηλαδή η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη για να δούμε περισσότερες εισαγωγές, θα σας πω ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κάθε περίοδος είναι κατάλληλη για εισαγωγή μίας εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει η χρηματιστηριακή αγορά είναι πολλά και καλύπτουν τις ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης κάθε εταιρείας, ανεξαρτήτως μεγέθους.  

Θα επαναλάβω ωστόσο ότι το μεγάλο  στοίχημα για εμάς δεν είναι η αθρόα είσοδος, αλλά η είσοδος εταιρειών που είναι leaders στον κλάδο τους ή διακρίνονται σε τομείς καινοτομίας. Tούτο, απαιτεί όπως αντιλαμβάνεστε ακόμα καλύτερο συντονισμό.  

Οι επαφές μας με τέτοιες επιχειρήσεις είναι συνεχείς και έχει ήδη δημιουργηθεί ένα αξιόλογο pipeline. Ευελπιστώ πως δεν θα αργήσουν οι πρώτες ειδήσεις νέων εισαγωγών σε όλες τις αγορές του Χρηματιστηρίου, όχι μόνο την Κύρια αλλά και την Εναλλακτική.

Παρά την ανοδική τάση και τις καλές αποδόσεις που καταγράφονται στην αγορά πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν κωδικούς και δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για το Χρηματιστήριο. Σε ποιες κινήσεις αναμένεται να προβείτε για να αλλάξετε την εικόνα που έχουν αρκετοί συμπολίτες μας για το ΧΑ;

Στο α΄ δίμηνο του 2023 σημειώθηκε μία οριακή άνοδος της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο Χρηματιστήριο : 21% από 20,5% την προηγούμενη χρονιά. Ασφαλώς μιλάμε για πολύ μικρή αύξηση, διαφαίνεται ωστόσο μία γενικότερη διάχυση του ενδιαφέροντος η οποία αποτυπώνεται και στον αυξημένο αριθμό μερίδων που διενήργησαν συναλλαγές κατά το πρώτο φετινό δίμηνο σε σχέση με ολόκληρο το 2022. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές από περισσότερες από 28.000 μερίδες με την μέση συμμετοχή για το 1ο δίμηνο του 2023 να ξεπερνάει τις 26.000. Πρόκειται για αύξηση 22,1% σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο αριθμό μερίδων που διενήργησαν συναλλαγές το 2022, και για ακόμα μεγαλύτερη άνοδο, συγκεκριμένα 45,4%  σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2022. 

Η αλλαγή της εικόνας στην οποία αναφέρεστε και την οποία ενδεχομένως να έχουν ακόμα αρκετοί για το Χρηματιστήριο, σίγουρα δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε με παράθεση αριθμών σαν τους παραπάνω ούτε όμως με μεμονωμένες κινήσεις. Απαιτείται συναντίληψη και συνεχής συνεργασία  όλων των φορέων της κεφαλαιαγοράς αλλά και των αρμόδιων θεσμών. Τόσο για θέματα που αφορούν τη διευκόλυνση της δημιουργίας νέων θεσμικών επενδυτών αλλά και αποταμιευτικού κουμπαρά σε προσωπικό επίπεδο όσο και στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, αλλά και για την προβολή και ανάδειξη των πολλαπλών οφελών αλλά και ευκαιριών που συνεπάγεται η εισαγωγή μίας εταιρείας στο Χρηματιστήριο για τους μετόχους αυτής.

Υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία περιφερειακού χρηματιστηρίου ΝΑ Ευρώπης, με έδρα το ΧΑ;

Υπάρχουν πάντα σκέψεις για συνεχή ενδυνάμωση της παρουσίας μας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και όχι μόνο. Ενδυνάμωση η οποία θα προκύπτει είτε από την παροχή τεχνογνωσίας και υποδομών του ΧΑ προς άλλα Χρηματιστήρια, είτε από την απόκτηση μετοχικών μεριδίων σε αυτά.  Επιπλέον τέτοιου είδους συνεργασίες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενίσχυση ροής κεφαλαίων, στη διεύρυνση προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχουμε και τελικά στην συνολική ενίσχυσή μας.

Έτσι λοιπόν, η  περαιτέρω ενδυνάμωση  της παρουσίας μας θα μας διευκολύνει  να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις  προκλήσεις που συνεχώς ανακύπτουν στον παγκόσμιο χρηματιστηριακό χάρτη. ΄Ήδη -όπως γνωρίζετε- έχουν γίνει πολλά τέτοια βήματα, και συνεργαζόμαστε με Χρηματιστήρια της γεωγραφικής γειτονιάς μας. Αυτό που πραγματικά αποτελεί κομβικό στόχο για εμάς είναι η ουσιαστική συμβολή μας στη διεθνή αναγνώριση  της Ελλάδας ως πυλώνα πολύπτυχης  σταθερότητας  στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τέλος, θεωρείτε πως πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε νέους στην ηλικία επενδυτές που ανοίγουν επενδυτικές μερίδες και επενδύουν  κατά χρονικά διαστήματα κεφάλαια με μακροπρόθεσμες προοπτικές; 

Ασφαλώς, οι νέοι είναι μία ηλικιακή κατηγορία στους οποίους πρέπει να δοθούν κίνητρα και ερεθίσματα ώστε να γνωρίσουν τον πραγματικό ρόλο του Χρηματιστήριου, την λειτουργία αυτού και τις προοπτικές που η κεφαλαιαγορά προσφέρει.

Σαν Χρηματιστήριο είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για αυτήν την κατηγορία των εν δυνάμει επενδυτών, και αφενός εργαζόμαστε για την προώθηση του Χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού σε συνεργασία με πανεπιστήμια και σχολεία απ’ όλη την χώρα αλλά και με Οργανισμούς όπως η CFA society, αφετέρου δε, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και για αυτήν την κατηγορία επενδυτών, καθώς και φορολογικά κίνητρα για τους νέους  επενδυτές αλλά και όχι μόνο. Γενικότερα, η ενδυνάμωση της αποταμίευσης σε προσωπικό επίπεδο είναι σημαντική για όλες τις ηλικίες.  

Είναι ένα κεφάλαιο που ανοίξαμε εδώ και πολλούς μήνες σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής για την Κεφαλαιαγορά. ΄Ηδη κάποιες από τις προτάσεις μας έτυχαν αποδοχής και πρόκειται να υλοποιηθούν σύντομα.