Το BBC με ανακοίνωσή του παραδέχθηκε πως πρόβαλε ντοκιμαντέρ για τη ζωή των παιδιών στη Γάζα το οποίο δεν πληρούσε τους όρους ακριβούς ενημέρωσης του σταθμού. Αφηγητής ήταν ένα 13χρονο παιδί το οποίο ήταν γιος πρώην υπουργού της Χαμάς. Το ντοκιμαντέρ, που ήταν ανεξάρτητη παραγωγή, τελικά το BBC το κατέβασε, ενώ η εταιρεία παραγωγής παραδέχθηκε ότι κατέβαλε ένα χρηματικό ποσό στη μητέρα του παιδιού. Τώρα το BBC ερευνά αν καταβλήθηκαν χρήματα και στη Χαμάς, την οποία η Βρετανία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Το BBC έχει μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και μπορεί να διαπιστώνει εκ των υστέρων αν τηρήθηκε η δεοντολογία του Οργανισμού. Πόσα άλλα μεγάλα τηλεοπτικά και ειδησεογραφικά δίκτυα έχουν τέτοιους μηχανισμούς; Και πόσα, και αν έχουν, τους ενεργοποιούν; Αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι άλλο: πόσοι μαθαίνουν τη διάψευση και πόσοι μένουν με την εντύπωση της ανακριβούς είδησης ή του ανακριβούς ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ;
Ειδικά για τον πόλεμο στη Γάζα γίναμε μάρτυρες μιας συστηματικής και άριστα οργανωμένης παραπληροφόρησης από τις πρώτες κιόλας μέρες του πολέμου με τους δήθεν 500 νεκρούς από ισραηλινό πύραυλο σε παλαιστινιακό νοσοκομείο. ‘Όπως θα θυμάται ο αναγνώστης τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Η ρουκέτα έπεσε στον χώρο πάρκινγκ του νοσοκομείου, σκότωσε 35 άτομα και την είχαν εκτοξεύσει τρομοκράτες με προορισμό το έδαφος του Ισραήλ, αλλά η ρουκέτα τελικά έπεσε σε λάθος στόχο.
Με παρόμοιες ψευδείς ειδήσεις είναι γεμάτος ο πόλεμος στη Γάζα. Έτσι, όσοι δημοσιεύουν αριθμούς νεκρών και τραυματιών, σπανίως αναφέρουν ότι αυτά τα στοιχεία τα δίνει το υπουργείο Υγείας της Γάζας, δηλαδή η ίδια η Χαμάς. Διαβάζουμε κάθε μέρα για ΠΕΡΙΠΟΥ τόσους νεκρούς λες και δεν πρόκειται για ανθρώπους με ονοματεπώνυμο. Το «περίπου» όταν αφορά ανθρώπινες ζωές είναι παραπλανητικό και υποκρύπτει σκοπιμότητες για λόγους προπαγανδιστικούς.
Τελευταία ανακοίνωση της Χαμάς αναφέρει για 58.000 «περίπου» νεκρούς από την αρχή του πολέμου εκ των οποίων «περίπου» τα 12.000 είναι παιδιά. Γιατί η Χαμάς δεν αναφέρει μεταξύ των 58.000 νεκρών πόσοι είναι μέλη της; Έστω στο «περίπου».
Φυσικά, η τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να ανακοινώνει στο «περίπου» ό,τι θέλει. Το ανησυχητικό είναι πως αυτές οι ανακοινώσεις της γίνονται άκριτα δεκτές και αναπαράγονται και από μεγάλα και συστημικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, χωρίς την απαραίτητη διευκρίνιση πως αυτά τα λέει η Χαμάς. Έτσι, ο πολίτης έχοντας εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και στο κύρος του πρακτορείου, θεωρεί πως τα στοιχεία που προβάλλουν είναι γεγονότα. Οι 58.000 «περίπου» νεκροί αποτελούν το σημείο αναφοράς έγκυρων εφημερίδων, ιστοσελίδων και τηλεοπτικών σταθμών. Το πόσοι εξ αυτών –αν δεχθούμε αυτόν τον αριθμό– είναι ένοπλοι τρομοκράτες ουδένα απασχολεί.
Πάντως, οι κατά καιρούς διαψεύσεις παρόμοιων ρεπορτάζ επιβεβαιώνουν πως τελικά ο πόλεμος στη Γάζα είναι και πόλεμος συστηματικής παραπληροφόρησης στην οποία συμμετέχουν και μεγάλα ΜΜΕ της Δύσης.
ΥΓ. Ο Ισραηλινός στρατός, όχι λίγες φορές, παραδέχθηκε τις αστοχίες του έπειτα από εσωτερική έρευνα, με θύματα αθώους Παλαιστίνιους. Θλιβερό, αλλά όταν πολεμάς τρομοκράτες που χρησιμοποιούν τους πολίτες σαν ασπίδα, αυτά είναι δυστυχώς αναπόφευκτα.