Τι σηματοδοτεί ο διαγωνισμός για το γήπεδο στο Βοτανικό
Real Estate

Τι σηματοδοτεί ο διαγωνισμός για το γήπεδο στο Βοτανικό

Υπόθεση χρόνου είναι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού, ύστερα από την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Το βήμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το project, καθώς η ΜΠΕ περιλαμβάνει σαφείς προβλέψεις για ζητήματα που σχετίζονται με τη ροή των πεζών και επισκεπτών της εγκατάστασης, τα έργα οδοποιίας και τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

Έτσι, το έργο της κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στις επόμενες μέρες,  με το Δήμαρχο Αθηναίων Κ.Μπακογιάννη να έχει δηλώσει ότι στόχος είναι να μπουν μπουλντόζες μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Εκτός όμως, από τους φίλους του Παναθηναϊκού, το έργο που εντάσσεται στη Διπλή Ανάπλαση περιμένουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων και ευρύτερα όσοι έχουν επενδύσει ή σχεδιάζουν να τοποθετηθούν στον Βοτανικό και τις γύρω περιοχές. Σήμερα, οι ζητούμενες τιμές για ένα διαμέρισμα κατασκευής του 1070 που έχει ανακαινιστεί, αλλά δεν διαθέτει θέα (π.χ. «βλέπει» σε γειτονικές πολυκατοικίες) και βρίσκεται μέχρι το δεύτερο όροφο, είναι της τάξεως των 2.000 έως 2.200 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Το τίμημα αυτό ενισχύεται για διαμερίσματα με τα ίδια χαρακτηριστικά που βρίσκονται όμως, σε ιδιαίτερα κοντινή απόσταση με το Μετρό και έχουν θέα ή πιο απλά «ανοιχτωσιά». Κι αυτό επειδή οι αποδόσεις ενός ακινήτου αυξάνονται όσο περισσότερες είναι οι πιθανές χρήσεις. Εάν δηλαδή, ένα διαμέρισμα μπορεί να αξιοποιηθεί ως κατοικία, ως επαγγελματικός χώρος αλλά και ως τουριστικό κατάλυμα, τότε το ζητούμενο τίμημα αυξάνεται.

Εκτός όμως, από τα αντικειμενικά αυτά χαρακτηριστικά που καθιστούν ελκυστικό ένα ακίνητο, η Διπλή Ανάπλαση Λεωφ.Αλεξάνδρας-Βοτανικού, απογειώνει τις προσδοκίες στην περιοχή. Όπως έχει αναφέρει ο κ. Μπακογιάννης, πρόκειται, ίσως, για το μεγαλύτερο έργο αστικού μετασχηματισμού που υλοποιείται στην Ευρώπη, σε μία περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στην καρδιά της Αθήνας, σε απόσταση μικρότερη από τρία χιλιόμετρα από το Σύνταγμα.

«Εκεί χτίζουμε ένα νέο γήπεδο ποδοσφαίρου και ταυτόχρονα εγκαθιστούμε νέες υποδομές, άρα ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα πόλη. Η λογική είναι αυτή της La Défense στο Παρίσι, αλλά φυσικά πολύ διαφορετική από την άποψη των εκτάσεων πρασίνου που εκτιμάται ότι αγγίζουν το 50% της συνολικής έκτασης. Ταυτόχρονα, στο κέντρο της πόλης θα κατεδαφίσουμε ένα παλιό γήπεδο και θα δημιουργήσουμε έναν νέο χώρο πρασίνου που είναι πολύ σημαντικός για τους Αθηναίους, ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν», όπως έχει αναφέρει ο Δήμαρχος.

Έτσι, γίνεται αντιληπτό γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς, το επόμενο μεγάλο κύμα αστικής αναγέννησης εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στο κομμάτι του Βοτανικού που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί ιδιαίτερα, αλλά και στον Ελαιώνα. Εκεί, εξάλλου, υπάρχει ακόμη σημαντικός αριθμός αναξιοποίητων εκτάσεων, οι οποίες θα αυξηθούν λόγω και της σχεδιαζόμενης μετεγκατάστασης των μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Ελαιώνα.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή, ο Βοτανικός, αλλά και το Γκάζι (τυπικά οι δύο περιοχές έχουν ως σύνορο τη γραμμή του τρένου), έχουν πιάσει τους τελευταίους μήνες το νήμα από εκεί που είχε μείνει πριν από πολλά χρόνια οπότε είχαμε την επέλαση των lofts. Στις δύο αυτές, δηλαδή, περιοχές, έχει πάρει μπρος ένας μεγάλος αριθμός projects που έχουν ως επίκεντρο την κατοικία, με την οικοδομική δραστηριότητα να είναι ιδιαίτερα έντονη. Μαζί με τα κτίρια διαμερισμάτων υλοποιούνται και νέα κτίρια γραφείων σε κεντρικές αρτηρίες, όπως η Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως ή η Ιερά Οδός.

Η ύπαρξη δύο σταθμών του μετρό (Ελαιώνας, Κεραμεικός), η άμεση πρόσβαση σε κομβικούς οδικούς άξονες, τα σχεδιαζόμενα έργα σε συνδυασμό με τη δέσμευση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση αστικών αναπλάσεων, καθιστούν τις εν λόγω περιοχές ως τις τελευταίες της Αθήνας με σχετικά προσιτές τιμές πώλησης.