Real Estate: Τι φέρνουν οι μεγάλες επενδύσεις στη συμπρωτεύουσα

Real Estate: Τι φέρνουν οι μεγάλες επενδύσεις στη συμπρωτεύουσα

Εκτός από τις επενδύσεις σε έργα υποδομών, σε τεχνολογία και καινοτομία, στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία διετία παρατηρείται και μια σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος μεγάλων εταιρειών για επενδύσεις σε real estate. Οι επενδύσεις αυτές εκτός από χρηστικό χαρακτήρα, δηλαδή μετατροπή παλαιών κτιρίων σε συγκροτήματα γραφείων, ξενοδοχεία κλπ,  λειτουργούν και ως παράγοντες εξωραϊσμού του αστικού τοπίου. 

Η Dimand έχει ξεκινήσει τη δημιουργία του πρώτου αειφόρου πάρκου της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια επένδυση, η οποία διευρύνεται συνέχεια, με την προσθήκη γειτονικών κτιρίων και θα κοστίσει πάνω από 100 εκατ.ευρώ, που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός. Η επένδυση αυτή αφορά το εμβληματικό διατηρητέο βιομηχανικό ακίνητο «ΦΙΞ», στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.

Το επενδυτικό πλάνο της Dimand για το «ΦΙΞ» περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρων μικτών χρήσεων, όπως χώρους γραφείων, χώρους για εμπορική χρήση καθώς και κατοικίες, χώρους για πολιτιστικές χρήσεις και ίσως και ξενοδοχείο.  

Ακριβώς απέναντι από το «ΦΙΞ» η Dimand έχει επίσης σε εξέλιξη τη μεγάλη επένδυση του επιβλητικού συγκροτήματος γραφείων «Hub 26» από κοινού με την Prodea Investments. Το «Hub 26», επί της λεωφόρου 26ης Οκτωβρίου, αποτελείται από τέσσερα λειτουργικά ανεξάρτητα και βιοκλιματικά κτήρια, με 15.600 τ.μ. νέων σύγχρονων χώρων εργασίας.

Είναι μια επένδυση που πρόκειται να ολοκληρωθεί ως τις αρχές του 2024 και αναμένεται να ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το βιομηχανικό συγκρότημα «ΦΙΞ» είχε πρωτοχτιστεί το 1888 στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών βιομηχανιών ως οινοπνευματοποιείο «Μισραχή». Το 1994 η 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων χαρακτήρισε το συγκρότημα ως έργο τέχνης εξαιρετικού ενδιαφέροντος και το υπουργείο Πολιτισμού, χαρακτήρισε το σύνολο σχεδόν των κτηρίων ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία. 

Ακόμη, μια σημαντική οικιστική, εμπορική και πολιτιστική επένδυση δρομολογείται στο επίσης εμβληματικό πρώην βιομηχανικό ακίνητο των «Κεραμείων Αλλατίνη» στην ανατολική Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη. Πέραν, δε, της αποκατάστασης και αξιοποίησης των επτά διατηρητέων κτηρίων που βρίσκονται στο εν λόγω ακίνητο, προβλέπεται η ανέγερση κτηρίου 30 ορόφων, συνολικού ύψους 100 μέτρων, στο οποίο θα συγκεντρωθεί όλη η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση (32.000 τ.μ.) και φιλοδοξεί να αποτελέσει το νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα project πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ένα άλλο ιστορικό κτίριο, αυτό των μύλων Αλλατίνη, που ανήκει κατά 50% στον όμιλο Φάις και, πρόσφατα, το υπόλοιπο 50% πέρασε μετά από διαγωνισμό στην SPM Real estate, πρόκειται επίσης, να μετασχηματιστεί. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει , να συμφωνήσουν οι δύο συνιδιοκτήτες. Το ακίνητο βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη, σε σημείο «φιλέτο» στη συμβολή της λεωφόρου Γ. Παπανδρέου με τη Θ. Σοφούλη, συνολικού εμβαδού 26 στρεμμάτων.

Το τεχνολογικό πάρκο Thess INTEC

Επίσης, στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται και η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς «Thess INTEC». Το έργο αυτό έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ενώ εκτιμάται ότι άλλα τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ θα προέλθουν για το ίδιο project από ιδιωτικούς πόρους.Ο χώρος εγκατάστασης βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη σε έκταση 760 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στα μέσα του 2025 θα είναι ήδη εγκατεστημένοι και θα δουλεύουν μέσα στο πάρκο οι πρώτοι 100 εργαζόμενοι στις εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εγκατασταθούν στο πάρκο, ενώ επίσης θα έχουν ξεκινήσει τα πρώτα κτήρια των Ισραηλινών που συμμετέχουν στο project, καθώς έχει υπογραφεί σχετική συμφωνία  με το Basecamp Innovation Center Uzy Zwebner και το fund JTLV για επένδυση και ανάπτυξη 70.000 τ.μ. εγκαταστάσεων εντός του Thess INTEC.

Προσύμφωνο έχει υπογράψει επίσης η «Thess INTEC Α.Ε.» με το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) για 11.000 τ.μ. συν option άλλα 5.000 τ.μ. για ερευνητικές εγκαταστάσεις εντός του πάρκου. Για το 93% των πρώτων κτηρίων που θα ανεγερθούν έχουν ενδιαφερθεί επιχειρήσεις και ιδρύματα, ενώ μαζί με τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα έχουν σχηματίσει έξι mega projects ανά τομέα τεχνολογίας, μεταξύ άλλων σε νανοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, ενέργεια, logistics.  Ο φορέας ανάπτυξης του πάρκου θα χτίσει μόνο το 10% της έκτασης και το υπόλοιπο 90% από τα κτήρια θα γίνει από ιδιωτική πρωτοβουλία, που θα χρηματοδοτείται από τις εκμισθώσεις.