Η «νέα γενιά» ακινήτων ξυπνάει το real estate

Η «νέα γενιά» ακινήτων ξυπνάει το real estate

Μπορεί η συζήτηση για υπεραξίες στην αγορά ακινήτων να επικεντρώνεται στις κατοικίες, τα γραφεία και τα καταστήματα όμως, υπάρχει και μία άλλη κατηγορία ιδιοκτησιών που περνάει, ως ένα βαθμό, κάτω από το ραντάρ της αγοράς. Ποια είναι αυτή; Ίσως αρκετοί να έχουν υποθέσει ότι εννοούμε τους αποθηκευτικούς χώρους.

Ωστόσο, ο λόγος γίνεται για τα κέντρα δεδομένων και τα hub καινοτομίας τα οποία παρότι απαιτούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, μπορούν να αποφέρουν… χρυσάφι στους ιδιοκτήτες τους. Δεν πρόκειται για υπερβολή, εάν λάβει υπόψη ότι η κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων ή ενός τεχνολογικού hub γίνεται συνήθως από κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς και εταιρείες με μεγάλη ρευστότητα, γεγονός που σημαίνει εγγυημένες αποδόσεις.

Αυτού του είδους οι επενδύσεις αυξάνονται και πληθύνονται. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, πρόσφατα, το Reuters, η JP Morgan πρόκειται να ιδρύσει στην Αθήνα ένα νέο γραφείο με στόχο να στεγάσει ένα νέο Κέντρο Καινοτομίας Πληρωμών (Payments Innovation Lab) το οποίο θα στελεχωθεί αρχικά με 50 άτομα. Σήμερα το τραπεζικό ίδρυμα, έχει τα γραφεία του στην οδό Χάριτος 3 στο Κολωνάκι και όλα δείχνουν ότι θα αναζητήσει τους νέους του χώρους στην ίδια περιοχή ή τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας.

Τη δημιουργία ενός ακόμη κέντρου εξυπηρέτησης λειτουργιών άλλων χωρών σχεδιάζει και η Free Now, της οποίας η έδρα βρίσκεται, σήμερα, στο κτίριο Orbit στην Λεωφόρο Κηφισίας. Κατά πάσα πιθανότητα, η εταιρία θα δημιουργήσει το νέο της hub στο ίδιο κτίριο του οποίου τμήμα παραμένει κενό.

Την ίδια στιγμή, μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές για την κατασκευή της πολιτείας καινοτομίας στη θέση του εγκαταλελειμμένου ακινήτου της πρώην ΧΡΩΠΕΙ, έκτασης 17.893 τ.μ. Πρόκειται για επένδυση 100 εκατ. ευρώ, με το κόστος κατασκευής και λειτουργίας να αναλαμβάνει ο ανάδοχος, δεδομένου ότι το έργο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ.

Εκτός από τα hub καινοτομίας, τα data centers αποτελούν το νέο «νόμισμα» της αγοράς ακινήτων. Είναι ενδεικτικό ότι όταν η Microsoft και η Lamda Hellix είχαν ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσουν κέντρα δεδομένων, δεν ήταν λίγοι όσοι επιδίωξαν να διαθέσουν τα ακίνητά τους στις δύο εταιρείες. Εξάλλου, για ένα από τα τρία ακίνητα όπου θα κατασκευαστούν τα data centers, υπήρξε deal, καθώς το ακίνητο βρισκόταν στην κυριότητα της Lamda Development, η οποία το πούλησε προς 14 εκατ. ευρώ στην Microsoft. Θα πρέπει όμως, να σημειώσουμε ότι η κατασκευή των κέντρων δεδομένων είναι ακριβή υπόθεση.

Σύμφωνα με τον δείκτη κόστους που έχει δημιουργήσει η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία Turner & Townsend, στην Αθήνα η κατασκευή στοιχίζει –εξαιρουμένου του κόστους κτήσης γης– 6,80 ευρώ ανά Watt. Η Αθήνα ανήκει στις πέντε φθηνότερες πόλεις του δείκτη της βρετανικής εταιρείας, που καλύπτει συνολικά 45 αγορές, με το Κέιπ Τάουν, την Μπογκοτά, τη Βαρσοβία και το Μουμπάι να προηγούνται με μικρή διαφορά.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το κόστος των 6,80 ευρώ ανά Watt δεν επιτρέπει την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων υψηλών προδιαγραφών, είναι δηλαδή χαμηλό. Έτσι, εάν ληφθεί υπόψη το κόστος γης και η σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος εκτινάσσεται στα 10 έως 15 ευρώ ανά Watt σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με το δείκτη της Turner & Townsend, τα ηνία, όσον αφορά το κόστος (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το τίμημα κτήσης του ακινήτου) κατέχει η Ζυρίχη με 12,5 ευρώ ανά Watt, ενώ τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση καταλαμβάνουν η Σίλικον Βάλεϊ, το Νιου Τζέρσεϊ, το Τόκιο και η Σιγκαπούρη με κόστος από 11,40 ευρώ έως 11,60 ευρώ ανά Watt.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε, ότι τα κέντρα καινοτομίας και τα data centers αποτελούν «παιχνίδι» για μεγάλους παίκτες, το οποίο όμως, μπορεί να αλλάξει σημαντικά τις ισορροπίες στην αγορά ακινήτων.