Γιατί θα ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ το μέτρο η ανέγερση νέας κατοικίας
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί θα ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ το μέτρο η ανέγερση νέας κατοικίας

Πρόβλεψη: Με το πέρασμα των ετών, το στεγαστικό θα εξελιχθεί σε ακόμη μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» και για τη χώρα και για την κυβέρνησή της. Διότι η ζήτηση για κατοικία θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, η πίεση από τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για ενεργειακή αναβάθμιση θα πολλαπλασιάζεται και οι διαθέσιμες λύσεις θα γίνονται ολοένα και ακριβότερες.

Αν ρωτήσεις έναν μηχανικό ή έναν κατασκευαστή σε ποια επίπεδα διαμορφώνεται το κόστος ανέγερσης ανά τετραγωνικό μέτρο για μια καλής ποιότητας κατασκευή, θα σου δώσει ένα νούμερο της τάξεως των 1.700 ευρώ ανά μέτρο. Να λάβουμε υπόψη ότι ο πληθωρισμός της οικοδομής -καταγράφεται ξεχωριστά από την ΕΛΣΤΑΤ ξεχωριστά καθώς παρακολουθούνται ένα προς ένα οι τιμές των οικοδομικών υλικών- τρέχει με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή;

Να συνυπολογίσουμε τις αυξήσεις στα μεροκάματα; Ή ακόμη και την πίεση που ασκείται από τις φορολογικές αρχές για έκδοση περισσότερων τιμολογίων σε έναν κλάδο στον οποίο το «μαύρο» κυριαρχεί μεν αλλά λειτουργεί και ως μοχλός πίεσης των τιμών προς τα κάτω καθώς πέφτει και το σχετικό παζάρι.

Πάμε τώρα να λάβουμε υπόψη και τον νέο παράγοντα που μπαίνει από χθες και επίσημα στη ζωή μας: Το ΕυρωπαΪκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον νέο κανονισμό που καθιστά ουσιαστικά υποχρεωτική τη λήψη μέτρων για να μειωθεί και η κατανάλωση ενέργειας αλλά και η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τίτλοι τέλους για τους καυστήρες ορυκτών καυσίμων (άραγε και του φυσικού αερίου; Θα φανεί).

Υποχρεωτικές οι υποδομές για πάνελ στα νεόδμητα κτήρια, υποχρεωτικός και ο μηδενισμός των εκπομπών στα καινούργια κτήρια. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Εκπομπές μηδέν έχει αυτή τη στιγμή ένα κτήριο, το οποίο έχει αντλία θερμότητας άρα χρησιμοποιεί ρεύμα για να καλύψει ανάγκες θέρμανσης και ψύξης ενώ ιδανικά έχει και ένα φωτοβολταϊκό στην οροφή για να παράγει αυτή την ενέργεια. Για να μην είναι δε μεγάλη η κατανάλωση, χρειάζονται και πολύ αποδοτικές (άρα και δαπανηρές) μονώσεις οι οποίες προφανώς κοστίζουν.

Η προσπάθεια μηδενισμού των εκπομπών σε περίοδο πληθωριστικής κρίσης και προσπάθειας περιορισμού της φοροδιαφυγής δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο θα ανεβάσει το κόστος για την ανέγερση ενός νεόδμητου τετραγωνικού πάνω από τα 2000 ευρώ. Αν προστεθεί και το κόστος του οικοπέδου αλλά και το κατασκευαστικό κέρδος μπορούμε να φανταστούμε ότι το τέλος της ανόδου των τιμών στα ακίνητα μάλλον δεν έχει έρθει ακόμη, τουλάχιστον για τα νεόδμητα. 

Διαβάστε Περισσότερα