Από τι θα εξαρτηθεί η πορεία της κτηματαγοράς το 2023
Eurokinissi
Eurokinissi

Από τι θα εξαρτηθεί η πορεία της κτηματαγοράς το 2023

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μεταβλητών επηρεάζει άμεσα και έμμεσα την πορεία της αγοράς ακινήτων τη φετινή χρονιά οπότε ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχιστεί. Όπως εξηγεί ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τ. Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και τ. Ορκωτός Εκτιμητής και Επιστημονικός Σύμβουλος της SOLUM Property Solutions, το καλό ακίνητο αποτελεί ασπίδα έναντι του πληθωρισμού, έχει καλύτερη απόδοση από τα επιτόκια τραπεζών, ενώ μπορεί να προσφέρει και υπεραξίες.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο, ένας αριθμός παραγόντων έχει επίδραση στην αγορά ακινήτων, περιλαμβάνοντας:

-τον πόλεμο στην Ουκρανία  

-την τουρκική επιθετικότητα  

-το ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα που επηρεάζει το πλήθος των απαιτούμενων κατοικιών, αλλά και το μέγεθος και την κατανομή τους στη χώρα.

-τη συρρίκνωση των διαθέσιμων εισοδημάτων των νοικοκυριών σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων που οδηγεί σε αύξηση του κόστους των στεγαστικών. Στον αντίποδα, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας είναι ικανοποιητικοί.

-την άνοδο των ενοικίων με αποτέλεσμα το κόστος στέγασης να ξεπερνά κατά πολύ το 30% των εσόδων ενός νοικοκυριού.

-την μείωση του αποθέματος επειδή πολλά ακίνητα διατίθενται μέσω Airbnb. Όπως και επειδή χιλιάδες ακινήτων μεταξύ των οποίων διαμερίσματα και μονοκατοικίες είναι εκτός αγοράς (κλειστά) είτε διότι ανήκουν σε τράπεζες ή σε funds, είτε επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν θέλουν να τα ενοικιάσουν διότι ενδεχομένως απαιτούν σημαντικά ποσά για να ανακαινιστούν. Σημαντικός είναι και ο αριθμός διαμερισμάτων που έχουν περιέλθει στο δημόσιο λόγω αποποιήσεων κληρονομιάς και είναι κλειστά.

«Σε αυτό το πολύ ρευστό περιβάλλον, πρέπει εύλογα να αναμένουμε λογική συγκράτηση στο χώρο της κατοικίας, αν και νεόδμητα ακίνητα, που βρίσκονται σε καλή τοποθεσία, θα συνεχίσουν να προσελκύουν ζήτηση» εξηγεί ο κ. Χαραλαμπόπουλος. Επίσης, ζήτηση προσελκύουν τα serviced apartments, οι κατοικίες του Ελληνικού, η εξοχική κατοικία και οι πολυτελείς βίλες.

Ευρύτερα, μία τάση, σύμφωνα με τον εκτιμητή, αφορά αυτή της ανακατασκευής παλαιών ακινήτων με στόχο την κάλυψη, σε πιο προσιτό κόστος, των στεγαστικών αναγκών. «Παρατηρώντας την πορεία των οικοδομικών αδειών από το 2007, θα δούμε ότι το 2016 οι άδειες οικοδομών αποτελούσαν το 20% εκείνων του 2007 και το 2021 το 30%. Άρα υπολειπόμεθα κατά 70% του κορυφαίου έτους 2007. Από την άλλη πλευρά πρέπει να ομολογήσουμε ότι το 2007 ήταν έτος υπερβολής και δεν πρόκειται να επανέλθει (ούτε και πρέπει)» εξηγεί.

Σχετικά με τις τιμές, όπως φανερώνουν τα στοιχεία, παραμένουν 10 έως και 28% πιο χαμηλές, συγκριτικά με το 2007. Κι αυτό επειδή η Αθήνα από το 2018 έως το  τρίτο τρίμηνο του2002 είδε μια ανατίμηση περί το 50%, η Θεσσαλονίκη 34 έως 43%, οι άλλες μεγάλες πόλεις 18 έως 28% και οι υπόλοιπες περιοχές από 18 έως 29%.

Όσον αφορά τη χρυσή βίζα, υπό το νέο καθεστώς με όρια τα 250.000 € ή τα 500.000 € θα εξακολουθήσει να αποτελεί ένα πρόσθετο σημείο ζήτησης, αλλά μένει να φανεί ποια θα είναι η νέα δυναμική αυτού του χώρου.

Στα μη οικιστικά ακίνητα, σχετική στασιμότητα θα πρέπει να αναμένεται στο χώρο των γραφείων υψηλών προδιαγραφών (διότι είναι σε αδειοδοτημένη κατάσταση ή βρίσκονται ήδη υπό κατασκευήν πολλές χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων τέτοιων χώρων τα οποία εκτιμάται ότι επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης).

Σοβαρή κινητικότητα εξακολουθεί να αναμένεται στο χώρο των logistics και των ξενοδοχείων, όπου πραγματοποιούνται πολλές συναλλαγές και αναπτύξεις και βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές άλλες. Αυτοί οι δύο τομείς ακινήτων βρίσκονται συνεχώς στα radar των ΑΕΕΑΠ και άλλων επενδυτών. Ειδικά τα logistics με μεγάλα ύψη και πράσινα χαρακτηριστικά, προσελκύουν σημαντική ζήτηση.