Ξεκίνημα για την έκθεση του Παντελή Χανδρή στη Citronne
Λήψη της έκθεσης. Πηγή: CITRONNE Gallery
Λήψη της έκθεσης. Πηγή: CITRONNE Gallery

Ξεκίνημα για την έκθεση του Παντελή Χανδρή στη Citronne

Σήμερα, Πέμπτη, εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση «Orbital Objects» του Παντελή Χανδρή, η πρώτη του στην CITRONNE Gallery – Αθήνα (Πατριάρχου Ιωακείμ 19).

Ο Χανδρής ανέβασε στον 4ο όροφο του αστικού διαμερίσματος μία εγκατάσταση με γλυπτά, ζωγραφικά έργα και σχέδια, μοιραζόμενος μία εικαστική αφήγηση, έναν απρόοπτο κόσμο, έναν κόσμο αντιθέσεων και αναφορών που λειτουργεί συνειρμικά.

Πρόκειται για έναν «Κόσμο», θα πει η ψυχή της Citronne, δρ. Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη με την αρχαία ερμηνεία του όρου: «ένα Σύμπαν, όπου πλανάται ένα αίσθημα ωκεάνιο, το δέος του αγνώστου, του απείρου και του ασύλληπτου. Τα έργα, επομένως, εντάσσονται σε μια τροχιά, σε μια κίνηση που καταργεί τον χρόνο και επαναδιαπραγματεύεται την έννοια του παρόντος. Ο καλλιτέχνης τον ορίζει ως''ιδιόμορφο πλανητικό κήπο'', όπου γλυπτά και ζωγραφικά έργα λειτουργούν σαν περιστρεφόμενα αντικείμενα. Η τροχιά τους κινείται γύρω από το κεντρικό γλυπτό της έκθεσης: μια λευκή, παγωμένη και ακίνητη φλόγα η οποία παραπέμπει στην άσβεστη μεν, αλλά βουβή φλόγα των μνημείων και των αγαλμάτων.

«Φρυκτωρία». Πηγή: CITRONNE Gallery

Τέσσερις ακόμη φλόγες-αναφορές αποτελούν τον συνδετικό ιστό με τα υπόλοιπα έργα. Αυτές είναι οι "φρυκτωρίες", δηλαδή ένα μέσον μετάδοσης μηνυμάτων, κατά το πρότυπο του αρχαίου πυρσού. Οι θεματικές του καλλιτέχνη κινούνται ανά ζεύγη και αντιθέσεις: σκιά και φως· ζωγραφική απεικόνιση και γλυπτική φόρμα· κατακερματισμός και ανασύσταση· λευκό-μαύρο· μαλακό-σκληρό· παγωμένο-θερμό. Το Σύμπαν του Παντελή Χανδρή περικλείεται στον χώρο της γκαλερί, αλλά δεν εγκλωβίζεται. Τα όρια του βρίσκονται στους συνειρμούς, τις προσλήψεις, τις μνήμες και τις αναφορές του θεατή».

Ποια είναι η αίσθηση που θα αποκομίσει ο θεατής; Ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης ότι «τα τροχιακά αντικείμενα του Χανδρή είναι έργα που κάθε χρονική στιγμή θα προσδιορίζονται διαφορετικά. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι εντυπώνονται βαθιά στο υποσυνείδητο και στη μνήμη σου. Δεν τα ξεχνάς. Και το κυριότερο: αλλάζουν τον τρόπο που βλέπεις τη φύση, μια νεκρή φύση, το τοπίο, αλλά και τα ίδια τα έργα τέχνης – και το τι μπορούν αυτά να προσφέρουν σε έναν θεατή…»

Η ταυτότητα του καλλιτέχνη

Διευθυντής του 10ου εργαστήριου ζωγραφικής της ΑΣΚΤ, όπου διδάσκει ως αναπληρωτής καθηγητής, ο Παντελής Χανδρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα 16 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1992 κέρδισε το 1ο βραβείο του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου και το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο της AICA-Hellas για το έργο του Ens Solum. Έργα του υπάρχουν στις συλλογές του Ε.Μ.Σ.Τ. της Εθνικής Πινακοθήκης, της Εθνικής Γλυπτοθήκης, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης καθώς και σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδαςκαι του εξωτερικού.

Διάρκεια έκθεσης: έως 24 Ιουνίου 2023

Κεντρική φωτογραφία: Λήψη της έκθεσης. Πηγή: CITRONNE Gallery