«Το ταξίδι στη Σελήνη» ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή

«Το ταξίδι στη Σελήνη» ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Βασισμένο στα μυθιστορήματα «Από τη Γη στη Σελήνη» και «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» του Ιουλίου Βερν είναι το ποιητικό κείμενο της τετράπρακτης όπερας «Το ταξίδι στη Σελήνη», της «όπερας-φαντασμαγορίας» του Ζακ Όφενμπαχ (1819-1880), Γερμανού συνθέτη που έζησε και δημιούργησε στη Γαλλία. 

Με τη νέα παραγωγή της όπερας αυτής, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Λωράν Πελλύ, εγκαινιάζεται η στρατηγική συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Οπερά Κομίκ του Παρισιού, ενός εκ των σημαντικότερων λυρικών θεάτρων της Ευρώπης, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1714. Η όπερα παρουσιάζεται στις 12 και 13 Ιουλίου (19:30) στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας και της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ και των σολίστ και της Λαϊκής Χορωδίας Νέων της Οπερά Κομίκ. 

Για την παραγωγή θα αναφερθούμε σε επόμενο σημείωμά μας αφότου την παρακολουθήσουμε. Σχετικά με αυτή, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Γάλλος σκηνοθέτης Λωράν Πελλύ και η δραματουργός Αγκάτ Μελινάν διασκεύασαν το –άγνωστο σήμερα– αριστούργημα του Όφενμπαχ με ευρηματικότητα και ομαδικό πνεύμα που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους, καθώς η εν λόγω όπερα έχει τον προσδιορισμό «για όλη την οικογένεια». 

Σε μια μεγάλη παιδική χαρά συναντιούνται οι κάτοικοι της Γης και της Σελήνης, όπου παιδιά ντυμένα με κοστούμια των «μεγάλων» ερμηνεύουν βασιλείς, λαϊκούς ανθρώπους, αστρονόμους, πρίγκιπες και υπουργούς, ενώ παράλληλα στη σκηνή ανεβαίνουν τα παιδιά που κάνουν διαδήλωση για το κλίμα και τη Γη που πνίγεται στις ανοιχτές χωματερές.

Από πρόβα της παραγωγής «Το ταξίδι στη σελήνη». Φωτ.: Α. Σιμόπουλος, πηγή φωτ.: Εθνική Λυρική Σκηνή

Για την ιστορία, το έργο γράφτηκε στον απόηχο της επιτυχίας που σημείωναν τα έργα του Ιουλίου Βερν και συνδυάζει το φανταστικό στοιχείο με τις επιστημονικές κατακτήσεις της εποχής, ενώ το ανέβασμά της επένδυε πολύ στα στοιχεία του εντυπωσιασμού και της φαντασμαγορίας. Μεταξύ άλλων περιλάμβανε δύο μπαλέτα ενώ για τις ανάγκες της παραγωγής σχεδιάστηκαν 20 σκηνικές εικόνες και 673 κοστούμια. Οι θεατές είδαν στη σκηνή ένα κανόνι, το οποίο εκτόξευε τους χαρακτήρες στη Σελήνη, μια ηφαιστειακή έκρηξη, καθώς επίσης την κεντρική αίθουσα του παρισινού αστεροσκοπείου. 

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1875 και προκάλεσε τέτοια αίσθηση ώστε την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο επτά διαφορετικά θεάματα βαριετέ της γαλλικής πρωτεύουσας να κάνουν άμεση αναφορά σε αυτό. Το 1876 το Ταξίδι στη Σελήνη παρουσιάστηκε σε Λονδίνο και Βιέννη, ενώ στο Παρίσι κατέβηκε μονάχα αφού συμπλήρωσε 185 παραστάσεις. Ωστόσο, πριν κλείσει χρόνος ανέβηκε εκ νέου σε διαφορετική σκηνή.

Εθνική Λυρική Σκηνή - Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Συγγρού 364

Κεντρική φωτ.: Από πρόβα της παραγωγής «Το ταξίδι στη σελήνη». Φωτ.: Α. Σιμόπουλος, πηγή φωτ.: Εθνική Λυρική Σκηνή