Στην Δικαιοσύνη μέλη ΔΣ στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Εργαζόμενων του υπ. Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ

Στην Δικαιοσύνη μέλη ΔΣ στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Εργαζόμενων του υπ. Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ

Τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμπονται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών για απάτη και ψευδή βεβαίωση από κοινού κατά του ελληνικού δημοσίου με «συνολικό όφελος και βλάβη» που υπερβαίνουν τις 120.000 ευρώ. Επίσης, παραπέμπονται για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, υπεξαγωγή εγγράφων κ.α. Η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στον ανακριτή για τη διεξαγωγή κύριας ανάκρισης από τις 14 Φεβρουαρίου.

Τα τρία μέλη (το Liberal.gr έχει τα ονόματα, εφόσον ζητηθούν) χρημάτισαν μέλη του ΔΣ του Ταμείου όταν αυτό άλλαξε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον νόμο, «αν η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή». Το ίδιο προβλέπεται και για τις ψευδείς βεβαιώσεις.

Η αλλαγή του ΔΣ έγινε μετά φανών και λαμπάδων, καθώς οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτούσαν σε καταγγελίες κατά της υφιστάμενης διοίκησης, μιλώντας για «σκάνδαλα» και διατάζοντας ελέγχους. Στην πραγματικότητα, δεν διέθεταν στοιχεία.

Εν τέλει, όλες οι έρευνες που έγιναν κατέληξαν σε φιάσκο, ενώ πρόσφατα αθωώθηκαν τα μέλη της προ ΣΥΡΙΖΑ Διοίκησης. Καταδικάστηκε μόνο ο διευθυντής του Ταμείου σε οκτώ μήνες φυλάκισης με αναστολή.

Έφτασε όμως η ώρα να γυρίσουν μπούμερανγκ τα παχιά λόγια περί «ρήξης με τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα, καθώς και η διαφανής, σύννομη και εκλογικευμένη διαχείριση του δημοσίου χρήματος». Αυτά δήλωνε ο Αριστείδης Μπαλτάς τον Νοέμβριο του 17, ως υπουργός Πολιτισμού, με τα βέλη να στρέφονται προς την προ ΣΥΡΙΖΑ ηγεσία του Ταμείου.

Ο Α. Μπαλτάς είχε μόλις καταθέσει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξ. Δημητρίου μηνυτήρια αναφορά σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο, τη χρηματοδότηση και την εν γένει λειτουργία του «Ταμείου Αλληλοβοήθειας» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ).

«Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί καθιστούν επιτακτική τη δικαστική διερεύνηση των σκανδαλωδών θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων που αφορούν το ΤΑΥΠΥΠΠΟ» δήλωνε. Πλην, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που έκανε παράλληλη έρευνα, δεν βρήκε τίποτα. Επίσης, όπως είπαμε, η δικαιοσύνη αθώωσε τους κατηγορούμενους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε όμως εμμονή με το Ταμείο των Υπαλλήλων. Έτσι, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Στρατής έδωσε εντολή στην αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για τη διενέργεια πλήρους διαχειριστικού ελέγχου στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, επιπλέον του δημοσιολογιστικού ελέγχου που διενεργείται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο έλεγχος θα περιλαμβάνει έλεγχο σκοπιμότητας, νομιμότητας καθώς και κοστολόγησης και οικονομικότητας επί των δαπανών».

Πάει και αυτός ο έλεγχος, χωρίς να φέρει το πολυπόθητο σε εκείνους αποτέλεσμα. Και τώρα, ο εισαγγελέας παραγγέλλει δίωξη για απάτη κατά του δημοσίου, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία κ.α. για την επόμενη διοίκηση, επί ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το ελληνικό δημόσιο φέρεται να ζημιώθηκε κατά 120.000 ευρώ από τις πράξεις τους.

Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων σύμφωνα με πληροφορίες οφείλεται στο ότι στελέχη του δεν συνεργάστηκαν μαζί του ώστε να αποκαλύψουν ανύπαρκτα σκάνδαλα επί συγκεκριμένων υπουργών Πολιτισμού. Όταν θα τελειώσει όλη η δικαστική διαδικασία, τότε θα ανοίξουν πολλά στόματα που θα βοηθήσουν να φανεί ο πολιτικός χαρακτήρας των διώξεων. Μέχρι τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει να υπερασπιστεί τα δικά του στελέχη, στον μακρύ δρόμο απόδοσης δικαιοσύνης.