7ος χρόνος, ημέρα 2151η
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Οι «Φοίνισσες» του Εθνικού Θεάτρου σε περιοδεία

Οι «Φοίνισσες» του Εθνικού Θεάτρου σε περιοδεία

Εννιάμισι χιλιάδες θεατές αψήφησαν τον παρατεταμένο καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας και παρακολούθησαν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη, Φοίνισσες, που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου. Τώρα αυτή η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου ξεκινά περιοδεία με πρώτη στάση το αρχαίο θέατρο Φιλίππων, στην Καβάλα, το ερχόμενο Σάββατο 7 Αυγούστου.

Στις 27 του μήνα η παράσταση θα δοθεί στο Κατράκειο Θέατρο, στις 3 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, ενώ από 6 έως 9 Σεπτεμβρίου θα μεταφερθεί στο Υπαίθριο Θέατρο Αττικό Αλσος (διοργάνωση από την Περιφέρεια Αττικής. Στις 12 Σεπτεμβρίου ακολουθεί η Ελευσίνα (Παλαιό Ελαιουργείο) στις 15 Σεπτεμβρίου το Θέατρο Πέτρας, στις 18 του Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» και στο διάστημα 22- 26 του μήνα, το «Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά»

Οι Φοίνισσες, διδάχτηκαν στα εν άστει Διονύσια μεταξύ του 411 και 408 π.Χ.. Στην ίδια τριλογία ανήκουν και οι τραγωδίες Υψιπύλη και Αντιόπη. Ο Ευριπίδης μια πεντηκονταετία περίπου μετά τον Αισχύλο και τους Επτά επί Θήβας, δραματοποιεί τον μύθο του θηβαϊκού κύκλου που αναφέρεται στα τραγικά συμβάντα του οίκου των Λαβδακιδών και της έριδας για την εξουσία των Θηβών, για να συνθέσει ένα πολυπρόσωπο οικογενειακό και πολιτικό δράμα και να στρέψει το ενδιαφέρον σε αξίες όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα και η ισοτιμία.

Ο συμμαχικός στρατός των Αργείων με επικεφαλής τον εξόριστο Πολυνείκη έχει παραταχθεί έξω από τις πύλες της Θήβας. Στο εσωτερικό, η Ιοκάστη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια αποτροπής του κακού, καλεί τους δύο γιους της να λύσουν τη διαφορά με ειρηνικό τρόπο. Μετά τον χρησμό του μάντη Τειρεσία που αποκαλύπτει τη θεϊκή βουλή που επιβάλλει τη θυσία νεαρού βασιλικού γόνου για την επιτυχή έκβαση της μάχης για τους υπερασπιστές της Θήβας, ο ευσεβής Μενοικέας, γιος του Κρέοντα, πείθεται να θυσιαστεί για το καλό της πόλης.

Στο πεδίο της μάχης οι Θηβαίοι παίρνουν το προβάδισμα. Ετεοκλής και Πολυνείκης αποφασίζουν ο νικητής και κάτοχος του θρόνου να κριθεί από τη μεταξύ τους μονομαχία. Η κατάρα του Οιδίποδα για την αδελφοκτόνο μοίρα των γιών του επαληθεύεται και τα δύο αδέλφια σκοτώνονται ο ένας από το χέρι του άλλου. Το θέαμα των νεκρών γιων της ωθεί την Ιοκάστη στην αυτοκτονία, ενώ ο Οιδίποδας παίρνει τον δρόμο της εξορίας. Τη διακυβέρνηση της Θήβας αναλαμβάνει ο Κρέων.

Τη μετάφραση υπογράφει ο Νικηφόρος Παπανδρέου τη σκηνοθεσία-δραματουργική προσαρμογή ο Γιάννης Μόσχος. Η Χορογραφία είναι της  Amalia Bennett η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου, τα σκηνικά της Τίνας Τζόκα, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας Μαρία Κατσιαδάκη Σεσίλ Μικρούτσικου Λουκία Μιχαλοπούλου Κώστας Μπερικόπουλος Αλέξανδρος Μυλωνάς Βασίλης Ντάρμας Αργύρης Ξάφης Δημήτρης Παπανικολάου Θάνος Τοκάκης Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

Χορός (αλφαβητικά): Νεφέλη Μαϊστράλη, Ζωή Μυλωνά, Ελπίδα Νικολάου, Σταύρια Νικολάου, Κατερίνα Παπανδρέου, Κατερίνα Πατσιάνη, Ελίνα Ρίζου, ΜαριάμΡουχάτζε, Θάλεια Σταματέλου, Στυλιανή Ψαρουδάκη.