Θα είναι από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στην Κίνα, με έκταση 140.000 τ.μ.
Κίνα: Νέα βιβλιοθήκη στη Γουχάν σε καμπύλο σχήμα
Twitter / ParametricArchitecture
Twitter / ParametricArchitecture
Αρχιτεκτονική

Κίνα: Νέα βιβλιοθήκη στη Γουχάν σε καμπύλο σχήμα

Θα είναι από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στην Κίνα, με έκταση 140.000 τ.μ.

Στοιχεία της τοπικής γεωγραφίας και των καμπύλων γραμμών των σχηματισμών των δύο ποταμών της Γουχάν θα έχει η νέα βιβλιοθήκη της κινεζικής πόλης, όπως προκύπτει από τα αρχιτεκτονικά σχέδια βάσει των οποίων θα κατασκευαστεί η βιβλιοθήκη. Αναμένεται να είναι από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Κίνας, έκτασης 140.000 τετραγωνικών μέτρων, σε τοποθεσία πλησίον της συμβολής των δύο ποταμών της Γουχάν, Γιανγκτσέ και Χαν, και έχει προβλεφθεί να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό με ανανεώσιμη ενέργεια.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια φέρουν την «πατρότητα» του ολλανδικού αρχιτεκτονικού γραφείου MVRDV και του Ινστιτούτου σχεδιασμού UAD, οι οποίοι αναδείχθηκαν νικητές σε διαγωνισμό για την κατασκευή της νέας βιβλιοθήκης. Ο χρονικός ορίζοντας κατασκευής της δεν είναι ακόμη γνωστός.

Από τις πληροφορίες και τα σχέδια τα οποία τα MVRDV και UAD δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γίνεται γνωστό ότι το έργο κατασκευής της βιβλιοθήκης είναι μεγάλης κλίμακας, δημιουργεί ποικίλα περιβάλλοντα μελέτης και χώρους ανάγνωσης. Προορίζεται να αποτελέσει σημαντικό και αναγνωρίσιμο τοπόσημο.

Πηγή φωτ.: Twitter / World Architecture

Παρατηρώντας τα σχέδια, μας δίνεται η εντύπωση ότι το κτίριο θα είναι ένας τρόπον τινά «σκόπελος» από βιβλία, ανάμεσα στα υπόλοιπα κτίρια. Φαίνεται επίσης ότι τα κτίρια περιμετρικά της βιβλιοθήκης θα απέχουν σε απόσταση από αυτή, δίνοντας έτσι «χώρο» στη βιβλιοθήκη και στους μετέπειτα «θαμώνες» της καθώς θα πλησιάζουν στις εισόδους της.

Η γυάλινη πρόσοψη περιμετρικά του κτιρίου θα επιτρέπει στους περαστικούς να ρίχνουν μια ματιά στο εσωτερικό του και στα χιλιάδες βιβλία που θα είναι τοποθετημένα στα ράφια, προσκαλώντας τους να εισέλθουν.

Όσο για τη δομή του κτιρίου, ενσωματώνει ανοίγματα τα οποία «στρέφονται» στην πόλη σε διαφορετικά σημεία: ένα χαμηλό, ευρύ παράθυρο προσφέρει πανοραμική θέα στο κοντινό πάρκο, το καμπυλωτό παράθυρο «κοιτά» προς την παρακείμενη πλατεία και δημιουργεί μια σύνδεση του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου.

Πηγή φωτ.: Twitter / ParametricArchitecture

«Όαση» περιμετρικά του κτιρίου θα είναι ένα πάρκο προσαρμοσμένο στις κλιματολογικές συνθήκες της Γουχάν, με σκοπό να διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη και βιώσιμη συντήρηση. Το πάρκο θα αποτελείται από δέντρα και αυτοφυή είδη βλάστησης μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο τις συνθήκες συντήρησης στον εξωτερικό χώρο. Ενώ οι κύριοι δημόσιοι χώροι θα βρίσκονται υπό τη σκιά που θα δημιουργεί η βορειοδυτική γωνία του κτιρίου.

Το εσωτερικό της βιβλιοθήκης

Όπως το εξωτερικό, έτσι και το εσωτερικό της βιβλιοθήκης θα είναι επηρεασμένο από το τοπίο όπως αυτό διαμορφώνεται στη συμβολή των ποταμών. Δεκάδες ή και εκατοντάδες χώροι εντός της βιβλιοθήκης ενίοτε θα ενώνονται με παράλληλες σκάλες ή κλιμακωτές βεράντες που παραπέμπουν σε φαράγγια και επιτρέπουν την αέναη κυκλοφορία εντός του κτιρίου.

Πηγή φωτ.: Twitter / ParametricArchitecture

Όπως διακρίνουμε από τις εικόνες που έχουν δημοσιευθεί, σε διάσπαρτα σημεία θα είναι τοποθετημένα φυτά σε ζαρντινιέρες. Χώροι που βρίσκονται σε βεράντες και μοιάζουν με χώρους εκδηλώσεων μπορούν να φιλοξενήσουν ποικίλες δράσεις και προγράμματα της βιβλιοθήκης. Έχει επίσης προβλεφθεί να υπάρχουν χώροι ανάγνωσης και ομαδικής μελέτης.

Ανανεώσιμη ενέργεια

Πηγή φωτ.: Twitter / ParametricArchitecture

Υπέρ της λήψης μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στη Γουχάν θα είναι η νέα βιβλιοθήκη, υιοθετώντας πρακτικές (λ.χ. ηλιακούς συλλέκτες) ώστε στο κτίριο να παρέχεται ανανεώσιμη ενέργεια. Ειδικότερα, η πρόσοψη του κτιρίου ενσωματώνει περσίδες επιτυγχάνοντας ένα μοτίβο που μοιάζει με βιβλιοθήκη. Όσο για αυτές τις περσίδες, θα είναι πιο πυκνά τοποθετημένες στις περιοχές που χρειάζονται τη μεγαλύτερη σκίαση.