«Ναι» από ΚΑΣ στον οίκο Dior για φωτογραφίσεις σε αρχαιολογικούς χώρους

«Ναι» από ΚΑΣ στον οίκο Dior για φωτογραφίσεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Ο οίκος Dior μπορεί να κάνει φωτογραφήσεις για τη συλλογή του Cruise 2022 στην Ακρόπολη των Αθηνών, στο Ηρώδειο, στην Αρχαία Αγορά, στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και στον ναό του Διός στη Νεμέα.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ύστερα από πολύωρη συζήτηση που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, γνωμοδότησε ομόφωνα για την παραχώρηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων μέσα στον Ιούνιο.

Σήμερα Πέμπτη, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων συζητά την παραχώρηση του Καλλιμάρμαρου Παναθηναϊκού Σταδίου για την επίδειξη της συλλογής.

Κινηματογραφήσεις, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, δεν δόθηκαν από  την Ακρόπολη.

Εκεί, δόθηκε άδεια να κινηματογραφηθούν τα μοντέλα όχι στην κορυφή του λόφου, αλλά από την πύλη Μπελέ στην κάθοδο προς το Ηρώδειο. Θα γίνουν όμως σε όλα τα άλλα μνημεία που ζητήθηκαν. Επίσης, δεν θα γίνει φωτογράφηση μέσα στον ναό του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά, αλλά έξω από αυτόν. 

Ειδικά για την Ακρόπολη, κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε ότι οι φωτογραφίες θα λειτουργήσουν και ως διαφήμιση των εξαιρετικών έργων που γίνονται με φροντίδα της ελληνικής πολιτείας εδώ και 70 χρόνια, 

Η σχετική αίτηση είχε γίνει στο υπουργείο Πολιτισμού από το υπουργείο Τουρισμού. Η επετειακή συλλογή του οίκου, είναι εμπνευσμένη από τον ελληνικό πολιτισμό, τις προγονικές τέχνες, την τεχνογνωσία, την ελληνική μυθολογία αλλά και το διαρκές αποτύπωμα της ελληνικής παράδοσης και δημιουργίας στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης.

Οι φωτογραφίσεις του 1951

Ταυτοχρόνως, είναι ζωντανές οι μνήμες φωτογράφησης μοντέλων με δημιουργίες Dior στην Ακρόπολη, το 1951. Οι φωτογραφίες αυτές ακόμα και σήμερα, χρησιμοποιούνται διεθνώς.

Η σειρά Cruise 2022, μέσα από τη συνεργασία του Οίκου με Έλληνες δημιουργούς, έχει έντονα στοιχεία της υφαντικής τέχνης με αργαλειό, αναδεικνύοντας τον πλούτο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι δημιουργίες αυτές έχουν ετικέτα «Made in Greece». Εξάλλου, με γνώμονα την ανάδειξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Οίκος έχει ξεκινήσει συνεργασίες με Έλληνες τεχνίτες, στο πλαίσιο της σύνδεσής του με την παράδοση της ελληνικής χειροτεχνίας.

Για την καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, Maria Grazia Chiuri, κάθε παρουσίαση συλλογής εκτός Γαλλίας είναι μια ευκαιρία συνεργασίας με ντόπιους τεχνίτες και καλλιτέχνες για την ανάδειξη κάθε πολιτισμικής ομορφιάς.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα, κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και των τεχνών, θα το επίκεντρο μιας μοναδικής εκδήλωσης, 70 ακριβώς χρόνια μετά τη χαρακτηριστική φωτογραφία με την παρουσίαση της συλλογής του Christian Dior στην Ακρόπολη, η οποία αποτέλεσε μόνιμη πηγή έμπνευσης για τον ίδιο και τους συνεχιστές του.

Η επίδειξη μόδας στις 17 Ιουνίου

Επίκεντρο των δράσεων στην Αθήνα θα είναι η επίδειξη μόδας στο Καλλιμάρμαρο στις 17 Ιουνίου. Στα υπόλοιπα μνημεία θα γίνουν φωτογραφήσεις, κινηματογραφήσεις και αεροφωτογραφήσεις, μερικές από τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν στη διεθνή καμπάνια του οίκου μόδας. Σε κάθε χώρο θα εργαστούν από 120 έως 150 άτομα. Οι ημερομηνίες που έχουν ζητηθεί είναι από 14 έως 22 Ιουνίου. 

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που παραχωρούνται μνημεία για επίδειξη μόδα. Η πρώτη ήταν το 2019, οπότε παρουσιάστηκε συλλογή ενδυμάτων της Μαίρης Κατράντζου στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Είναι, δε, η πρώτη φορά που παραχωρούνται για τέτοιο σκοπό όλοι οι άλλοι χώροι. Ας σημειώσουμε πως ο οίκος Gucci είχε εισπράξει αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ για παρουσίαση κολεξιόν του στην Ακρόπολη.