MUSAE: Δώδεκα καλλιτέχνες εστιάζουν στην «τροφή ως φάρμακο»
Shutterstock
Shutterstock

MUSAE: Δώδεκα καλλιτέχνες εστιάζουν στην «τροφή ως φάρμακο»

Το έργο MUSAE, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία στο πλαίσιο του προγράμματος S+T+ARTS, ολοκλήρωσε πρόσφατα την πρώτη του Art-Tech Residency με έναν καταιγισμό δημιουργικότητας και καινοτομίας. Το πρόγραμμα συγκέντρωσε 12 καλλιτέχνες που κλήθηκαν να εμβαθύνουν στο πολύπλευρο θέμα «Η τροφή ως φάρμακο», χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Design Futures Art-driven (DFA). Το αποτέλεσμα είναι μια συλλογή από δέκα συναρπαστικά μελλοντικά σενάρια που συνδυάζουν την τέχνη, την τεχνολογία και την οραματική σκέψη για να επαναπροσδιορίσουν τη σύνθετη σύνδεση των τροφίμων και της υγείας.

Μεταξύ των αξιοσημείωτων σεναρίων που αναπτύχθηκαν, το «The Microbial Renaissance» της Chloé Rutzerveld οραματίζεται ένα μέλλον όπου η ζύμωση ακριβείας επιτρέπει στους μικροοργανισμούς να γίνουν εργοστάσια κυττάρων, παράγοντας βιώσιμα και βιολογικά πανομοιότυπα συστατικά με προϊόντα ζωικής προέλευσης. Αυτή η αλλαγή όχι μόνο υπόσχεται να μεταμορφώσει τις διατροφικές μας συνήθειες, αλλά και να φέρει μια ευρύτερη πολιτιστική επανάσταση στην παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων.

Το σενάριο της Lisa Mandemaker «Soil Skinships» (εικόνα 1) προσφέρει μια συναρπαστική ματιά σε ένα μέλλον όπου η ανθρώπινη συνείδηση και η τεχνολογία ενώνονται για να προωθήσουν μια βαθύτερη σύνδεση με τη Γη. Μέσω φορητών συσκευών, τα άτομα θα μπορούν να κατανοούν με άμεσο τρόπο την υγεία του εδάφους, συνδέοντας την προσωπική και την πλανητική γονιμότητα σε μια συμβιωτική σχέση. 

Soil Skinships σενάριο

Το «Food Beyond Food» της Eleonora Ortolani προτρέπει σε έναν προβληματισμό για την ουσία της τροφής πέρα από τη γεωγραφική της προέλευση. Σε ένα μέλλον όπου η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του πληθυσμού οδηγούν στην υιοθέτηση τροφίμων που καλλιεργούνται στο εργαστήριο και γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, η Ortolani διερωτάται για την ταυτότητα και την πολιτιστική σημασία των τροφίμων όταν οι παραδοσιακοί δεσμοί με τη γεωγραφία και την προέλευση ξεπερνιούνται.

Το έργο της Sanja Sikoparija «Bio-Intelligent Data» διερευνά τις δυνατότητες των μεγάλων δεδομένων να φέρουν την επανάσταση στα συστήματα τροφίμων και στις αλυσίδες αξίας. Αυτό το σενάριο αναδεικνύει τη μετασχηματιστική δύναμη της ενσωμάτωσης της ανάλυσης δεδομένων, της τεχνητής νοημοσύνης και του IoT στη γεωργία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, της κατανομής των πόρων και της επισιτιστικής ασφάλειας. 

Bio-Intelligent Data σενάριο

Αυτά τα σενάρια, μαζί με άλλα που περιγράφονται λεπτομερώς εδώ, όχι μόνο παρουσιάζουν ένα μωσαϊκό δυνατοτήτων για το μέλλον των τροφίμων και της τεχνολογίας, αλλά χρησιμεύουν επίσης ως βάση για περαιτέρω καινοτομία και εξερεύνηση. Η επερχόμενη έκθεση «FUTURE FOODSCAPES» στη Βαρκελώνη στις 9 και 10 Απριλίου 2024, θα παρουσιάσει έργα τέχνης που αντιπροσωπεύουν αυτά τα σενάρια, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να ασχοληθεί με αυτές τις οραματικές έννοιες.

Επιπλέον, το έργο MUSAE ανακοίνωσε τη δεύτερη ανοικτή πρόσκληση για καλλιτέχνες και ΜΜΕ. Η πρωτοβουλία αυτή προσκαλεί συνεργατικές ομάδες να επιλέξουν ένα από τα μελλοντικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου Art-Tech Residency και να αναπτύξουν πρωτότυπα προϊόντα κατά τη διάρκεια του δεύτερου Residency. Αυτή η ανοιχτή πρόσκληση όχι μόνο παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για διεπιστημονική συνεργασία, αλλά στοχεύει επίσης να φέρει αυτά τα υποθετικά μέλλοντα πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Καθώς το έργο MUSAE συνεχίζει να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ τέχνης, τεχνολογίας και κοινωνικών αναγκών, αποτελεί απόδειξη της δύναμης της δημιουργικής συνεργασίας τεχνών και επιστήμης στη διαμόρφωση του μέλλοντος.

*Ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος είναι μέλος της επιτροπής ESIR, κάτοχος της Έδρας UNESCO on Futures Research στο ΙΤΕ, και πρόεδρος του MOMus.