Λευκή πανδαισία από τον Dior στην Ακρόπολη

Λευκή πανδαισία από τον Dior στην Ακρόπολη

Το απόλυτο λευκό κυριάρχησε χθες στην Ακρόπολη των Αθηνών, κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης για τον οίκο Dior. Όλα τα ενδύματα που φορέθηκαν από τα μοντέλα ήταν κατάλευκα και υψηλής αισθητικής. Η φωτογράφηση που ξεκίνησε το απόγευμα, συνεχιζόταν μέχρι αργά. Αποτελεί αναβίωση της φωτογράφησης που έγινε στον Ιερό Βράχο 70 χρόνια πριν.

Δεκάδες απασχολούμενοι στην συγκεκριμένη παραγωγή ανέβηκαν μετά το μεσημέρι στην Ακρόπολη, όπου εδώ και δύο ημέρες έχει μεταφερθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός. Η μεταφορά του, όπως και η μεταφορά των ενδυμάτων, έγινε με τον τρόπο που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι και αναστηλωτές των μνημείων της Ακρόπολης  για τις εργασίες. Με το εργοταξιακό αναβατόριο της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, που βρίσκεται στην νοτιοανατολική γωνία του βράχου.

Ως «στρατηγείο» των ανθρώπων του γαλλικού οίκου με επικεφαλής την Μαρία Γκράτσια Κιούρι χρησιμοποιείται το κτήριο του παλαιού Μουσείου Ακρόπολης το οποίο είναι άδειο αλλά και γιαπί. Βρίσκεται εν αναμονή της μετατροπής του σε μουσείο που θα μιλά για την ιστορία του Ιερού Βράχου και χώρο ενημέρωσης.

Με μικρές, προσωρινές επεμβάσεις διαμορφώθηκαν χώροι για την προετοιμασία των μοντέλων για την φωτογράφηση, στρώθηκε μοκέτα, αφού το δάπεδο δεν προσφέρεται για περπάτημα. Επίσης υπήρχε πρόβλεψη για την ύπαρξη νερού, αναψυκτικών και φαγητού  ενώ τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες, αφού οι τουαλέτες του παλιού μουσείου δεν λειτουργούν.΄Ολα αυτά είναι απολύτως «αναστρέψιμα» αφού μετά την αποχώρηση των ανθρώπων του Dior τα πάντα θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση.

Η φωτογράφηση προβλέπει την «αναπαράσταση» της ιστορικής του 1951 με τα μοντέλα να φωτογραφίζονται μπροστά στον Παρθενώνα και τις Καρυάτιδες ενώ σύμφωνα με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προβλέπονται μερικές ακόμη θέσεις, όπως στα Προπύλαια.  Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την ίδια απόφαση οι λήψεις θα πρέπει να είναι στατικές, δηλαδή απαγορεύεται η κινηματογράφηση αλλά και η λήψη φωτογραφιών όσο τα μοντέλα κινούνται.

Όπως αναφέραμε στην αρχή του κειμένου, τα μοντέλα ήταν ντυμένα στα λευκά και η φωτογράφηση έγινε με κάθε επιμέλεια. Κατά πάσα πιθανότητα όλα θα τελειώσουν σήμερα και δεν θα χρειαστούν πρόσθετες φωτογραφήσεις.

Νωρίτερα σήμερα η παραγωγή του οίκου Dior βρέθηκε στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού, όπου έγινε φωτογράφηση και κινηματογράφηση των μοντέλων στο κοίλο και στην σκηνή. Χορευτές της Λυρικής Σκηνής με μαύρους χιτώνες εκτέλεσαν χορευτικό δρώμενο από το κοίλου του θεάτρου σε μια αλληλοεπίδραση με τα μοντέλα.

Όπως είναι γνωστό αντίστοιχες παραγωγές θα γίνουν στην Αρχαία Αγορά, στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και στον ναό του Δία στη Νεμέα. Σε κάθε περίπτωση πάντως και κρίνοντας από την υψηλή αισθητική των ενδυμάτων του οίκου, όπως παρουσιάσθηκαν χθες στο Παναθηναϊκό Στάδιο το αποτέλεσμα εικαστικά τουλάχιστον αναμένεται υψηλό.