Η «Τουραντότ» του Πουτσίνι στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής

Η «Τουραντότ» του Πουτσίνι στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής

Με τη μαγνητοσκοπημένη παράσταση του λυρικού δράματος «Τουραντότ» του Τζάκομο Πουτσίνι ξεκινά στις 13 Ιουνίου (20:30) το πρόγραμμα θερινών προβολών στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Το έργο παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, με δύο λαμπερά αστέρια του διεθνούς οπερατικού στερεώματος, τη σοπράνο Ασμίκ Γκριγκοριάν και τον τενόρο Γιόνας Κάουφμαν, να κάνουν το ντεμπούτο τους ως Τουραντότ και ως Πρίγκιπας Κάλαφ, αντίστοιχα.

Κεντρικά πρόσωπα ο έκπτωτος πρίγκιπας των Μογγόλων, Κάλαφ και η Πριγκίπισα Τουραντότ την οποία ο Κάλαφ ερωτεύεται αφότου μεταβαίνει στο Πεκίνο. Για να μπορέσει να κερδίσει την καρδιά της, όμως, πρέπει να περάσει από μια θανάσιμη δοκιμασία: να λύσει τρία αινίγματα. Εάν αποτύχει θα αποκεφαλιστεί, όπως όλοι οι προηγούμενοι υποψήφιοι μνηστήρες της Τουραντότ. 

Από το ανέβασμα της «Τουραντότ» @Monika Rittershaus, Πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κλάους Γκουτ, ο οποίος προσεγγίζει με τη δική του ματιά το τελευταίο λυρικό έργο του Ιταλού μουσουργού: το αντιμετωπίζει ως ένα δράμα δωματίου πέρα από χωροχρονικούς περιορισμούς, απαλλαγμένο από ψευδοκινεζικά στερεότυπα, ενώ βλέπει στο πρόσωπο της Τουραντότ ένα θύμα με βαθιά τραύματα που μετατρέπεται το ίδιο σε θύτη, και όχι μια μυστηριώδη, αγέρωχη πριγκίπισσα. Στο πόντιουμ, ο διεθνώς καταξιωμένος μαέστρος Μάρκο Αρμιλιάτο, διευθύνει την Ορχήστρα της Κρατικής Όπερας της Βιεννης. Συμμετέχει η Χορωδία της υπό τη μουσική διδασκαλία του Μάρτιν Σεμπέστα.  

Μαζί με τους δύο πρωταγωνιστές, επί σκηνής βρίσκονται επίσης οι Γαιργκ Σνάιντερ, Νταν Πάουλ Ντουμιτρέσκου, Κριστίνα Mαχιταρυάν, Aττίλα Μόκους, Μάρτιν Χαίσλερ, Νόρμπερτ Ερνστ και Χιρόσι Αμάκο. 

Ο Πουτσίνι και η «Τουραντότ»

Δεν ευτύχησε να δει ολοκληρωμένη την όπερά του, «Τουραντότ», ο Τζάκομο Πουτσίνι (1858-1924), καθώς άφησε την τελευταία του πνοή δύο χρόνια πριν από την πρεμιέρα της. Το διάσημο λυρικό του έργο κλήθηκε να συμπληρώσει ο Ιταλός συνθέτης και φίλος του Φράνκο Αλφάνο. Έτσι, η «Τουραντότ» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Σκάλα του Μιλάνου τον Απρίλιο του 1926, σημειώνοντας τεράστια ‒μετά θάνατον για τον συνθέτη της‒ επιτυχία. Και δικαίως, αφού ο δημιουργός της είχε καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό για την εποχή του: να διαφοροποιηθεί από την ιταλική οπερατική παράδοση του 19ου αιώνα, να ενσωματώσει στην παρτιτούρα του ένα πρωτόγνωρο φάσμα ηχοχρωμάτων της μουσικής της Άπω Ανατολής και να προβάλει στη Δύση τον ηχητικό πλούτο του αυτοκρατορικού κινεζικού πολιτισμού. 

Από το ανέβασμα της «Τουραντότ» @Monika Rittershaus, Πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής

Η μαγνητοσκοπημένη παράσταση της «Τουραντότ» προβάλλεται (13/6, 20:30) στον Κήπο του Μεγάρου σε συνεργασία με τη UNITEL, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και διανομής πολιτιστικού περιεχομένου. Η προβολή θα γίνει με αγγλικούς υπότιτλους. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη (με κράτηση στην ιστοσελίδα του Μεγάρου). Οι εκδηλώσεις στον Κήπο πραγματοποιούνται με τη χορηγία της Motor Oil. 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 210 7282333, www.megaron.gr 

Πηγή κεντρικής φωτ.: Από το ανέβασμα της «Τουραντότ» @Monika Rittershaus, Πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής