Το θραύσμα χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού.
Επαναπατρισμός πήλινου σφραγιδοκύλινδρου από τη Σουηδία
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Επαναπατρισμός πήλινου σφραγιδοκύλινδρου από τη Σουηδία

Το θραύσμα χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού.

Στο γενέθλιο τόπο του, στην Αργολίδα, επιστρέφει έπειτα από έναν αιώνα παραμονής του στο Μουσείο της Ουψάλα, το θραύσμα του μοναδικού πήλινου σφραγιδοκύλινδρου της Ασίνης, που χρονολογείται από την εποχή του Χαλκού. Το θραύσμα επανενώνεται με εκείνο που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείου του Ναυπλίου. Το παρέδωσε στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα Johan Borgstam, στη διάρκεια ειδικής τελετής.

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, από την οποία γίνεται γνωστό ότι το θραύσμα βρέθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής που ξεκίνησε ο τότε διάδοχος του σουηδικού θρόνου, Gustaf Adolf, και μετέπειτα βασιλιάς Gustaf VI Adolf.

Το θραύσμα βρίσκονταν στην κατοχή του Μουσείου του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία, αλλά η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει την άδεια προκειμένου να παραδοθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου.

Η τελετή παράδοσης «επιβεβαιώνει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις στενές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα και τη Σουηδία και στον πολιτισμό» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως σημείωσε η Λίνα Μενδώνη, ξεκινώντας από τις ανασκαφές της Ασίνης, όπου το 1922 συμμετείχε και ο διάδοχος Gustaf Adolf, του σουηδικού θρόνου, η ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία συνεργάζεται εξαιρετικά και πολύ αποδοτικά με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Η Ασίνη είναι ένα ιδιαίτερο μέρος. Είναι λίγο κρυμμένο, αλλά την ίδια στιγμή παρά πολύ φανερό. Αποκαλύπτει μία πάρα πολύ παλιά φάση του ελληνικού πολιτισμού, 4.000 π.Χ, συγχρόνως, όμως, είναι ένας κρίκος, στη μακρά αλυσίδα της ιστορικής διάρκειας αυτού του πολιτισμού.

Από ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού γίνεται γνωστό ότι η επανένωση των δύο θραυσμάτων του πήλινου σφραγιδοκύλινδρου κατέστη δυνατή, κατόπιν συζητήσεων μεταξύ του Μουσείου Gustavianum, του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου.

Το θραύσμα παρέλαβε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Έφορος Αρχαιοτήτων Άργους - Μυκηνών Άλκηστη Παπαδημητρίου.