Αποκαθίσταται το «Ασκληπιείο των Τρικάλων»
Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Τρίκκης. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ
Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Τρίκκης. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ
Υπ. Πολιτισμού

Αποκαθίσταται το «Ασκληπιείο των Τρικάλων»

Ένα από τα παλαιότερα και φημισμένα, σε όλον τον αρχαίο κόσμο, Ασκληπιεία, εκείνο στην Αρχαία Τρίκκη, το «Ασκληπιείο των Τρικάλων», αναδεικνύει και αποκαθιστά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Τρίκκης, γνωστός ως «Ασκληπιείο Τρικάλων», βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης πόλης των Τρικάλων, σε απόσταση περίπου 150μ. από την κεντρική πλατεία. Διασώζει αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, από την ύστερη ελληνιστική έως και τη μεσοβυζαντινή περίοδο, αποτελώντας ορατό τεκμήριο της μακραίωνης ιστορίας της.

Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Τρίκκης. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που εξετάζονται αφορούν σε ένα κτίριο και μια στοά, τα οποία χρονολογούνται στους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους, ένα λουτρό που ανάγεται στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους, τα κατάλοιπα μεσοβυζαντινού ναού, καθώς και τα λείψανα βυζαντινού κλιβάνου κεραμικής.

Οι επεμβάσεις

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, οι επεμβάσεις αφορούν σε εργασίες συντήρησης, προστασίας, μορφολογικής και δομικής αποκατάστασης του μνημείου, καθώς και σε εργασίες επεμβάσεις προστασίας, ανάδειξης, λειτουργικής ένταξης του μνημείου στον πολεοδομικό ιστό και απόδοσής του στην κοινωνία.

Στις επεμβάσεις περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός των εισόδων και των διαδρομών κίνησης των επισκεπτών, η στέγαση των ευαίσθητων καταλοίπων, η αποστράγγιση του χώρου σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση των επιπέδων και επιφανειών, εντός των αρχαίων κτιρίων, ο σχεδιασμός των στοιχείων ενημέρωσης των επισκεπτών, αλλά και ο φωτισμός ανάδειξης και επίσκεψης του χώρου.

Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Τρίκκης. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Ακόμη, στη συμβολή των οδών Στ. Σαράφη και Αγ. Νικολάου, όπου βρίσκεται η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου, με τη ράμπα καθόδου, καθώς και παράλληλα με τη Στ. Σαράφη, διαμορφώνεται πλάτωμα στάσης και θέασης, συνεπίπεδα με το πεζοδρόμιο.

Για την  καλύτερη ένταξη του αρχαιολογικού χώρου, στον πολεοδομικό ιστό, προβλέπεται, εκτός από τις παρεμβάσεις για την κίνηση - στάση στην περίμετρο του, η ενοποίηση του βασικού αρχαιολογικού χώρου με το όμορο ανασκαφικό όρυγμα ανατολικά, επί της οδού Νικοτσάρα – Νέλσων.