Άννε-Ζοφί Μούτερ: Η βασίλισσα του βιολιού στο Ηρώδειο
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Άννε-Ζοφί Μούτερ: Η βασίλισσα του βιολιού στο Ηρώδειο

Τιμημένη με τέσσερα βραβεία Grammy κατά τη διάρκεια των περισσότερων από 40 έτη καριέρας της και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο λαμπερά ονόματα της κλασικής μουσικής παγκοσμίως είναι η Γερμανίδα βιολονίστρια Άννε-Ζοφί Μούτερ (γενν. 1963), η οποία θα δώσει συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 12 Ιουνίου (21:00), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Η μουσικός θα βρίσκεται στη σκηνή του ρωμαϊκού ωδείου όλη τη βραδιά παίζοντας τρία κοντσέρτα –κάτι σπάνιο για σολίστ τέτοιου μεγέθους– ενώ θα διευθύνει και τους Mutter’s Virtuosi, σύνολο εγχόρδων που απαρτίζεται από υπότροφους του ιδρύματός της καθώς και άλλους επίλεκτους νέους μουσικούς.

Θα παίξει σόλο τρία κοντσέρτα Μπαχ, Βιβάλντι και Ζοζέφ Μπολόν ντε Σαιντ Ζορζ –του πρώτου Ευρωπαίου συνθέτη με αφρικανική καταγωγή, ο οποίος έφερε το προσωνύμιο «Ιππότης του Αγίου Γεωργίου.

Ακόμη, θα ερμηνεύσει σε πανελλήνια πρώτη και το αφιερωμένο στην ίδια Νονέτο (έργο μουσικής δωματίου για εννέα όργανα) του Αντρέ Πρεβέν.

Άννε-Ζοφί Μούτερ

Κορυφαία μουσικός, μέντορας και οραματίστρια η Άννε-Ζοφί Μούτερ έχει χαρακτηριστεί ως «φαινόμενο» και ως «η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα του βιολιού». Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία από την ηλικία των 5 ετών και χαρακτηρίστηκε πολύ γρήγορα παιδί-θαύμα, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει με την υποστήριξη του περίφημου μαέστρου Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.

Έχει εμφανιστεί σε όλες τις μεγάλες αίθουσες του κόσμου και παράλληλα με τις συναυλίες της έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ηχογραφήσεις με πρώτη αυτή του 1978 σε κοντσέρτα του Μότσαρτ με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου.

Η Άννε-Ζοφί Μούτερ έχει εδώ και δεκαετίες αφήσει το δικό της στίγμα στη μουσική, παράλληλα όμως έχει αναγνωριστεί διεθνώς και για τη συνολική προσφορά της στις τέχνες, τον πολιτισμό και σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Με τη διοργάνωση συναυλιών η Μούτερ έχει συμβάλει στη συγκέντρωση μεγάλων ποσών για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ιδιαιτέρως για την καταπολέμηση των σοβαρών ασθενειών της σύγχρονης εποχής.

Η Άννε-Ζοφί Μούτερ και το Mutter’s Virtuosi @Ansgar Klostermann. Πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Εκτός από την προσωπική της πορεία στη μουσική, αντιλαμβάνεται ως μέρος του έργου της τη μεταλαμπάδευση του δικού της οράματος στις νεότερες γενιές. Μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές της στην τέχνη είναι η ίδρυση το 2008 του Ιδρύματος Anne-Sophie Mutter, το οποίο δίνει υποτροφίες σε ταλαντούχους νέους σολίστ εγχόρδων για να εξελίξουν τις σπουδές τους σε υψηλό επίπεδο.

Από το ίδρυμα προέρχονται και οι περισσότεροι μουσικοί από τους Βιρτουόζους της Μούτερ, που από το 2011 τη συνοδεύουν στις συναυλίες της.

Πληροφορίες εισιτηρίων εδώ.