Το ΥΠΠΟΑ προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα

Το ΥΠΠΟΑ προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα

Παρά τα μεγάλα προβλήματα και στον τομέα του Πολιτισμού, το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα» σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Λίνας Μενδώνη στην πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις Έξι» (23/3) και στους δημοσιογράφους Γιάννη Πιτταρά και Δημήτρη Κοτταρίδη. «Αυτό που κάνουμε σήμερα στο Υπουργείο είναι να προσπαθούμε να στηρίξουμε όσο μπορούμε, και τον Πολιτισμό αυτόν καθεαυτόν, αλλά και τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον Πολιτισμό» είπε η κα Μενδώνη.

Ως παράδειγμα, έφερε την έκδοση μίας πρόσκλησης ψηφιακού Πολιτισμού, «για τις δράσεις που αφορούν στην παραγωγή σύγχρονου ελληνικού ψηφιακού πολιτισμού. Αυτό, αφενός μεν, στηρίζει τους ανθρώπους που απασχολούνται σε αυτόν τον τομέα, αφετέρου δημιουργεί προϊόν, το οποίο αξιοποιείται μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία. Σήμερα βγάζουμε αντίστοιχες προσκλήσεις για τα νεότερα μουσεία, για τους φορείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα.»

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνεδρίαση για πρώτη φορά με τηλεδιάσκεψη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. «Αυτό για τα δεδομένα του Συμβουλίου ήταν απολύτως πρωτοποριακό» τόνισε. «Ένα από τα θέματα που αντιμετώπισε, ήταν η μελέτη για τον φωτισμό της Ακρόπολης. Υπολογίζαμε ότι τον Ιούνιο η Ακρόπολη θα είχε έναν άλλο φωτισμό. Θα πάμε λίγες ημέρες αργότερα λόγω του προβλήματος που έχει παρουσιαστεί. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι, όταν περάσει η κρίση, να δώσουμε στον Αθηναίο και στον επισκέπτη μία άλλη εικόνα του Βράχου. Αντίστοιχα, έχει ολοκληρωθεί η αποξήλωση του αναβατορίου, προκειμένου να εγκατασταθεί ο νέος ανελκυστήρας πλαγιάς, ώστε να είμαστε έτοιμοι.»

Ως προς το Τατόι, η υπουργός είπε: «Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει, είναι αυτό που έχει πει πολλές φορές και ο Πρωθυπουργός, αυτό που λέμε όλοι, το αυτονόητο. Πρέπει να προστατέψουμε την υγεία των συμπολιτών μας. Να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας από τη διάδοση του ιού. Επομένως, εδώ χρειάζεται η ατομική ευθύνη να ενεργοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, όλος ο δημόσιος τομέας έχει ακολουθήσει τις οδηγίες που έχουν δώσει τα αρμόδια υπουργεία και έχουμε όλοι μπει στη λογική της εξ αποστάσεως εργασίας, της εκ περιτροπής λειτουργίας των υπουργείων, των υπηρεσιών και των πολιτιστικών δομών. Είναι τα βασικά και απαραίτητα που πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε την υγεία όλων και να περιορίσουμε τη διάδοση.

Από εκεί και πέρα, το Τατόι πράγματι, είναι ένας χώρος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, δικαίως ελκύει πάρα πολύ κόσμο. Γιατί είναι ένας πνεύμονας για την Αττική, είναι ένα τεράστιο κτήμα της τάξεως των 47.000 στρεμμάτων στον δρυμό της Πάρνηθας, και είναι φυσικό, οι άνθρωποι του Λεκανοπεδίου να αναζητούν διέξοδο εκεί. Η αλήθεια είναι ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε την πληροφορία, όχι μόνο εμείς ως Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και άλλοι φορείς που δραστηριοποιούνται στο Τατόι -για παράδειγμα ο Σύλλογος Φίλων του Τατοϊου που εκπροσωπεί την κοινωνία των πολιτών- ότι θα υπάρχει συρροή κόσμου. Σε συνεννόηση πάντα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, τον κ. Χαρδαλιά, ζητήσαμε να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε οι Αθηναίοι να μπορούν να βρουν διέξοδο στον δρυμό, στο υπόλοιπο κτήμα, αλλά όχι στον ιστορικό πυρήνα όπου συνωστίζονταν κατά χιλιάδες. Αυτό έπρεπε να αποφύγουμε και ζητήσαμε να γίνει. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα ήταν θετικά, ακριβώς για να είμαστε ευθυγραμμισμένοι σε αυτό το οποίο είπαμε: Προστασία της υγείας και να εμποδίσουμε τη διάδοση.»

Παραδέχτηκε ότι η κρίση αναμένεται να επηρεάσει και τον τουρισμό και για τον πολιτισμό και ότι αναμένεται να υπάρξουν πολύ μειωμένα έσοδα όσον αφορά στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. «Προετοιμαζόμαστε» είπε. «Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα για εμάς είναι διπλό. Έχουμε ένα πρόβλημα που αφορά στους αυτοαπασχολούμενους στον Πολιτισμό. Είναι τα λεγόμενα πολιτιστικά επαγγέλματα, που είναι άνθρωποι, οι οποίοι δεν συνδέονται με το δημόσιο, παράγουν όμως και προσφέρουν Πολιτισμό. Για παράδειγμα, οι μουσικοί, οι οποίοι είναι σε ορχήστρες που δεν ανήκουν στο δημόσιο και πληρώνονται όταν συμμετέχουν σε κάποιο γεγονός, μέσω εταιρειών που διοργανώνουν τα γεγονότα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε δεινή θέση. Για αυτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, ήδη η Κυβέρνηση έχει μεριμνήσει, ώστε να υπάρχει η ανάλογη αντιμετώπιση με άλλους κλάδους αυτοαπασχόλησης. Από εκεί και πέρα, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι πράγματι, η μείωση των εσόδων από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Αυτό θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε.»

Κατέληξε λέγοντας πως το ΥΠΠΟΑ προσπαθεί να υπάρχει εξ αποστάσεως πρόσβαση σε μέρη που μέχρι προχθές ήταν ανοιχτά και τώρα λόγω της κατάστασης, μπορούμε να βλέπουμε μόνο από μακριά. «Βγάλαμε ήδη ψηφιακά προγράμματα, στα οποία αναφερθήκατε, κάναμε ένα μικρό αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπου ποιητές, άνθρωποι των Γραμμάτων, άνθρωποι που αγαπούν την ποίηση, απήγγειλαν ποιήματα. Θα συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική, προκειμένου κι εμείς να συμβάλουμε στο να ζούμε λίγο καλύτερα όλοι όσοι παραμένουμε μέσα στο σπίτι» σημείωσε.