Υπερπαραγωγή νόμων επί θεσμικών θεμάτων για πολιτική «βαβούρα»

Υπερπαραγωγή νόμων επί θεσμικών θεμάτων για πολιτική «βαβούρα»

Του Γιάννη Σιδέρη

Σε υπερπαραγωγή νομοσχεδίων και δράσεων που δεν επιλύουν αλλά επικαλύπτουν τα προβλήματα, προβαίνει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στους υπουργούς να προσκομίσουν νομοσχέδια με «κοινωνικό πρόσημο», προκειμένου τώρα που τελείωσε ο βραχνάς της πρώτης αξιολόγησης, η κυβέρνηση να αναδείξει το αριστερό της πρόσωπο. Βέβαια υπάρχει μια… μικρή ατυχής λεπτομέρεια ως προς αυτό: Τα νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο θα πρέπει να στηριχτούν σε χρήματα που δεν υπάρχουν!

Σήμερα αναμένεται η λίστα πρώτης αξιολόγησης των υποψήφιων καναλαρχών

Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με όσους υποψήφιους καναλάρχες περνάνε στην επόμενη φάση  αξιολόγησης. Στη Βουλή ξεκινάει η συζήτηση του εκλογικού νόμου και το επικοινωνιακό γαϊτανάκι συνεχίζεται. Ο κ. Τσίπρας θα δεχτεί διαδοχικά στο Μαξίμου, τον πρώην πρωθυπουργό  και πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργο Παπανδρέου, αντιπροσωπεία Οικολόγων, και τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη. Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθεί ο εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση.

Συνταγματικές αλλαγές υπό μορφή ερωτήσεων

Χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος  ενεχείρισε  στον πρωθυπουργό τις τελικές προτάσεις  για την αναθεώρηση του συντάγματος. Είναι όντως καλή η επικοινωνιακή τακτική του Μαξίμου,  καθώς  ο πρωθυπουργός τις προτάσεις του δεν θα τις παρουσιάσει ως τέτοιες, αλλά υπό μορφή ερωτημάτων.  Μήπως δηλαδή θα έπρεπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τον λαό; Και άλλα ομοειδή και άκρως… καλόβολα.

Σκοπεύει να παρουσιαστεί ως ο καλόγνωμος ηγέτης που, ναι μεν έχει απόψεις επί της συνταγματικής αναθεώρησης ,αλλά δεν τις επιβάλει. Θα τις παρουσιάσει αθώα υπό μορφή ερωτημάτων, και στη συνέχεια θα φταίνε οι άλλοι που απέναντι σε τόσο δημοκρατικές προτάσεις,  θα παρουσιάζονται εριστικοί και αμετάπειστοι, και δεν θα  συγκατατίθεται σε ρυθμίσεις  που επιφέρουν  τον συνταγματικό εκσυγχρονισμό της χώρας επί το δημοκρατικότερον!

Οι άσφαιροι «53»

Βέβαια ο κ. Τσίπρας δέχτηκε χθες την «επιθετική» παρέμβαση της λεγόμενης ομάδας των «53», οι οποίοι καταλόγισαν «λαϊκισμό»  στο «να εκλέγεται άμεσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή το θέλει ο λαός». Η άποψη είναι ευρύτερη αποδεκτή στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τέμνει και τους προβληματισμούς  ευρύτερων κοινωνικών συνόλων που βρίσκονται πολιτικώς μακράν του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο η αντίδραση των «53» είναι προσχηματική και εκλαμβάνεται ως μη ληφθείσα από το Μαξίμου. Οι «53» δεν διέπονται από την ακραία αποφασιστικότητα των «Λαφαζανικών» και της Κωνσταντοπούλου, διαφωνούν, δημοσιεύοντας  τη διαφωνία τους με ανακοινώσεις και άρθρα, αλλά στο τέλος υποτάσσονται και ψηφίζουν.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να επιβάλει την άποψή του για εκλογή προέδρου από το λαό, αλλά ουδείς γνωρίζει τους λόγους  - πέραν ενός πολύ στενού και πολύ εχέμυθου κύκλου.

Η επόμενη ενασχόληση των πολιτικών «οιονοσκόπων», θα είναι αν το κάνει γιατί προσδοκά τη θέση για τον εαυτό του (αν και μη πιθανό, λόγω του νεαρού της ηλικίας του), ή θέλει να υποβοηθήσει επαναφορά στην ενεργό δράση του κ. Καραμανλή (παρότι οι έννοιες Καραμανλής και ενεργός δράση, είναι έννοιες ασύμβατες).

Ωστόσο υπάρχουν και άλλες ερμηνευτικές πτυχές. Να θέλει να διεμβολίσει τη ΝΔ, δημιουργώντας εσωτερικές αντιμαχίες, καθώς υπάρχουν διιστάμενες απόψεις: Ο κ. Μητσοτάκης δεν το θέλει, ενώ «εκφωνητές» του καραμανλισμού το προπαγανδίζουν. Μια τελευταία εξήγηση είναι ότι επιδιώκει γενικώς  πολιτική βαβούρα για μετατόπιση της ατζέντας, αφού δεν μπορεί να αποδώσει στα οικονομικά και στην καθημερινότητα του πολίτη.

Πρώτα αξιολόγηση και βλέπουμε για το χρέος

Ήδη η τελευταία χρονικώς καταφυγή, ο ευρωπαίος επίτροπος Μοσκοβισί,  συνέστησε συνέχιση της προσπάθειας στο πλαίσιο του προγράμματος, προκειμένου να εμπεδοθεί η σταθερότητα στην Οικονομία, να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, και μετά βλέπουμε. Και φυσικά συνέστησε να μην έχουμε υπερφίαλες  προσδοκίες για μείωση των πλεονασμάτων μετά το 18.  

Η επόμενη συνάντηση για την οποία τρέφει προσδοκίες η κυβέρνηση είναι η έλευση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου. Η κυβέρνηση θα κάνει λόγο πάλι για την ελάφρυνση του χρέους, σε μια προσπάθειά της ώστε η ηγεσία των ΗΠΑ να παρέμβει στο ΔΝΤ. Ωστόσο, και οι αμερικανοί, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Ομπάμα στον κ. Τσίπρα στη Βαρσοβία, ζητούν «εμμονικά» μεταρρυθμίσεις.

Και εφ' όσον η ελληνική κυβέρνηση ανταποκριθεί σε αυτό που όλοι αποκαλούν «μεταρρυθμίσεις», ενδέχεται προς το τέλος του χρόνου να αρχίσει η συζήτηση, όχι για το χρέος, αλλά για το πότε θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος!