Υπαινιγμούς ότι η κυβέρνηση δεν έχει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων άφησε την Παρασκευή ο Γιάννης Δραγασάκης. «Ιδιοκτησία προγράμματος μπορεί να υπάρξει όταν υφίστανται ισότιμες σχέσεις μεταξύ των διαπραγματευόμενων μερών» ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε πάντως την πεποίθηση πως η συμφωνία με τους θεσμούς θα κλείσει, εκτιμώντας μάλιστα ότι η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές εντός του έτους είναι εφικτή. Η κυβέρνηση θέλει την επίτευξη της συμφωνίας, το συντομότερο δυνατό, αλλά με συνολικό τρόπο» δήλωσε.
Ιδιοκτησία προγράμματος μπορεί να υπάρξει όταν υφίστανται ισότιμες σχέσεις μεταξύ των διαπραγματευόμενων μερών #DelphiEconomicForum
— Γιάννης Δραγασάκης (@YDragasakis) 3 Μαρτίου 2017
Όπως εξήγησε, η συμφωνία θα κλείσει για δύο λόγους: πρώτον επειδή το πρόγραμμα υλοποιείται και δεύτερον επειδή οι περισσότεροι στόχοι που έχουν τεθεί υπερκαλύπτονται.
«Η συμφωνία θα κλείσει για έναν ακόμη λόγο. Η ολοκλήρωσή της θα είναι θετική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» τόνισε. Κλείνοντας τη συμφωνία με συνολικό τρόπο, είπε, αποκτάμε δυνατότητα για ένταξη στο QE (ποσοτική χαλάρωση) και για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές το 2017.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέρριψε ευθύνη αποκλειστικά στους θεσμούς για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, λέγοντας πως «αποκλειστική αιτία των καθυστερήσεων είναι οι αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των δανειστών και οι αντιφατικές επιδιώξεις τους».
Ο κ. Δραγασάκης εξαπέλυσε βολές και κατά της αντιπολίτευσης, αν αναφέροντας πως «όποιος στην Ελλάδα λέει απλά "υπογράψτε" χωρίς να διευκρινίζει τι ή ποιος φταίει για τις καθυστερήσεις, υποδύεται τον "Πόντιο Πιλάτο"».
Ερωτηθείς για το αν και η κυβέρνηση έχει ευθύνες για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Δραγασάκης περιορίστηκε να σχολιάσει πως «η κυβέρνηση και το έργο της έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης».
Με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
(Φωτογραφία: SOOC)