Α. Τσίπρας: Παράλογες οι απαιτήσεις για την πρώτη κατοικία

Α. Τσίπρας: Παράλογες οι απαιτήσεις για την πρώτη κατοικία

Για ειλικρινή και παραγωγική συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών τους, μετά τη διμερή συνάντηση που είχαν.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι, καταρχήν, συζήτησαν για την επαναλαμβανόμενη τραγωδία να χάνονται άνθρωποι στα νερά του Αιγαίου, που καθιστά ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη για αφύπνιση και χάραξη κοινής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκτυλισσόμενη τραγωδία. Η Ελλάδα, τόνισε, αναλαμβάνει ευθύνες που ξεπερνούν της δυνατότητές της, ιδιαίτερα στην περίοδο οικονομικής κρίσης. Είναι επιτακτική ανάγκη το προσφυγικό να αντιμετωπιστεί κάτω από τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της ΕΕ, της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης, όπως σημείωσε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη θα έχει τη δυνατότητα, εκ μέρους της ΕΕ, να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής, την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋπουθέσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε αυτές τις πιέσεις.

Ανέφερε ακόμα ότι στην Ελλάδα δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης και από την οικονομική και από την προσφυγική κρίση. Επισήμανε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι ο μηχανοδηγός της Ευρώπης και πως δεν πρέπει να επικρατήσουν οι λογικές υπερσυντηρητικών δυνάμεων που αξιοποιούν τα κοινά προβλήματα για να κρατήσουν την Ευρώπη πίσω.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "ανόητους και επικίνδυνους" όσους επέμεναν και επιμένουν στο Grexit. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Κάποιοι που το καλοκαίρι είχαν ετοιμάσει σχέδια για το λεγόμενο Grexit, σήμερα με αυτή την κρίση (σ.σ. την προσφυγική) που περνά από την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη, αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν και αν επιμένουν σε τέτοια σχέδια, μάλλον θα σημαίνει ότι δεν ήταν απλά ανόητοι, αλλά και επικίνδυνοι». 

«Δεν πρέπει να απαιτούμε αντιπαραγωγικά μέτρα»

Από την πλευρά του, ο Martin Schulz είπε ότι σημείωσε τα θέματα της πρώτης κατοικίας και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως ο κ. Τσίπρας. Τα χαρακτήρισε δίκαια και είπε ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες και στους δικούς του συνομιλητές. Ανέφερε ότι μίλησε και χτες το βράδυ με τον Πιερ Μοσκοβισί και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση».

«Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός (για τον ΦΠΑ στα νησιά και το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας), μου είναι απόλυτα σαφή, τα πήρα πολύ σοβαρά υπόψη μου, θα τα συζητήσω με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημείωσε ότι πράγματι πρέπει να προστατεύσουμε την Ελλάδα με όλα τα υπαρκτά μέσα, για να προσθέσει ότι από την άλλη, όμως, -κάτι στο οποίο επίσης συμφωνεί με τον πρωθυπουργό, όπως είπε- η χώρα πρέπει να καλύψει τα κριτήρια των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με τους θεσμούς, διότι αυτή η τήρηση είναι το προαπαιτούμενο για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, κυρίως που να αφορά τους επενδυτές ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε σε μια φάση που μπορούμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη», είπε και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να απαιτούμε αντιπαραγωγικά μέτρα, και αυτό το λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου».

Αυτός ο οποίος έθεσε πρώτος το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ανάγκη να υπάρξει για τις χώρες υποδοχής των μεγάλων προσφυγικών ροών μια χαλάρωση της εφαρμογής του δημοσιονομικού συμφώνου και του συμφώνου σταθερότητας ήταν ο πρόεδρος Σουλτς, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται στο ανθρώπινο καθήκον απέναντι στους πρόσφυγες έχοντας ως κίνητρο να διεκδικήσουμε κάποια χαλάρωση ή κάτι παραπάνω, ως επαίτες, από τους Ευρωπαίους εταίρους. «Εμείς ανταποκρινόμαστε ούτως ή άλλως σε αυτό το καθήκον», υπογράμμισε. Επισήμανε ότι «εμείς ό,τι έχουμε να διεκδικήσουμε όχι για την ελάφρυνση, αλλά για μια δίκαιη εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν -κι όχι κάποιοι να παίζουν παιχνίδια, προσθέτοντας καινούρια πράγματα πέρα από αυτά που συμφωνήθηκαν-, αυτό θα το κάναμε ούτως ή άλλως».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις, η προσφυγική κρίση που θέτει και σε υπαρξιακή κρίση όλη την Ευρώπη, αναδεικνύουν ότι κάποιοι που το καλοκαίρι σκεφτόντουσαν και είχαν ετοιμάσει και σχέδια για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, για το λεγόμενο grexit, και μάλιστα χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες [...], σήμερα με αυτή την κρίση που περνά από την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν. Κι αν επιμένουν σε τέτοια σχέδια, μάλλον θα σημαίνει ότι δεν ήταν ανόητοι αλλά και επικίνδυνοι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ