Τριήμερο αγωνίας

Τριήμερο αγωνίας

Του Γιάννη Σιδέρη

Την Κυριακή, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Μαξίμου –εκτιμήσεις καθότι ρευστό το τοπίο-  θα πραγματοποιηθεί τελικά η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker.  Το  Μαξίμου αρνείται ότι αναβλήθηκε το τηλεφωνικό ραντεβού με  Juncker, καθώς είχε υπάρξει πρόθεση τηλεφωνικής  επαφής, αλλά όχι συγκεκριμένη μέρα και ώρα.   

Ούτως ή άλλως, το τηλεφώνημα, πρωθυπουργού,  καθώς και ενδεχόμενα άλλα που θα ακολουθήσουν   προς την Γερμανίδα  καγκελάριο Merkel, τον Γάλλο πρόεδρο  Hollande και άλλους ευρωπαίους ηγέτες , σηματοδοτούν την προσπάθειά του,  να μετατοπίσει στο πεδίο της πολιτικής διαπραγμάτευσης τα «τεχνικής» φύσεως  προβλήματα , που δεν έγινε κατορθωτό να τεθούν σε πορεία επίλυσης  - ούτε κατά την  ...6ωρη τηλεδιάσκεψη που είχε  ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης με εκπροσώπους του «κουαρτέτου»,  το βράδυ της παρασκευής. Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και τελείωσε περί τα μεσάνυχτα. Τα ανοιχτά θέματα παρέμειναν. Πρόκειται  για τα γενόσημα (μεγαλύτερη απελευθέρωση), τον  ΦΠΑ στην εκπαίδευση ( ασθενές ισοδύναμο η επιβολή πέντε λεπτών στο παιχνίδι ΚΙΝΟ). Το αγγελιόσημο, οι εκατό  δόσεις και τα κόκκινα δάνεια.

Στη  μαραθώνια τηλεδιάσκεψη, που απέβη άκαρπη, η κυβέρνηση δια του κ. Σταθάκη, δείχνοντας καλή θέληση, υποχώρησε προτείνοντας το όριο προστασίας να κατέβει στα 32 χιλιάδες ευρώ  και η αξία των ακινήτων στις 180 χιλιάδες. Ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στις 120 χιλιάδες, ενώ δέχονται τα όρια των 8 χιλιάδων ευρώ  για άγαμο δανειολήπτη, τις 13.900 για ζευγάρι με δυο παιδιά,  και τις 20 χιλιάδες για τετραμελή οικογένεια. Ουσιαστικά δέχονται η όποια προστασία να απευθύνεται σε δανειολήπτες που  αγγίζουν τα όρια της φτώχειας. Όμως οι απαιτήσεις των δανειστών, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις,  θα αφήσουν εκτός πλέγματος προστασίας το 60% όσων προστάτευε η ασπίδα του νόμου Κατσέλη.

Το τελευταίο, τα «κόκκινα δάνεια» για αγορά κατοικίας,  αποτελεί και το εμβληματικό στοιχείο της  κυβερνητικής πολιτικής, το χαράκωμα  επί του οποίου θα δώσει τον υπέρ πάντων  αγώνα.

Το κυβερνητικό  επιτελείο εστιάζει και προσπαθεί να αξιοποιήσει το προσφυγικό ως επιχείρημα ευμενούς συμπροφοράς εκ μέρους των δανειστών . Το ανέφερε άλλωστε ο πρωθυπουργός στους πρόσφατους υψηλούς επισκέπτες του, τον Γάλλο πρόεδρο Hollande, τον Ευρωπαίο επίτροπο Moscovici και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Schulz: Είναι απαράδεκτο την ώρα που αναζητούνται λύσεις  για στέγη των προσφύγων , οι Έλληνες να χάνουν τα σπίτια τους.

Στις συνομιλίες του ο πρωθυπουργός θα επιμείνει να αναδεικνύει το κοινωνικό πρόβλημα που θα επιφέρει η άτεγκτη στάση των δανειστών σε μεγάλα στρώματα του ελληνικού λαού, και η διαρραγή της κοινωνικής συνοχής που θα επιφέρει η απώλεια κατοικίας.

Ένα επί πλέον αίτημα που θα θέσει ο πρωθυπουργός στην συνομιλία του με τον κ. Juncker, είναι το πρόβλημα του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τεράστια πίεση από τις προσφυγικές ροές.

Αυτό αποτέλεσε και αίτημα των δημάρχων πέντε νησιών (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως, Λέρος), κατά την  χθεσινή τετράωρη σύσκεψη στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση και διευθέτηση των προβλημάτων από το προσφυγικό.  Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν, εκτός των πέντε δημάρχων, οι υπουργοί  Αλ. Φλαμπουράρης, Π. Κουρουμπλής, Τ. Κουίκ, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου , ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι πέντε από τους έξι Μητροπολίτες των παραπάνω νησιών (η Λέσβος έχει δύο Μητροπολίτες) καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Επίσης στην συνομιλία του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφράσει εκ νέου την αντίθεσή του στις προτροπές των Ευρωπαίων για κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο, υπό την σκιά που δημιούργησαν και οι πρόσφατες δηλώσεις Juncker, «θα τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους;»,  είχε αναρωτηθεί, για να αναγκαστεί να τα ανακαλέσει λέγοντας ότι παρερμηνεύτηκαν  οι δηλώσεις του.  Το θέμα είναι πόσο θα κρατήσει αυτή η ανάκληση...

Ούτως ή άλλως το τριήμερο που έρχεται δικαιώνει απολύτως το δημοσιογραφικό κλισέ ότι θα είναι «καυτό» με την αγωνία στα ύψη.